06.11.2011,  19:27:13 | 0 comentarii | 707 vizualizari
Interviu cu Ovidiu Pârâianu – artist plastic: / “Cea mai scumpă lucrare a mea, din punct de vedere material, este Cheia de Aur a Statelor Unite. Această lucrare este realizată din 50 de pietre preţioase”
de Corneliu BRAN

În anul 1999, medicului Șerban Brădişteanu i-a fost înmânată prima cheie de aur. Au urmat apoi zeci şi zeci de personalităţi naţionale şi internaţionale care au primit cunoscuta cheie de aur.

- D-le Ovidiu, lumea înainte vă ştia că sunteţi un bun fotoreporter, dar, de circa 10 ani,  oamenii au ajuns să vă ştie mai degrabă ca un bun artist plastic. Spuneţi-ne câteva lucruri despre activitatea creativă a dumneavoastră, în mod special despre renumitele “chei de aur”, de care azi toată lumea vorbeşte.

- Am început realizarea lucrărilor cu simbolistică brâncuşiană din anul 1999. Atunci a apărut prima mea lucrare, care s-a numit Cheia de Aur a oraşului Tg-Jiu. La baza acestei lucrări a stat o îmbinare a celor trei elemente brâncuşiene, mai bine spus a lucrărilor marelui sculptor român, Constantin Brâncuşi, opere de artă ce se află expuse la Tg-Jiu: Coloana Infinitului, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii. Ideea mi-a venit în momentul în care, în anul 1996, pe 21 iulie, am avut un accident ce s-a consumat lângă Coloana Infinitului din Tg-Jiu. De atunci am fost marcat de acel eveniment şi am avut chiar şi o revelaţie. Respectiva revelaţie, aceea de a îmbina cele trei elemente brâncuşiene, care să devină o cheie, m-a făcut să dau curs apariţiei altor şi altor lucrări, până astăzi, în zilele noastre.

- Cui i-aţi înmânat prima cheie? 

- Prima cheie a fost înmânată doctorului Șerban Brădişteanu, medicul care a făcut primul transplant de cord în România. A urmat după aceea Cheia de Aur a Mileniului, care a primit-o, în anul 2000, poetul Adrian Păunescu, într-o emisiune în direct, la postul Tele7abc, unde am fost şi eu invitat. A treia cheie s-a numit Cheia de Aur a României, o cheie mare, foarte frumoasă, ce conţinea harta României, din care se desprindea Coloana Infinitului, care făcea legătură cu Poarta Sărutului. A avut o mare însemnătate această cheie, dar şi o greutate pe măsură: circa 27 de grame. Această cheie a ajuns la domnul Mihail Rudeanu, pe-atunci preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara. A urmat, apoi, un alt număr de chei, dintre care vreau să enumăr doar câteva şi am să mă opresc numai la cele care sunt de o sonoritate mai deosebită… Cheia de Aur a Franţei – destinată preşedintelui Jaques Chirac, Cheia de Aur a Siriei, apoi un şir de două chei care s-au legat una de alta – Cheia de Aur a Universului şi Cheia de Aur a Statelor Unite, care au ajuns la preşedintele Georges W. Bush, în anul 2002, atunci când a venit la Bucureşti. Fac o paranteză aici, pentru aceste două lucrări am primit mulţumiri chiar din partea preşedintelui american, printr-o scrisoare, prin care domnia sa îşi arăta aprecierile faţă de lucrările mele şi gestul meu, cât şi o scrisoare de mulţumire din partea Ambasadei SUA. A mai urmat o serie de alte lucrări pentru diverse persoane cu importanţă majoră în lume, printre care putem aminti pe Majestatea Sa, Regina Angliei, Elisabeta a II-a (Cheia de Aur a Angliei), primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, căruia i-am oferit Cheia Gemenii (o lucrare de 45 de grame în greutate – şi care mi-a scris, de asemenea, o scrisoare de mulţumire în care şi-a exprimat şi impresiile domniei sale despre lucrarea respectivă şi despre albumele de fotografii care au însoţit acea frumoasă cheie, poze despre România, care se regăsesc acum în colecţia primăriei marii metropole americane). De asemenea, am realizat o lucrare pentru cunoscutul actor şi guvernator al statului California, Arnold Schwarzenegger, dar şi o cheie de aur pe care am oferit-o Marii Ducese de Luxemburg, cu ocazia vizitei domniei sale în România, la Tg-Cărbuneşti. Cum nu i-am uitat nici pe actualul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy sau pe soţia sa Carla Bruni. Au mai fost lucrări deosebite pentru preşedinţii României, pentru domnul preşedinte Iliescu, pentru actualul preşedinte Traian Băsescu, pentru diverşi premieri sau miniştri, pentru diverşi oa­meni de cultură români, pentru muzicieni (Gheorghe Zamfir), mari sportivi (Gică Hagi, Victor Piţurcă) şi cluburi de fotbal cunoscute (Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj, Jiul Petroşani, Pandurii Tg-Jiu). Nu pot uita să amintesc nici de Cheia Credinţei, înmânată răposatului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Înalt Prea Sfinţia Sa Teoctist.

- Ce alte mici opere de artă mai aveţi în lucru? Bineînţeles dacă nu ţineţi secret planurile de viitor…

- Am realizat în ultimul timp Cheia de Aur a Arabiei Saudite, pentru regele saudit Abdallah, care va ajunge la domnia sa în viitorul apropiat. Mai am de finalizat Cheia de Aur a Clubului de Fotbal Al Hillal, din Arabia Saudită, unde joacă Mirel Rădoi. De asemenea, pregătesc două lucrări pentru două personalităţi marcante ale scenei europene: doamna cancelar federal a Germaniei, Angela Merkel, şi fostul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, actualmente premier.

 

Peste 650 de lucrări - finalizate de artistul plastic gorjean!

 

- Câte lucrări aveţi finalizate în total?

- Pot să spun că în acest moment sunt peste 650 de lucrări, aşa, la o rapidă estimare din memorie. Din aceste peste 650 de lucrări, în afară de chei mai intră şi o altă serie de piese, este vorba de nişte inele. Cum a fost, de exemplu, inelul făcut special pentru Carla Bruni – Sarkozy, sau cum este inelul făcut pentru Majestatea Sa, Regina Angliei, Elisabeta a II-a, pe care îl voi înmâna cât de curând. Să nu uit nici de seria de tripticuri, sau de clepsidre, la fel de interesante. 

- Dintre lucrările dumneavoastră, care sunt cele mai scumpe?

- Într-o ierarhizare proprie, cea mai scumpă lucrare a mea, din punct de vedere material, este Cheia de Aur a Statelor Unite. Această lucrare este realizată din 50 de pietre preţioase, echivalentul celor 50 de steluţe care se află în componenţa drapelului american. Aceste 50 de pietre preţioase sunt împărţite astfel: 18 diamante, 16 safire, 16 rubine. Pe locul doi, material vorbind, se află inelul Reginei Marii Britanii, care are 12 diamante, 12 safire şi 12 rubine. Apoi, inelul Carlei Bruni – Sarkozy, cu 12 pietre preţioase şi apoi, Cheia de Aur a Spaniei, pe care am realizat-o pentru Regele Spaniei, Juan Carlos.

 

“Toate lucrările mele sunt realizate din aur…”

 

- De unde atâţia bani pentru aceste pietre preţioase sau pentru atâta aur? Ne gândim că nu “creşte” aurul în grădin. Și nici diamantele…

- Ce se întâmplă… Lucrările mele sunt realizate din metal preţios, fie că sunt sau nu sunt ornate cu pietre preţioase. Metal preţios se găseşte de vânzare, deci îl cumpăr ca orice cetăţean. Am fost de foarte puţine ori sponsorizat de către oameni care au gândit într-un mod constructiv şi care au fost cu dare de mână. Totuşi, pentru că mă aflu în Valea Jiului, nu pot să nu-i amintesc pe oamenii de afaceri din această zonă, care m-au ajutat într-o perioadă sau alta, şi cărora le mulţumesc încă o dată şi pe această cale. Oameni care fac cinste Văii, din punct de vedere al dragostei lor pentru Brâncuşi, pentru artă în general. I-aş putea aminti pe domnii Emil Părău, Adrian Gărdean, Aurelian Serafinceanu sau Alin Simota. Pentru că, să ştiţi că în ţară nu toată lumea a acceptat ideea de a-l promova pe Brâncuşi sau de a promova România, unii manifestându-se prin ignoranţă… 

- Cum faceţi să ajungeţi cu aceste chei direct la “ţintă”? Care este procedeul? Îi anunţaţi sau vi se face o comandă… care e modalitatea?

- Faptul că am luat hotărârea de a începe să înmânez chei diferitelor personalităţi mondiale şi româneşti, care exprimă o anumită însemnătate în viaţa oamenilor, m-a făcut să intru într-un circuit în cadrul presei… Astfel, chiar dacă nu sunt invitat în mod direct la vreo manifestare importantă, pe plan naţional sau mondial, de multe ori mi s-a sugerat, prin diverse căi, că ar fi bine să fac o cheie şi pentru x sau y, care să ajungă la evenimentul respectiv: “Dacă i-aţi făcut preşedintelui Obama, ar fi bine să-i faceţi o cheie şi lui…”… Cam aşa mi se sugerează, după care ştiu ce am de făcut. Este, dacă vreţi, un fel de telefon fără fir…

 


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter