08.11.2011,  09:20:56 | 0 comentarii | 873 vizualizari
Și aventură şi o slujbă stabilă / Meseria armelor îi cucereşte pe tinerii din Valea Jiului
de Ziarul Vaii Jiului

Din ce în ce mai mulţi tineri din Valea Jiului optează pentru cariera militară. După eliminarea stagiului militar obligatoriu, armata a devenit profesionistă şi are nevoie de oameni care să intre în rândurile ei din dorinţă şi nu aduşi cu arcanul. Fie că simt tentaţia aventurii în Forţele Terestre, în Marină sau în Forţele Aeriene Române, imaginea aproape din filme a participării în teatrele de război, tinerii din Vale, cei mai mulţi dintre ei cu rezultate foarte bune la învăţătură, au ajuns să considere armata o oportunitate de viitor ce nu trebuie ocolită.


O carieră din care poţi trăi decent

Tentaţia carierei armelor este cu atât mai mare cu cât, în viaţa civilă, lucrurile nu mai sunt stabile: mii de oameni îşi pierd locurile de muncă, speranţa unei slujbe pe termen lung este din ce în ce mai mică, iar veniturile sunt, de cele mai multe ori, aproape penibile. Tocmai de aceea, oferta pe care o pune în faţa tinerilor armata română este extrem de atrăgătoare.
În câteva repere simple, dincolo de mirajul aventurii în teatrele de război, cariera militară oferă o serie de avantaje deloc de neglijat: educaţie gratuită, calificare profesională, siguranţa locului de muncă, salariu lunar care
asigură un trai decent, locuinţă de serviciu sau compensaţie lunară pentru chirie, echipament gratuit şi compensaţie de hrană, posibilitate de afirmare, posibilitatea folosirii facilităţilor de recuperare, sportive şi recreative, asistenţă postcarieră. În plus, armata oferă şi salarii bune, care, împreună cu celelalte condiţii, pot asigura un trai decent.
 
În armată vin tineri educaţi
Maiorul Marius Aron, şeful biroului informare-recrutare al Centrului Militar Judeţean Hunedoara, consideră că tinerii din judeţ înţeleg foarte bine oportunitatea carierei militare şi avantajele pe care le are faţă de meseriile din partea „civilă” a societăţii. „Cariera militară este percepută foarte bine în judeţul Hunedoara, mai ales în oraşele din Valea Jiului: Petroşani, Lupeni şi Vulcan.
La Centrul Militar Judeţean Hunedoara s-au înscris candidaţi pentru toate categoriile de personal pentru care armata are oferte. Ceea ce este extraordinar e faptul că, din şcolile din Valea Jiului, s-au înscris elevi buni, cu rezultate foarte bune la învăţătură”, spune maiorul Marius Aron.
În anul 2008, la Centrul Militar Judeţean Hunedoara au fost 800 de contactări de persoane ce doresc să îmbrăţişeze cariera militară, pe toate categoriile şi au fost recrutaţi deja aproape 200 de tineri. Un amănunt interesant este acela că, pentru a intra în armată, au venit şi fete, la toate categoriile, chiar dacă, pentru soldaţi voluntari nu sunt locuri speciale pentru acestea. Fetele care vor să ajungă soldaţi susţin aceleaşi probe şi condiţii de concurs ca şi băieţii.
 
Cum ajungi militar profesionist
Intrarea în rândul armatei României poate fi făcută pe mai multe căi: fie admiterea în colegiile militare liceale, pentru absolvenţii clasei a VIII-a, fie formarea în cadrul şcolilor de ofiţeri şi maiştri militari, pentru absolvenţii de liceu, fie ca soldaţi voluntari, pentru tineri între 18 şi 26 de ani ce au absolvit minimum primul ciclu liceal, fie ca ofiţeri şi subofiţeri pe filieră directă, pentru tineri până în 30 de ani, absolvenţi de facultate sau liceu cu diplomă de bacalaureat.
„La soldaţi, paşii care trebuie urmaţi de către cei care doresc să lucreze în armată sunt: recrutarea la Centrul Militar Judeţean, testul iniţial la Liceul Militar din Alba Iulia (unde se face preselecţia), după care cei care reuşesc să treacă testele sunt trimişi la unităţi, în funcţie de opţiuni. La înscriere, fiecare candidat poate opta pentru cinci unităţi pe care le preferă. Pentru viitorii soldaţi, testele fi­zice se transformă în note, urmează apoi un curs de pregătire de patru luni, dacă nu au făcut armată şi de două luni dacă au efectuat stagiul militar obligatoriu, după care revin la unităţi”, ne mai spune maiorul Marius Aron.
Deja, la Centrul Militar Judeţean Hunedoara se aşteaptă planurile de recrutare pentru 2009.
La sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie, urmează o campanie de promovare în Valea Jiului, în şcolile ge­nerale, după care va fi organizată o campanie şi în liceele din Vale.
 
În loc de concluzie
Un pasaj dintr-un text de întâmpinare de pe site-ul Ministerului Apărării Naţionale subliniază o concluzie de pers­pectivă asupra carierei militare: „Armata te provoacă la o întrecere permanentă cu tine şi cu ceilalţi, te menţine într-o formă fizică şi psihică de invidiat, îţi oferă un mediu de muncă dinamic, organizat şi competitiv. Experienţa de viaţă şi profesională pe care o poţi dobândi în armată, cu greu poate fi acumulată într-un alt domeniu. Și nu este dată doar de provocările trăite în misiunile din ţară şi străinătate, de numeroasele ocazii de a călători, de a vizita locuri noi şi de a cunoaşte noi culturi, dar şi de numeroasele contacte umane, de viaţa în colectivitate şi lucrul în echipă, de prieteniile noi şi solide bazate pe camaraderie şi solidaritate umană. Toate acestea aduc aventura şi ineditul în viaţa oricărui tânăr dornic de a-şi depăşi limi­tele şi de a trăi viaţa din plin”.
 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter