29.10.2011,  11:58:11 | 0 comentarii | 784 vizualizari
La Hunedoara, / Conferinţa Societăţii de Știinţe Matematice din România
de Ziarul Vaii Jiului

De vineri şi până duminică la Facultatea de Inginerie Hunedoara a avut loc a XV-a Conferinţă anuală a Societăţii de Știinţe Matematice din România (S.S.M.R.). Evenimentul a reunit la Hunedoara nume importante din matematica românească. 

 

Conferinţa a fost organizată de către Filiala Hunedoara a S.S.M.R. în colaborare cu Consiliul Judeţean, Primăria Hunedoara, Filiala Caraş-Severin a S.S.M.R., Facultatea de Inginerie Hunedoara şi Inspectoratul Școlar Judeţean.

La manifestare au participat reprezentanţi de marcă din rândul matematicienilor din România, între care: prof. univ. dr. Radu Gologan, preşedintele S.S.M.R., prof.univ.dr. Doru Ștefănescu, prim-vicepreşedinte al S.S.M.R., Mircea Trifu, secretar general al S.S.M.R, prof. univ.dr. Dorel Duca, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, prof. dr. Lucian Beznea, de la Institutul de Matema­tică „Simion Stoilow” al Academiei Române, prof. univ.dr. Dan Brânzei, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, prof.univ.dr. Wladimir Boskoff, de la Universitatea „Ovidius” din Constanţa, prof.univ.dr. Eugen Păltânea, de la Universitatea „Transilvania” din Braşov, prof.univ.dr. Traian Ceauşu, de la Universitatea de Vest din Timişoara, prof.univ.dr. Vasile Berinde, de la Universitatea de Nord din Baia Mare, prof. univ.dr. Mihai Megan, de la Universitatea de Vest din Timişoara. Alături de ei au fost prezenţi peste 70 de dascăli de matematică din 15 judeţe.

 

Scurt istoric

Societatea de Știinţe Matematice din România este continuatoarea Societăţii Gazeta Matematică (S.G.M.), înfiinţată în decembrie 1910. Scopul S.G.M. era răspândirea gustului pentru studiul ştiinţelor matematice şi îndrumarea cercetării originale relative la această ramură de ştiinţă. Înfiinţarea S.G.M. a fost precedată de existenţa efemeră a Societăţii Amicii Știinţelor Matematice (1894) şi a înfiinţării Societăţii Române de Știinţe (1897-1949). Până în 1949 activitatea S.G.M. a fost centrată pe editarea Gazetei Matematice, care apare fără întrerupere din 1895. După 1949 societatea a purtat diferite denumiri. Din 1990 se numeşte Societatea de Știinţe Matematice din România. La 3 octombrie 2000, prin hotărârea Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti, S.S.M.R. a fost declarată succesoarea Societăţii Gazeta Matematică.

 

Dan Ștefan Marinescu, profesor-doctor în matematică, preşedinte al filialei Hunedoara a Societăţii de Știinţe Matematice:
„În urmă cu 15 ani s-a luat hotărârea ca anual să se ţină câte o conferinţă în fiecare judeţ al ţării. Cea de-a XV-a conferinţă anuală are loc la noi în judeţ. Este un ajutor pentru profesorii hunedoreni deoarece au posibilitatea de a intra în contact cu cercetările din domeniul matematicii şi al didacticii matematice, cercetări pe care le fac valoroşi profesori universitari din toate centrele ţării. Sunt prezente la această manifestare figuri luminoase şi glorioase a matematicii româneşti. Un lucru important pe care l-am remarcat este faptul că am invitat 10 conferenţiari şi au venit 14 în plen, ceea ce este foarte bine”.
 
 
Lucian Beznea, cercetător la Institutul de Matematică al Academiei Române:
„Această conferinţă este un eveniment central al lumii matematice. O nuanţă care este adăugată de data aceasta este componenta cercetării matematice, încadrată 
într-un mod mult mai pregnant. Totodată este un mic punct dintr-un plan mult mai larg prin care vrem ca societatea să fie mult mai vizibilă şi pe plan internaţional. Acest model de a avea componenta de cercetare în interiorul societăţii este, până la urmă, modelul marilor societăţi de matematică. Este asemeni celei europene şi americane. Peste aproximativ doi ani societatea română va organiza împreună cu societatea americană o conferinţă comună la Alba Iulia. Prin intermediul acestor conferinţe intenţionăm să valorificăm forţa diasporei matematice româneşti, binecunoscută în SUA”.
 
Radu Gologan, profesor universitar la Universitatea Politehnică din Bucureşti, preşedinte al Societăţii de Știinţe Matema­tice din România: „Conferinţa anuală a Societăţii de Știinţe Matematice, asociaţie profesională a matematicienilor, este extrem de importantă pentru toţi matematicienii din România. Hunedoara are o tradiţie foarte veche prin ceea ce înseamnă profesori de elită şi matematicieni de elită. Aici avem mulţi prieteni cu care colaborăm la diverse acţiuni ale societăţii cum ar fi: olimpiadele, sesiunile ştiinţifice”.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter