29.10.2011,  12:07:46 | 0 comentarii | 829 vizualizari
Marian Boboc, un prieten al Severinului
de Ziarul Vaii Jiului

Cel mai însemnat poet şi jurnalist al Văii Jiului, adică Marian Boboc, a devenit un adevărat prieten al Severinului, prin prezenţele sale insolite, din ultimii ani, ca invitat, atât la Festivalul Naţional de Literatură „Nichita Stănescu - Sensul Iubirii”, cât şi la Târgul Naţional al cărţii - ediţia de toamnă. De fiecare dată a venit cu câte o carte nouă, fie de poezie, fie de publi­cistică, dovedind că acolo, în Vale, nu se doarme pe o lopată, ci se face şi cultură, din aceea adevărată, recunoscută şi apreciată în ţară, poate şi datorită faptului că acum câţiva ani a înfiinţat Cenaclul „Boema”, ale cărui şedinţe, fulminante, chiar au reuşit să creeze o mişcare literară, deloc de neglijat, în peisajul literaturii contemporane.

 

Indubitabil, Marian Boboc este un mare scriitor, încă tânăr şi plin de energie, care habar n-are de cuvântul „irosire”. Ceea ce produce el va rămâne, cu siguranţă, în istoria culturală a Văii Jiului, şi nu numai, fiind acel tip de om care oriunde se află, sfinţeşte locul. Prin muncă, pasiune şi dăruire.

La ediţia din 2006 a Festivalului „Sensul Iubirii”, şi-a lansat volumul „Come back, Valea Jiului/  1001 de Știri despre o Vale înfloritoare şi fascinantă”, volum apărut la prestigioasa editură a Fundaţiei pentru Studii Europene Cluj, în format mare, A4, fericit completat de încercarea lui Mihai Barbu de a schiţa, atât cât se poate, o mitologie a minerului - acea categorie umană defavorizată, în toate timpurile, a truditorilor sub pământ.

Miza acestei cărţi a fost uriaşă: aceea de a reconstitui, în varii domenii, imaginea Văii, din presa interbelică, ceea ce a însemnat un imens efort de documentare, prin arhive, apoi selecţia şi clasificarea unui bogat material, pentru conturarea unei imagini cât mai complete, pentru a se înţelege câte ceva „din ceea ce s-a întâmplat în istoria antebelică şi interbelică a Văii Jiului”, aşa cum recunoaşte însuşi autorul, în introducere, o întreprindere deloc uşoară, mai ales că multe articole, din publicaţiile vremii, nu erau semnate. Important rămâne „comebake”- ul, revenirea la valorile din trecut, la acea frescă pitorească a unui teritoriu care şi azi înseamnă şi este ceva deosebit pentru România. Aici avem de-a face cu o cronică-fluviu a interbelicului, sistematizată în nişte capitole grăitoare, adevărate puncte de referinţă ale istoriei locale: Poveştile Văii Jiului; Cât şi cum munceau / trăiau minerii de altădată?; Accidente şi explozii în minele Văii; Știri, zvonuri, bârfe şi anchete de la 1922 sau ce se mai întâmpla atunci prin Valea Jiului; Valea Jiului 1922. Femei. Poveşti de dragoste şi de viaţă; Fapte ale societăţilor, asociaţiilor şi organizaţiilor din Valea Jiului în cifre & date în 1938; Concerte, baluri, ceaiuri dansante, serate, serbări, reprezentaţii teatrale, spectacole, filme, cercuri şi organizaţii culturale de pe Jiul Românesc şi cel Ardelenesc între 1928-1930; Panamale, hoţii, tâlhării, jafuri, spargeri, hold-up-uri, delapidări, înjunghieri, scandaluri, atacuri banditeşti, escrocherii, omoruri şi tentative de crime între 1928-1933; Alcool, cârciumi, crâşme, birturi, bodegi în Valea Jiului de la 1922-1929.  (…)

În final, trebuie adăugat că volumul este splendid ilustrat cu fotografii de epocă, care te ajută să înţelegi mai uşor spiritul vremurilor de atunci, la care dacă mai pui concizia subtitlurilor textului eşti pe deplin edificat.

Ar fi de dorit ca de un astfel de volum (cronică-fluviu a interbelicului) să beneficieze şi Severinul. Marian Boboc a dovedit că se poate. Exemplul lui trebuie urmat. Dar numai de aceia care cred că munca nu este o ruşine şi au talentul necesar unui astfel de demers. Și numai de aceia care îşi iubesc foarte mult locul în care s-au născut şi nu trec degeaba prin lume… Astfel, istoria ne va condamna mereu la uitare, iar uitarea este sinonimă cu neantul…

Dr. Isidor Chicet 
(Obiectiv literar, Drobeta Turnu-Severin)


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter