29.10.2011,  11:58:30 | 0 comentarii | 671 vizualizari
Evenimente internaţionale sărbătorite la Dimitrie Leonida
de Ziarul Vaii Jiului

La Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Petroşani s-a organizat sâmbătă, 1 octombrie 2011, o întâlnire de celebrare a două evenimente importante: “Ziua internaţională a persoanelor în vârstă” - declarată de ONU, şi ”Ziua Dialogului Intercultural” - declarată ca zi internaţională de către EFIL Brussel.

 

Ideea realizării acestui eveniment a apărut în urmă cu două săptămâni, când coordonatoarea acestui dublu eveniment, prof. Nicoleta Cîndea a devenit membră a EFIL (Federaţie Europeană pentru Învăţarea Interculturală), ea făcând parte şi din Centrul de informare ONU pentru România, în colaborare cu conducerea Colegiului Tehnic partener în organizarea evenimentului: prof.Atena Vlăduceanu, Mariana Boboc, Gabriela Rus şi Camelia Paraschiv.

Evenimentele celebrate în această zi au fost desfăşurate sub egida Federaţiei Europene pentru Învăţarea Interculturală (EFIL), organizaţii umbrelă ale organizaţiilor AFS din Europa. AFS oferă experienţe de învăţare interculturală prin care culturile de la nivel mondial se unesc, ajutând oamenii să interacţioneze. Cu programe de schimb în mai mult de 50 de ţări şi o reţea mare de voluntari, educatori, şi personal, AFS se angajează să ajute participanţii să înţeleagă experienţele lor în imersiunea dintr-o cultură străină. Prin urmare, evenimente IDD promovează interacţiuni între indivizi din diferite medii culturale, cu obiectivul de a inţelege diferenţele şi să aprecieze asemănările între culturi.

Dialogul intercultural este un pas important în depăşirea graniţelor care separă oameni şi grupuri. Cu toate acestea, dialogul este doar un element al puzzle-ului. Unul trebuie să meargă dincolo de dialog şi să ia măsuri concrete care să reflecte înţelegere şi apreciere a diversităţii culturale.

Celebrarea  Zilei internaţionale a persoanelor în vârstă care nu trebuie să fie doar un act de celebrare, doar un omagiu adus celor ajunşi în această etapă a vieţii, când sufletul se hrăneşte numai cu amintiri, ci şi un prilej de reflecţie asupra condiţiei pensionarilor, de a face mai larg şi mai bine cunoscute problemele reale, multe, foarte grele, pe care le au de rezolvat oamenii vârstnici din toată ţara. 

Asfel cu aprobarea Centrului de Informare ONU pentru România, Primăria Municipiului Bucureşti, EFIL şi ISJ Hunedoara ne-am gândit să celebrăm aceste  evenimente  aducând  la discuţii reprezentanţi ai comunităţii locale, ai etniilor, ai voluntarilor străini care se găsesc în Valea Jiului, a persoanelor în vârstă, pentru a împărtăşi din experienţa noastră.

În timpul evenimentului după cuvântul de deschidere al domnei director Atena Vlăduceanu  şi-au împărtăşit exerienţa Nicoleta Cîndea -preşedinte Asociaţia Tineri pentru Viitor 2006, Felicia Andrioni - As. Maica Precista, Mariana Străuţ - Fundaţia Noi Orizonturi Lupeni, care a venit cu două voluntare din USA şi care ne-au explicat ce se întamplă cu persoanele vârstnice în USA, Ilona Frank din Germania de la As. Caritas, reprezentanta etniei rromilor - Adriana Rad, Doru Codrea de la Centrul de Îngrijire Lonea, Cristina Tudoraş de la Școala I.G. Duca, Manoliu Simona de la ATpV 2006, moderator Cornelia Maniţiu ATpV2006, în încheiere lăsându-l pe domnul profesor Victor Drujinin - preşedinte al As. European Partnership să ne prezinte oferta de viitoare proiecte internaţionale.

Un rol important a revenit elevilor de la liceele din Petroşani, care prin materialele pregătite şi momentele artistice prezentate ne-au permis să descoperim ceva din cultura spaniolă, bulgarească, sârbească, italiană şi, evident, românească. Numele lor merită menţionate: Milena Paraschiv - un nume cunoscut şi o voce minunată, Alexandra Violeta Opriţescu, Andrei Barna, Ana Maria Stoean, George Brândău, Bethina Botca, Ioana Aspru.  

Pap Izabela de la Dimitrie Leonida a prezentat un material de cercetare, sub coordonarea prof. Margaritta Szabados, cu care a obţinut locul I la un concurs internaţional privind cultura italiană a emigranţilor italieni în Valea Jiului şi judeţul Alba.  

A fost o acţiune reuşită, apreciată de toţi participanţii şi care a fost posibilă prin implicarea cadrelor didactice de la Colegiul Tehnic “Dimitrie Leonida” Petroşani şi a partenerilor, dar în  mod deosebit prin cordonatorii manifestării: Nicoleta Cîndea, Camelia Paraschiv, Atena Vlăduceanu.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter