29.10.2011,  12:44:47 | 0 comentarii | 604 vizualizari
Școlile, eterna poveste… / Primarii gospodari s-au apucat deja de igienizări şi reparaţii de şcoli
de Corneliu BRAN

Celălalt gen de primar, „lasă bă, că merge aşa!”, e în concediu, visând la proiecte europene pe care să i le facă alţii şi la vacanţe de Crăciun prin Bahamas, plătite cu comisioane din lucrări. Iar la toamnă îşi numără bobocii – numai să mai aibă ce număra…

 

An de an, şcolile, pe timp de vară, sunt igienizate, reparate - acolo unde e cazul, inclusiv zonele exterioare sau terenurile de sport. La fel se întâmplă şi la şcolile din Valea Jiului, cele mai multe reabilitate total în ultimii 3-4 ani. Aproape că nu mai există şcoală, liceu ori grădiniţă unde să nu se fi făcut câte ceva, semn că normalitatea începe să apară la acest capitol mai mult decât la altele. Ceea ce, să recunoaştem, nu e rău. Totuşi, în ţară, ba chiar şi în judeţ, am mai auzit şi de primari sau primării care n-au mişcat încă un deget la aceste clădiri unde învaţă copiii. Suntem fericiţi că în Valea Jiului nu avem astfel de cazuri. Cu toată sărăcia, an de an administraţiile locale s-au preocupat de acest aspect, multe fiind ajutate şi prin proiecte şi programe de către ministerul de resort sau de Inspectoratul Școlar Judeţean Hunedoara, unele proiecte fiind chiar de mare amploare şi despre care noi am tot scris.

Totuşi, chiar şi în Vale au mai existat câteva şcoli care nu şi-au luat autorizaţiile sanitare de funcţionare, fapt care ne duce cu gândul că întotdeauna e loc de mai bine. Proble­mele unor şcoli sunt diverse, în unele încă mai plouă pentru că izolaţia nu e bună, în altele este frig iarna pentru că instalaţia de căldură nu prea face faţă. Altele au proble­me cu terenul de sport. Ori n-au gard, ori au treptele stricate. Este vorba, în general, de şcolile mai micuţe, care au fost lăsate ca de obicei mai pe la urmă. 

Ca să dăm aici un exemplu, una dintre aceste şcoli mai mici este şcoala din Cimpa. Care are o mare problemă, nu atât în interior, unde primăria a mai investit câte ceva, ci în exterior. Gardul a fost lăsat de izbelişte. Iar fără gard intră în curtea şcolii animale şi păsări, care fireşte că fac mize­rie. Plus aspectul, care nu dă bine deloc. înând cont de aceste lucruri sesizate de cetăţeni şi de profesori direct primarului Ilie Păducel, în aceste zile gardul va fi în sfârşit reparat. 

Mai mult, dacă tot am intrat pe segmentul de învăţământ petrilean, putem să vă anunţăm că la începutul săptămânii viitoare primarul va cere celor care au în atribuţiuni igienizarea şi reparaţiile la unităţile de învăţământ de pe raza localităţii să-i prezinte un program concret, astfel ca septembrie să nu-i ia nepregătiţi pe petrileni din punct de vedere şcolar:

„O să cer directorilor de la cele două centre de execuţie bugetară să-mi prezinte un program pentru igienizarea şi punerea la punct a şcolilor şi celorlalte unităţi de învăţământ, grădiniţe şi liceu, pentru a avea siguranţă că sunt asigurate toate condiţiile corespunzătoare începerii unui nou an şcolar”.

Acest lucru, firesc de altfel într-o altă ţară normală, a fost punctat şi de directorul DSP Hunedoara, Dumitra Ștefan, un semn clar că de multe ori fără „bici” unii factori de decizie nu înţeleg să facă bine treaba la timp: 

„Le-am atras atenţia primarilor din judeţ că din punctul nostru de vedere şcolile trebuie să-şi obţină autorizaţia sanitară de funcţionare. În Valea Jiului numărul şcolilor care nu şi-au obţinut anul trecut această autorizaţie de funcţionare n-a mai fost mare, dar au mai fost câteva cazuri, inclusiv în judeţ. Le-am spus că în primul rând trebuie să se respecte nişte condiţii minime. Apa trebuie să fie potabilă, trebuie să curgă la robinete, iar toaletele trebuie să fie cores­punzătoare. Dacă este vorba de o şcoală sau o grădiniţă care servesc hrană pentru elevi, regulile sunt altele, chiar o grămadă, care trebuie toate respectate. Este clar că nu-i vom lăsa să funcţioneze în neregulă, pentru că riscurile sunt prea mari. Gândiţi-vă la o şcoală unde sunt peste 1.000 de elevi… Acolo, dacă nu curge apă, nici nu vreau să-mi imaginez ce se întâmplă acolo. E limpede că eu n-o s-o las să funcţioneze. Pentru că 1000 de copii să se ducă într-o zi şi doar o singură dată la toaletă şi acolo să nu fie apă, asta înseamnă o catastrofă. Dacă Apa Serv-ul taie apa unei şcoli, din cauza neplăţii facturii, e clar că nu societatea de apă e de vină, ci primarul care n-a plătit, sau hai să zicem primăria şi consiliul local. Sunt chestiuni cu care nu ne putem juca şi de aceea e bine ca lucrările de igienizare şi de verificare a instalaţiilor din şcoli să se petreacă din timp şi nu pe ultima sută de metri”.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter