29.10.2011,  14:42:56 | 0 comentarii | 1166 vizualizari
Petrila / „Lemnul şi ceramica”
de Ziarul Vaii Jiului

Puţine sunt momentele din viaţa unui copil, în care are ocazia să fie apreciat în public, de o mulţime de adulţi. De la părinţi până la oameni de cultură, la artişti plastici consacraţi, cum e cazul domnului Ion Barbu, sau la profesori inimoşi cum ar fi Ciprian Dirjan, Geta Bolea, Mihai Barbu, Cipriana Chinta şi  Constantin Barbu, care-şi sacrifică o dimineaţă de sâmbătă, pentru a-i încuraja pe aceşti copii.

Au mai fost prezenţi Ionel Zmău, preşe- dintele asociaţiei culturale Les Amis de la France, Contantin Ramaşcanu, viceprimarul oraşului Petrila. Acesta din urmă a fost singura autoritate locală prezentă la expoziţie şi, dacă bine-mi aduc aminte, a onorat cu prezenţa toate expoziţiile sau evenimentele culturale pe care le-am organizat. Pe dl. viceprimar îl trec şi în rândul sponsorilor, alături de fotoprint.ro şi tiparesteacasa.ro. Tuturor le mulţumim pentru ajutorul acordat. Expoziţia a fost organizată, după ce a fost aprobată de Ministerul Educaţiei şi înscrisă în Calendarul Activităţilor Educative Regionale şi Interjudeţene, pe poziţia 445. Participarea a fost una impresionantă, tematica impusă fiind natura statică, gen accesibil elevilor. De fapt, am gândit expoziţia şi concursul ca pe o colaborare profesor-elev, din care,  cred eu, ambii au de câştigat. De fapt, marele câştig este acela că elevul care a participat la un astfel de concurs a căutat obiectele tradiţionale din lemn şi ceramică, le-a analizat, le-a fotografiat din unghiuri favorabile şi a devenit mult mai atent la valorile noastre naţionale, la zestrea bogată de tradiţii şi obiceiuri pe care le-am avut, dar, pe care, din păcate, începem să le pierdem. Ca să fotografiezi un obiect, trebuie să-i cunoşti povestea, să interacţionezi cu el şi să fii sensibil la mesajul pe care acesta îl transmite, în plan sufletesc.

În urmă cu doi ani, băteam la pas împreună cu un grup de elevi strada Cimpa din Petrila, în cadrul unui proiect personal, şi căutam să fotografiem case tradiţionale şi obiecte de lemn. Cu aceasta ocazie, am observat că în urma beneficului proces de modernizare, se pierd multe dintre elementele tradiţiei noastre seculare. Ne-a fost aproape imposibil să găsim case autentice, nemodificate, nemodernizate. Acesta a fost momentul critic în care am luat decizia să organizez acest concurs şi să încerc să alcătuiesc o bază de date cu fotografii realizate după obiecte autentice din lemn sau ceramică. 

Pe lângă fotografii, la această expoziţie am expus plăci de xilogravură, cioplite de elevi, şi picturi pe lemn, acestea fiind realizate de elevii mei de la cercul de artă populară de la Clubul Copiilor Petrila.

După finalizarea vernisajului acestei frumoase expoziţii, a avut loc un impresionant recital de muzica folk, susţinut live şi fără alte elemente de sonorizare decât chitările personale şi propria voce, de Florentin Budea, care a venit cu o suită de compoziţii personale, mulate perfect pe expoziţia de faţă. Florentin a cântat din tot sufletul şi tuturor celor prezenţi ne-a transmis o stare de bine, benefică pentru proiectele noastre viitoare.

La această a doua expoziţie au participat elevii Mirabela Anghel, Bianca Vladu, Ionuţ Tomniuc, Alexandra Lepădat, Denisa Ciorbă, Denisa Pusok, Klara Bartha, Victor Mihai Chinţa, Cristina Pusok, Beatrice Sima, Cristina Moise, Adina Tirintică, Ana Hogman, Monica Hogman, Georgiana Petcu, Tudor Giurgiu, Anamaria Buţurcă, Corina Jitea, Adina Scafariu, Adina Herciu, Mădalin Mitrofan, Mădălina Fuiorea, Sorin Ungureanu, David Cucu, Damaris Sporea, Andra Mihaela Davidoaia, Daria Cristiana Cînpean, Adelina Valentina Bucalaie, Iulia Andreea Ștefănescu, Gabriela Beatrice Ciureanu, Diana Anechitei, Mădălina Bîlbă, Dan Stelian Crăciunesc, Matei Bolea, Bogdan Bolea, Edi Balogh, Vlăduţ Adorian Ștefan, Diana Răşcanu, Maria Teodora Crişan, Alexandra Pîşu, Rareş Cătălin Pintea, Andreea Lorena Ivanov, Monica Maria Barcsay, Elena Ionela Popa, Codruţa Irina Urmă, Florentina Mădălina Cipăianu, Ana Lorena Viman, Loredana Denisa Ianuş, Oana Andreea Ispir, Maria Rebeca Triţă,  Noemi Andreea Munich.

 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter