29.10.2011,  12:00:53 | 0 comentarii | 817 vizualizari
File din jurnalul unui mic artist / „Casa cu turn” - o bijuterie arhitecturală, văzută prin ochii Alexandrei
de Ziarul Vaii Jiului

...Este o zi frumoasă de vară... razele soarelui scaldă, într-o lumină caldă, oraşul... Mă îndrept cu paşi grăbiţi spre Sala de Conferinţe a CNH, unde, azi, la finele lui Cireşar, noi, copiii de la Grupa Floarea de Colţ a Asociaţiei de Ecologie Petro Aqua Petroşani sărbătorim nu doar Anul European al voluntariatului ci, mai ales, cei 12 ani de când creăm, trăim şi împărţim vise, destine, amintiri...

La un moment dat, privirile-mi iscoditoare descoperă o clădire „ruptă din poveşti”, care, stingheră, mă priveşte la rându-i şi, parcă, încearcă să-mi spună povestea ei...

„Mă numesc CASA CU TURN, m-am născut la începutul secolului trecut fiind construită de către primul prefect român al judeţului Hunedoara, Vasile Ianza, şi fac parte din fosta Colonie ce poartă numele ctitorului ei”...

Pentru o clipă închid ochii şi o văd, o văd salvată de la ruină, recăpătându-şi vechea strălucire, prinzând viaţă sub o baghetă magică în mâinile celui căruia îi aparţine - domnul Cristian Ianza - restauratorilor, comunităţii locale şi, iată-mă dând glas acestui gând, acestei apariţii:

Dragă domnule Ianza,

Viaţa şi nemurirea din opera dumneavoastră nu ar putea găsi un simbol mai potrivit decât această clădire.  Odată readusă la viaţă, nemurirea ar deveni certitudine prin transformarea ei într-o veritabilă galerie de artă – Galeriile de Artă Cristian Ianza, galerii în care să se regăsească / să fie expuse lucrările dumneavoastră, sculpturile, picturile şi mulţimile de lucrări de artă, atât ale artiştilor din Valea Jiului cât şi ale celor doritori de a-şi expune munca lor pe simezele impunătorului edificiu de cultură.

Poate, ca un omagiu adus celui mai mare sculptor român, Constantin Brâncuşi, cel care s-a legat de Petroşani prin infinitul coloanei sale, am putea amenaja la nivelul clădirii şi o sală care să-i poarte numele... (vezi desen).

Acesta este portretul ei pictat în culorile sufletului meu, sufletul unui mic artist care adresează un apel marelui artist (Cristian Ianza): trebuie să-i dăm viaţă!... clădirea aşteaptă copiii şi iubitorii de frumos.

Cu drag, Alexandra Cacovean,

Asociaţia de Ecologie „Petro Aqua” Petroşani

 
P.S. Aflată, recent, într-o vizită la Primăria Municipiului Petroşani, împreună cu d-na profesoară Alina Dobriţa ne-a fost adus la cunoştinţă faptul că autorităţile locale au făcut o serie de demersuri în cumpărarea acestui imobil, pentru ca acesta să poată fi inclus în patrimoniul local, regional şi na­ţional. Însă, din păcate, aceste demersuri au fost blocate din diverse motive... Sperăm ca până la urmă totul să se rezolve în favoarea comunităţii locale şi a culturii locale.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter