07.11.2011, 20:49:59 | 0 comentarii | 832 vizualizari
În atenţia Ministerului Sănătăţii! / Daţi un leu pentru… Spitalul de Urgenţă din Petroşani!
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
De 32 de ani, spitalul care deserveşte 100.000 de oameni din Valea Jiului nu a primit fonduri pentru reparaţii capitale! Spitalul de Urgenţă din Petroşani a fost inaugurat în anul 1977. De-atunci au trecut 32 de ani, ani în care niciodată acest spital nu a intrat în reparaţii capitale. Pe ici, pe acolo, s-a mai făcut câte ceva, an de an, dar în totalitate, o lucrare de mai mare amploare, care să cuprindă toată clădirea, nu s-a efectuat nicicând. înând cont că acest spital deserveşte o populaţie a unui municipiu de aproape 50.000 de locuitori, ba chiar şi alte câteva zeci de mii bune de oameni, din oraşele vecine din Valea Jiului, nu ar fi rău ca cei din ministerul de resort să treacă anul acesta, pe lista de reparaţii, şi această unitate spitalicească. În legătură cu acest subiect, am luat legătura cu managerul spitalului, dr. Alexandrina Remescu. Aceasta ne-a declarat: “Da, aveţi dreptate. De 32 de ani, acest spital nu a fost inclus niciodată într-un proces de reabilitare totală. Și chiar ar fi nevoie de astfel de lucrări. De altfel, noi am făcut câteva memorii la minister şi aşteptăm răspunsul. În funcţie de răspuns vom trimite apoi şi devizul de lucrări care trebuie să fie executate. Aceste lucrări, dacă vor fi demarate, ar trebui să dureze câţiva ani, cam 3-4 ani, deoarece volumul de lucru va fi foarte mare. Trebuie schimbate toate ferestrele, saloanele mari cu 6-7 paturi trebuie recompartimentate în aşa fel încât să ajungă la saloane cu doar 2-3 paturi, iar fiecare salon va trebui în final să aibă şi câte un grup sanitar propriu. Apoi va trebui făcută şi o izolare termică a întregii clădiri, la fel, va trebui schimbat acoperişul. Pe el va trebui să fie montate panouri solare, pentru captarea energiei solare, fapt care ar duce în viitor la o economisire considerabilă de bani pentru încălzire şi apă caldă. Nu trebuie uitate nici uşile de pe căile de acces şi de la saloane, cât şi reabilitarea integrală a subsolului pentru arhivă, a vestiarelor, sau montarea unui sistem de supraveghere video etc. La toate ne-am gândit, dar aşteptăm să vedem ce ne răspunde ministerul de resort. Abia atunci vom şti dacă anul acesta, sau cel viitor, spitalul va intra sau nu în reparaţii capitale. Vrem să avem un spital modern la Petroşani, deoarece este vorba de cel mai important spital din zonă, o zonă care are nevoie de un spital bine utilat, cu cadre medico-sanitare bine pregătite şi care să fie în pas cu ceea ce se cere în anii în care trăim”.
Cu 15 miliarde de lei vechi, ministerul ar rezolva problema blocului operator Anul trecut, tot cam pe vremea asta, noi am mai scris despre necesitatea alocării unor fonduri care să schimbe din temelii blocul operator al Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Sperăm ca anul viitor să nu mai fie cazul să scriem din nou despre această problemă nerezolvată a spitalului, iar cineva din Ministerul Sănătăţii să vrea să audă şi de Valea Jiului şi de acest spital foarte important pentru cele aproape 200.000 de persoane care trăiesc în Vale. Cu circa 12 miliarde de lei vechi s-ar putea achiziţiona, pentru blocul operator al spitalului, 4 mese de operaţii (între 30.000 de euro şi 40.000 de euro pe bucată), 4 aparate anestezice (între 10.000-15.000 de euro pe bucată) şi patru lămpi scialitice (circa 12.000 de euro fiecare). Iar cu alte 3 miliarde de lei vechi s-ar putea face amenajarea spaţiului. Oare chiar aşa de mulţi bani să însemne pentru un minister gigant 15 miliarde de lei vechi? “Avem memorii depuse la ministerul nostru, pentru dotare, sperăm ca, într-un final, să se rezolve. Aşteptăm şi în acest caz răspunsul de la Bucureşti. Sunt convinsă că vom fi ajutaţi”, ne-a mai declarat managerul spitalului, dr. Alexandrina Remescu. De altfel, se aşteaptă în continuare şi aprobarea fondurilor pentru achiziţionarea a două aparate, arhinecesare spitalului. Este vorba de un ecograf Doppler color pentru Cardiologie (circa 80.000-90.000 de euro) şi un bronhoscop pentru chirurgia toracică, ATI şi ORL (circa 30.000-40.000 de euro). După cum vedeţi, cu câteva sute de mii de euro alocate spitalului din Petroşani, ministerul ar finaliza lucrările la un spital care deserveşte direct mai bine de 100.000 de oameni! Dacă stăm să ne gândim bine, echivalentul unei vile de lux, pe Kiseleff, pe-acolo prin apropiere de Herăstrău… Credem că face ca ministerul să ofere din bugetul său o “vilă” oamenilor din Valea Jiului, plătitori şi ei, ca şi cei din toată ţara, de asigurări de sănătate, de alte şi alte impozite sau dări la stat.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|