29.10.2011, 14:10:06 | 0 comentarii | 649 vizualizari
La Constanţa / Un „FilmMare†la „FilmMicâ€
Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
A devenit tradiţie faptul că în fiecare an Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Petroşani participă la Festivalul Naţional de Scurtmetraj „FilmMic”, de unde echipajul se întoarce mereu „încoronat”. La ediţia a IV-a din acest an (tema „Adolescenţa între lumini şi umbre”) din 62 de filme participante din 23 de judeţe ale ţării, au ajuns în finală 11. Festivitatea de premiere a avut loc la Casa de Cultură din Constanţa, unde filmul realizat de elevii Sebastian Idita, Rareş Fotău, Sergiu Roşu şi Robert Koronka, coordonaţi de profesorul Dorin Răduţi, şi-a adjudecat premiul pentru cel mai bun scenariu. Totul a început în urmă cu trei luni, când, timp de o săptămână, s-a lucrat la scenariu 5-6 ore pe zi. Filmările au durat cam trei-patru săptămâni, urmând o muncă migăloasă de postprocesare a ceea ce s-a filmat. O primă variantă a filmului a fost prezentată elevilor din unele clase ale liceului nostru, cu scopul de a vedea reacţia publicului la scurtmetraj. înând cont şi de observaţiile celor ce au văzut filmul, le-am prezentat o a doua variantă, uşor modificată, variantă devenită definitivă, astfel luând naştere filmul de şapte minute, numit „La răscruce”. Ziua de 20 mai a debutat la ora 10, cu emoţii ale participanţilor finalişti. Deşi era prezentă o atmosferă plăcută, datorată bunei organizări, care s-a ridicat la nivelul renumelui unui astfel de festival, se simţea presiunea asupra celor de acolo. Fiecare îşi dorea să învingă, ţintind cu gândul spre un premiu cât mai important. Juriul, în frunte cu regizorul Dinu Tănase, a avut o sarcină dificilă în ierarhizarea celor 11 producţii finaliste, acest lucru fiind datorat calităţii deosebite a scurtmetrajelor. Tensiunea creştea odată cu nominalizarea premiilor importante, filmul realizat de Sebastian Idita şi colegii săi fiind câştigător la secţiunea „Cel mai bun scenariu”. Începând cu ora 16, a fost organizat un Workshop, unde au avut loc dezbateri pe marginea fiecărei producţii, evidenţiindu-se punctele forte, pentru care s-au aflat în finală, dar şi aspectele mai puţin reuşite. Cu ajutorul regizorului Dinu Tănase, liceenii au învăţat alte câteva „trucuri” ce ţin de realizarea unui scurtmetraj artistic. La încheierea Workshop-ului, Sebi a fost solicitat de unul dintre membrii juriului să acorde un interviu la o televiziune locală. Încă o dată, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Petroşani a realizat un „FilmMare” la „FilmMic” şi speră ca la ediţia a V-a, performanţa să fie cel puţin egalată, dacă nu depăşită.
Ștefania Minia, Clasa a X-a E, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Petroşani Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|