29.10.2011,  12:23:54 | 0 comentarii | 1422 vizualizari
Ieri, la sediul Apa Serv, a fost semnat contractul / „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă si a sistemelor de canalizare în aglomerarea Petroşani – localităţile Petrila şi Aninoasa”
de Corneliu BRAN

De mai bine de un an, primarii din Petrila şi Aninoasa şi administraţiile locale din aceste două localităţi, dar mai ales cetăţenii care nu beneficiază de apă potabilă sau canalizare aşteptau cu interes semnarea contractului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în aglomerarea Petroşani – localităţile Petrila şi Aninoasa”, din cadrul proiectului major de 40 de milioane de euro, „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în Valea Jiului”. Acest lucru s-a întâmplat ieri, 10 august 2011, la sediul S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. În prezenţa vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Avram, a directorului general al Apa Serv, Cristian Ionică, a directorului de dezvoltare Monica Tarcea, a primarilor Tiberiu Iacob-Ridzi, Ilie Păducel, Ilie Botgros, a reprezentanţilor Hidroconstrucţia Bucureşti - directorul economic Viorel Târziu şi Ioan Iacob - şeful de şantier de la sucursala „Ardeal” Cluj-Napoca a fost semnat acest contract.

 

Mult a fost, puţin a mai rămas… până la începerea lucrărilor

Conform declaraţiilor oficialilor prezenţi, vestea bună este că din data de 29 august se va da startul la lucrări, angajaţii firmei câştigătoare a licitaţiei internaţionale, firma bucureşteană Hidroconstrucţia, apucându-se de treabă.

Datele tehnice ale proiectului, pe care le-am prezentat în alte ediţii ale ZVJ şi probabil le vom reaminti într-o proximă ediţii, au fost expuse şi ieri.

Subliniem doar că proiectul major cuprinde alte 8 contracte, pe lângă cel semnat miercuri. Din acestea, două s-au semnat deja, unul la 28 aprilie (contractul care vizează asistenţa tehnică pentru managementul proiectului, fiind vorba aici de o firmă britanică) şi celălalt la 9 august (contractul care vizează asistenţa tehnică pentru supervizarea lucrărilor). Celelalte 6 contracte au deocamdată următorul stadiu de implementare: Extinderea staţiei de epurare a apei uzate Dănuţoni (în procedura de achiziţii); reabilitarea Staţiei de Tratare a apei Valea de Peşti şi a Captării Lazăru (în procedură de achiziţii); reabilitarea Staţiei de Tratare a apei Jieţ şi sistemele de clorinare pentru localităţile Lupeni, Vulcan şi Aninoasa - (în curs de pregătire a licitaţiei); extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în municipiul Petroşani (în curs de pregătire a licitaţiei); extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în municipiul Vulcan (în curs de pregătire a licitaţiei); zonarea sistemelor de alimentare cu apă din Valea Jiului (în curs de pregătire a licitaţiei). 

Dacă totul va decurge normal, în scurtă vreme cam toată Valea Jiului va deveni un şantier, iar canalizare (veşnica problemă a localităţilor noastre) va fi extinsă pe o arie importantă.

Amintim că monitorizarea şi calitatea lucrărilor vor fi făcute de S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. şi de A.D.I. Apa Serv Valea Jiului. Ceea ce înseamnă că direct răspunzători de calitatea lucrărilor efectuate vor fi reprezentanţi ai A.D.I.:  primarii, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Apa Serv Valea Jiului. De altfel, Monica Tarcea a reamintit acest lucru şi ieri, atunci când a fost întrebată cui îi revin sarcinile de supraveghere a calităţii lucrărilor şi de monitorizare. „Dacă nu se lucrează conform proiectului nu vor mai veni bani, se opreşte finanţarea” a mai specificat Monica Tarcea.

 

Declaraţii

Vă prezentăm şi declaraţiile oficialilor prezenţi, făcute imediat după semnarea contractului:

 

Costel Avram, vicepreşedintele Consiliului Judeţean: „Am aşteptat cu interes, ca toată lumea, demararea lucrărilor la acest mare proiect în Valea Jiului. Iată că acest moment se apropie, mai e foarte puţin timp. Reabilitarea staţiilor de tratare, extinderea canalizării şi a reţelelor de distribuţie a apei nu vor conduce de la sine la micşorarea preţului apei, ci vor duce la creşterea serviciilor către populaţie şi, mai ales, a calităţii acestora. Dacă se va continua  cu reabilitarea reţelelor interioare de apă şi de canalizare, în timp se vor diminua pierderile şi atunci vom putea vorbi şi de scăderea facturilor, aşa cum îşi doreşte toată lumea, inclusiv eu”. 

 

Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul municipiului Petroşani, primul preşedinte al A.D.I. Apa Serv, atunci când au început de fapt primele demersuri ale acestui proiect: „Practic, este primul pas făcut în acest mare proiect de investiţie în Valea Jiului, care va cuprinde reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare şi extinderea reţelei de apă potabilă în localităţile Văii Jiului. Este, dacă vreţi, un model de colaborare intercomunitară în Valea Jiului. Cred că este un prim exemplu pentru ceea ce avem de făcut în continuare, vorbesc de administraţiile publice locale, în sensul în care va trebui ca până la urmă să facem acea conturbaţie de care se tot vorbeşte. Realităţile de astăzi, că vrem sau nu, ne arată că împreună suntem mai puternici şi astfel putem să facem mai multe pentru Valea Jiului. Primele lucrări vor începe, aşa cum a spus constructorul, la începutul lunii septembrie, între timp urmează licitaţia la Petroşani şi după aceea la Vulcan. Aşa cum am mai spus, primele lucrări la Petroşani vor porni în Colonie şi pe Maleia, urmând ca după aceea să ne apucăm şi de drumurile de-acolo”.

 

Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila: „Aşa cum am spus şi în intervenţia mea, am aşteptat de mult această zi şi aştept cu nerăbdare demararea efectivă a lucrărilor de extindere a canalizării şi a alimentării cu apă în localitatea noastră. Vom rezolva o problemă foarte importantă, pentru că, dacă vom realiza aceste lucrări, circa 80% din cetăţenii Petrilei vor beneficia de aceste servicii, alimentare cu apă potabilă şi canalizare. Nu ne este indiferent cum se vor face aceste lucrări şi nu întâmplător am insistat chiar şi azi că mă voi implica personal în ceea ce priveşte derularea şi calitatea acestor lucrări. Va trebui să ne corelăm cu programul de asfaltare din oraş, de aceea vom fi foarte atenţi la toate amănuntele. Mai concret, aceste lucrări se vor derula în Brătianu, Remete, o parte din Taia, Lonea, Cartierele 6 August, Eminescu. Aceste străzi, peste 50 la număr, sunt şi în programul integrat de asfaltare. Atunci va trebui să fim foarte atenţi la corelare şi calitatea acestor lucrări care vor începe din 29 august”.

 

Monica Tarcea, director de Dezvoltare în cadrul Apa Serv, omul care s-a ocupat îndeaproape de tot bunul mers al proiectului: „A fost foarte greu, un drum tare lung, din 2008 şi până acum, dar azi avem o satisfacţie. Faptul că s-a semnat azi contractul şi că vor urma şi celelalte oraşe la scurt timp, Petroşaniul şi Vulcanul, este de bun augur şi ne bucurăm că munca noastră a fost încununată cu succes. Aceste lucrări vor rezolva o mare parte a problemelor pe care noi şi cetăţenii le avem acum. Vom urmări, împreună cu primarii, calitatea şi modul de desfăşurare a lucrărilor. Dacă nu vom vedea calitate, este clar, nu vom plăti constructorul. Dar avem supervizorul ca punct de legătură între noi şi constructor şi sunt sigură că îşi va face bine treaba. Există diriginţi de şantier şi specialişti şi tot ce trebuie ca treaba să meargă bine şi de aceea nu cred că vor fi probleme în acest sens”.

 

Viorel Târziu, director economic al firmei Hidroconstrucţia Bucureşti: „Din punctul de vedere al organizării de şantier nu e o problemă, deoarece noi avem lucrări în zonă şi avem alocate forţe pentru zona asta, suficient de multe. Avem patru sucursale care lucrează în Valea Jiului, una dintre ele urmând a se ocupa de acest proiect. Este vorba, de fapt, chiar de cea mai bună sucursală a Hidroconstrucţiei. Avem personal, utilaje, practic tot ce trebuie pentru a face nişte lucrări ample, de o mare calitate”.

 

Cristian Ionică, director general Apa Serv: „Odată cu semnarea acestui contract se va rezolva partea de Petrila şi partea de Aninoasa. Va fi un mare plus pentru locuitorii acestor zone, pentru că obiectivul principal al proiectului este extinderea reţelelor de canalizare şi apoi de apă. Prin extinderea reţelelor de canalizare înseamnă că oamenii care acum au acele pompe sau bazine improvizate nu vor mai avea nevoie de ele. Acestea vor dispărea şi cetăţenii vor beneficia de un serviciu de canalizare modern, care le va aduce un confort în locul în care trăiesc. Știm ce înseamnă o vidanjare a unei fose septice şi disconfortul fizic şi financiar pe care această operaţiune o presupune, şi de aceea credem că venim în sprijinul cetăţenilor. Vor dispărea din zona oraşului Petrila o staţie de epurare, care este prea mult spus staţie de epurare, deoarece o întreagă zonă (Colonia Brătianu) va avea serviciu de canalizare. De asemenea, în Aninoasa, toţi locuitorii de pe o parte şi  alta a drumului principal vor beneficia la sfârşitul lucrărilor de o canalizare modernă”.

 

Ilie Botgros, primarul Aninoasei: „E un lucru foarte bun pentru comunitatea din Aninoasa ceea ce s-a întâmplat azi la Petroşani. Noi, cu banii de la bugetul local, nu puteam să facem niciodată o asemenea investiţie privind canalizarea, o mare problemă a Aninoasei. Mai mult decât atâta, sunt cheltuieli mari şi cu extinderi de reţele de apă potabilă. În Aninoasa există câteva zone unde nu avem acest serviciu. Este o investiţie pe care o aşteptam, una foarte bună pentru aninoseni şi ne bucurăm că ea vine înaintea investiţiilor de infra­structură, care vor urma imediat ce această lucrare se va încheia, investiţii care vizează modernizarea drumului principal şi a altor drumuri în localitate, precum şi a aleilor pietonale. Acum îşi dau seama cetăţenii că n-am vorbit aiurea şi de ce nu ne-am grăbit cu drumurile, cum tot am fost acuzaţi. Am cerut răbdare şi uite că am avut dreptate. Prietenii pot să spună acum numai de bine, din moment ce ne apucăm de canalizare şi apoi de drumuri ce să mai spună?”.

 

Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter