06.11.2011,  16:59:56 | 0 comentarii | 829 vizualizari
Angajaţii DMPS Hunedoara au avut o lună de foc
de Ziarul Vaii Jiului

Pentru Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială (DMPS) Hunedoara luna august a fost încărcată de acţiuni. De la anchetele sociale şi până la acredi­tarea furnizorilor de servicii, activitatea DMPS Hunedoara s-a desfăşurat în ritm alert, în încercarea de a rezolva cât mai multe din probleme.

 

Anchete sociale şi ajutoare de urgenţă

Principala preocupare în această sferă de acţiune a fost legată de îmbunătăţirea echilibrului socio-economic al familiei, prin redimensionarea măsurilor de  protecţie socială pasivă/ ajutor financiar pentru familiile  cu nevoi speciale şi dinamizarea măsurilor active de solidaritate familială.

Din acţiunile desfăşurate în această perioadă amintim: efectuarea unui număr de 19 anchete sociale la domiciliul solicitanţilor de ajutor financiar sau de urgenţă; trimiterea spre aprobare ministerului de resort a unui număr de 11 propuneri în vederea acordării de ajutoare financiare şi a unui număr de şapte propuneri în vederea acordării de ajutoare de urgenţă. Din cele 18 ajutoare financiare sau de urgenţă propuse şi trimise spre aprobare la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, opt au avut în vedere persoane vârstnice (solicitări pentru acoperirea cheltuielilor privind probleme de sănătate, acoperirea cheltuielilor curente cu întreţinerea, căldura, consumul de apă, gaze sau curent electric, amenajarea spaţiului de locuit, mici reparaţii, ajutor în cazul schimbării domiciliului).

 

Totul pentru om

DMPS a dispus realizarea unui complex de măsuri şi acţiuni pentru nevoile sociale, cum ar fi organizarea şi gestionarea serviciilor sociale adresate tuturor persoanelor aflate în situaţii de  vulnerabilitate. “Am monitorizat şi îndrumat consiliile locale în vederea aplicării Legii 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, dar şi verificarea  acordării serviciilor de asistenţă socială şi utilizarea subvenţiilor acordate de la bugetul de stat fundaţiilor şi unităţilor de asistenţă socială, cu sediul pe raza  judeţului. Au fost efectuate şapte acţiuni de control şi verificare la  fundaţiile sau asociaţiile care au unităţi de asistenţă socială şi utilizează subvenţii de la bugetul de stat”, a declarat Rodica Mariana Peter, directorul coordonator al DMPS Hunedoara.    

 

Acreditarea furnizorilor de servicii sociale

Potrivit directorului coordonator al DMPS Hunedoara, situaţia în acest domeniu este reflectată de următoarele acţiuni: s-a organizat evidenţa pentru dosarele supuse procedurii de acreditare şi s-a reali­zat verificarea administrativă a completitudinii pentru cinci dosare. În plus, s-au întocmit  patru notificări de completare a dosarelor depuse, cu actele lipsă. Mai mult, s-au efectuat şi evaluări de teren pentru două unităţi de servicii sociale care au solicitat acreditarea ca furnizori servicii sociale. 

 

Asistenţă de specialitate

Nevoia de promovare a parteneriatului social şi de aplicare unitară a  legislaţiei muncii este gestionată prin direcţionarea activităţii spre protecţia salariaţilor prin aplicarea corectă şi unitară a legislaţiei muncii de către administratorii societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat şi private, precum şi în apărarea intereselor direcţiei în faţa instanţelor judecătoreşti. Astfel, s-au înregistrat şi au fost verificate 12 contracte colective de muncă şi patru acte adiţionale. “În cadrul programului de relaţii cu publicul s-a acordat  asistenţă de specialitate privind negocierea contractelor colective de muncă, potrivit Codului  Muncii - Legea nr. 53/2003, precum şi a contractului colectiv unic la nivel naţional, la soli­citarea factorilor interesaţi,  persoane juridice. Conflictul declanşat în luna iunie la S.C. Hidroserv SA Haţeg, amânat din luna iulie pentru luna august, a fost conciliat”, a mai spus Rodica Mariana Peter. 

De asemenea, au fost monitorizate, conform prevede­rilor H.G. nr. 393/2004, CNH Petroşani şi Minvest Deva şi a existat o solicitare pentru acordarea drepturilor prevăzute de Decretul Lege nr. 118/1990 privind persoanele persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945.

 

Formarea profesională a adulţilor

În acest domeniu activitatea este continuă, mai ales luând în considerare situaţia dificilă de pe piaţa forţei de muncă din România. “Printre acţiunile specifice care au avut loc în luna august ar fi şi monitorizarea şi evaluarea activităţii furnizorilor de formare profesională. S-au primit, verificat şi s-a organizat evidenţa a şase dosare în vederea autori­zării  furnizorilor de formare profesională sau în vede­rea reautorizarii şi a avut loc o şedinţă a comisiei de autorizare. De menţionat este şi faptul că au fost înregistrate 301 contracte de formare profesională a participanţilor la progra­mele de formare profesională şi au fost eliberate 812 certificate, din care 701 certificate de calificare şi 111 certificate de absolvire”, a mai precizat directorul coordonator al DMPS. 

 

Securitate şi sănătate în muncă

Pentru a ţine sub control acest domeniu, se ţine o evidenţă foarte strictă a celor care oferă servicii de profil. Acţiunile principale ale DMPS privesc abilitarea serviciilor externe de prevenire, protecţie şi avizarea documentaţiilor cu caracter tehnic de informare şi instruire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Astfel, au fost înregistrate trei cereri de abilitare a unor serviciilor externe de prevenire şi protecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

 

Atestate pentru munca în străinătate

Sunt mulţi cei care nu ştiu că DMPS Hunedoara are atribuţii specifice în domeniul atestărilor privind calificarea în muncă. DMPS Hunedoara oferă posibilitatea legală de a fi făcută atestarea calificării – a pregătirii şi a experienţei profesionale - dobândite în România, în afara sistemului naţional de învăţământ, de către cetăţenii români care doresc să desfăşoare activităţi, în mod independent sau ca salariaţi, pe teri­toriul unui stat membru al Uniunii Europene.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter