03.11.2011,  18:46:18 | 0 comentarii | 980 vizualizari
După jumătate de secol, / O nouă biserică a fost târnosită la Hunedoara
de Ziarul Vaii Jiului

La sfârşitul săptămânii trecute, într-o atmosferă deosebită, în faţa unei mari mulţimi de credincioşi, la Hunedoara a avut loc târnosirea bisericii din parohia Hunedoara II, protopopiatul Deva, biserică ce are hramul „Sfânta Treime şi Sfânta Cuvioasa Parascheva”. Slujba de târnosire a fost oficiată de însuşi Preasfinţitul PÇŽrinte Gurie, Episcop al Devei şi Hunedoarei, însoţit de un ales sobor de preoţi şi diaconi. 

Politicienii au absentat

Câteva sute de oameni din Hunedoara şi împrejurimi s-au adunat în număr foarte mare încă de la primele ore ale dimineţii pentru a prinde un loc mai bun de unde să participe la marea slujbă. În mod inexplicabil, politicienii – probabil ocupaţi cu proximele congrese - nu au fost foarte atraşi de eveniment, dovadă fiind… lipsa lor. Au fost prezenţi doar deputatul de Hunedoara Viorel Arion, subprefectul Dorin Gligor, precum şi câţiva reprezentanţi ai autorităţilor locale. 

Evenimentul a avut o semnificaţie specială deoarece a fost vorba de prima târnosire de biserică din municipiul Hunedoara din ultima jumătate de secol. Pentru realizarea acestei biserici meritele se cuvin mai ales preotului paroh Graţian Bornemisa, un adevărat ctitor, şi mai multor enoriaşi care au sprijinit fiecare după putere.

O mare realizare pentru comunitatea din Hunedoara

Biserica cu hramul „Sfânta Treime şi Sfânta Cuvioasa Parascheva” a fost construită între anii 1996-2008, are formă de cruce, este aşezată pe o fundaţie temeinică de beton, ridicată din cărămidă şi acoperită cu tablă galvanizată. 

Planul construcţiei a fost întocmit de arhitectul Ilie Popa din Deva, iar lucrările au fost executate de către I.C.S. Hunedoara şi S.C. Castrum Tim S.R.L. Timişoara. Exteriorul este executat cu o tencuială specială -  strat vizibil, driscuit din piatră de mozaic, iar interiorul este pregătit pentru pictură în tehnica fresco. Iconostasul şi întregul mobilier sunt din lemn de stejar, sculptura fiind executată de către meşterul Vasile Apucăloaei şi echipa sa din comuna Grumăzeşti, judeţul Neamţ. Pictura icoanelor din Iconostas a fost executată de către pictorul bisericesc Constantin Ciubuc din Curtea de Argeş. Cheltuielile pentru construcţie, confecţionarea catapetesmei, a mobilierului, a încălzirii centrale, şi pentru policandre, prapori, veşminte şi toate cele necesare cultului s-au făcut cu sprijinul Primăriei Hunedoara, Consiliului Judeţean, Secretariatului de Stat pentru Culte Bucureşti, Consiliului Parohial şi credincioşilor, la îndemnul şi prin intervenţiile P.C. preot paroh Graţian Bornemisa. 

 

 

Ce este târnosirea unei biserici 

Târnosirea este un ritual de inaugurare, de sfinţire a unei biserici ca şi locaş de cult. Ritualul, complex şi plin de simboluri, este inspirat din mai multe evenimente biblice (din Vechiul Testament), în special: sfinţirea chivotului (Exod 40) şi sfinţirea Templului lui Solomon (1 Regi 8; 2 Cronici 5-7). 

Odată ce o clădire a fost sfinţită ca biserică, ea nu mai poate fi folosită în scopuri seculare. Înainte de construcţia unei noi clădiri care va deveni biserică, episcopul eparhiei trebuie să binecuvinteze eforturile. Înainte de începerea efectivă a construcţiei, episcopul aşază o piatră de temelie care să conţină sau să nu conţină moaşte ale unui sfânt. După ce construcţia s-a terminat, biseri­ca cea nouă poate fi târnosită. Târnosirea este realizată, de obicei, de către episcopul eparhiei respective, dar dacă el nu poate face acest lucru, el poate delega târnosirea unui alt episcop, unui arhimandrit sau, uneori, unui preot în vârstă care să facă sfinţirea în numele său. 

Cu toate că sfinţirea este a întregii bisericii, slujba de târnosire se concentrează în Sfântul Altar şi pe Sfânta Masă în special. Deoarece pentru un creştin ortodox mântuirea este unirea cu Hristos, numită Viaţă în Hristos, centrul acestei Vieţi în Hristos fiind Sfântul Altar, târnosirea unei biserici este, de fapt, botezarea şi creştinarea bisericii respective.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter