29.10.2011,  12:41:33 | 0 comentarii | 989 vizualizari
Confesiune după peste patru decenii petrecute la catedră: / "Am câştigat din învăţământ tot ce era de câştigat!"
de Gheorghe OLTEANU

Pe profesorul Viorel Avram îl cunosc de patruzeci şi trei de ani. Atunci, în 1968, când eu i-am făcut prima lui poză în Vulcan, nu îmi închipuiam că tot eu voi fi acela care va scrie despre pensionarea dumnealui.

 

Eram în clasa

a opta, la Școala Generală Nr. 4 din Vulcan, când, în locul profesorului de română Ion Mocioi, a venit un altul. Un tânăr înalt, slăbuţ şi foarte finuţ în toate mişcările pe care le făcea. Pe atunci nu mi-am dat seama, am aflat-o de abia acum, tânărul profesor Viorel Avram era şi foarte timid. Timiditate pe care încerca să şi-o ascundă mergând foarte mult prin clasă şi făcând impresie prin tot ce spunea.

 

"Da, aşa este",

recunoaşte profesorul, acum pensionar, Viorel Avram cu care am stat de vorbă în camera sa de lucru din locuinţa de pe strada Piscului din colonia ţărănească a cartierului Sohodol-Paroşeni. "Eram foarte energic, temperamental, revoltat, oarecum, continuă el. Căutam să fac impresie, să mă afirm. Acum îmi dau seama că era oarecum teatral, că exageram în vocabular şi căutam un stil încărcat". Acum, după atâta timp, am aflat şi mi-am notat mai multe despre el. Fostul meu profesor de română din "a opta" a văzut lumina zilei la 15 martie 1947 în Bălăneşti-Gorj. "Rădăcini de Brâncuşi", mă face el atent. La noi la şcoală a ajuns după absolvirea Institutului Pedagogic din Craiova. La "numărul 4" din Vulcan a rămas doar trei ani. După câţiva ani petrecuţi la catedra de limba şi litera­tura română de la Școala Generală Nr. 2 şi Grupul Școlar Minier din Lupeni, a revenit la Vulcan. Între timp, terminase, la Babeş- Bolyai din Cluj, Facultatea de Filologie. "Filologie pură", mă atenţionează din nou, şi, în 1982, după un popas la Școala Gene­rală Nr. 6 - "o şcoală dificilă, cu foarte multe clase" - îşi vede împlinit visul: ajunge profesor de română la liceu.

 

Recomandarea 

i-o făcuse inspectorul şcolar Bâcoi şi, cu acceptul doamnei ing. Rodica Flaidăr, pe atunci director, s-a văzut alături de profesorii pe care-i numeşte "oameni de elită, întemeietorii liceului vulcănean". Pe domnul profesor Gheorghe Antoce, pentru care îşi făcuse un adevărat cult, nu l-a mai prins acolo. A lucrat, însă, alături de ceilalţi, pe lângă care, recunoaşte sincer, s-a format, deşi adaptarea a fost foarte dificilă: "Mă simţeam mic pe lângă nişte profesori aşa de mari, de a căror dimensiune eram conştient". 

 

Performanţele au

început să apară după câţiva ani. "Un profesor îşi formează foarte greu numele, se destăinuie profesorul Viorel Avram, iar eu eram hotărât să duc mai departe, la acest liceu, steagul filologiei lăsat de regretatul acum profesor Gheorghe Antoce". Ce face acum proaspătul profesor pensionar Viorel Avram? Îşi cheltuieşte timpul cu ce s-a ocupat şi până acum, când pleca de la şcoală. Citeşte şi scrie. Ultima sa creaţie li­-te­­rară, care-i pusă deja pe CD, gata pentru tipar, este un volum de eseuri despre Brâncuşi, intitulat "Magul de la Hobiţa". 

 

"În rest ce pot să zic că fac? 

zice el nostalgic. Răsfoiesc amintirile, rememorez literatura şi sunt mândru că am câştigat din învăţământ tot ce era de câştigat. Mai fac câte un pic de grădinărit şi îmi aştept cu nerăbdare nepoata, care începe clasa I". În ce priveşte viitorul, un lucru este sigur. Împreună cu soţia sa Viorica, de care este alături din data de 07.07.1977 ("nu am studiat cabalistica cifrei 7, dar ceva cred că e în ea!"), are de gând să se mute la Timişoara. Fiindcă doar aşa soţii Avram vor fi aproape de cei doi copii ai lor, Raluca, 33 de ani, şi Cătălin, 28 de ani, ambii medici. Iar de plictiseală nici vorbă acolo. Vor avea grijă nepoţeii de asta.

 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter