04.11.2011,  09:43:58 | 0 comentarii | 639 vizualizari
Festivalul “S.O.S. Castelul”
de Ziarul Vaii Jiului

De la sfârşitul săptămânii a început o nouă ediţie a Festivalului “S.O.S. Castelul” care are ca principal obiectiv promovarea Castelului Corvinilor din Hunedoara. Evenimentul este programat să dureze zece zile, respectiv până la sfârşitul acestei săptămâni.
În cadrul festivalului sunt cuprinse foarte multe manifestări, spectacole, proiecţii de film, reprezentaţii teatrale, dansuri medievale, reprezentaţii cu „decapitări” ale trădătorilor de ţară şi de ordin şi procese ale vrăjitoarelor, susţinute de Ordinul Cavalerilor Lup din Târgu-Mureş, dar şi recitaluri rock de lăută, tulnice şi cimpoaie, animaţie cu foc şi pe catalige, muzică şi dansuri irlandeze, parade medievale şi turniruri cu cascadori.
Una din marile atracţii ale ediţiei din acest an a Festivalului “S.O.S. Castelul” a fost un turnir pus în scenă de o trupă de cascadori din Bucureşti, sâmbătă seara. O altă atracţie a festivalului este şi secţiunea nou introdusă, “Dracula Nights”. Astfel, în fiecare seară, în curtea Castelului vor fi proiectate filme horror.

 

Scurt istoric

Castelul Corvinilor a fost ridicat în secolul al XV-lea de Iancu de Hunedoara, pe o stâncă la poalele căreia curge pârâul Zlaşti. Castelul din Hunedoara este cel mai important monument de arhitectură gotică din Transilvania. Fiind una dintre cele mai mari şi vestite proprietăţi ale lui Iancu de Hunedoara, castelul cunoaşte în timpul acestuia însemnate transformări. El devine astfel o somptuoasă locuinţă, nu numai un punct strategic întărit. Cu trecerea anilor, diverşii stăpâni ai castelului i-au modificat înfăţişarea, îmbogăţindu-l cu turnuri, săli şi camere de onoare.
În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Iancu de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ţinut de cuvânt. Se spunea că inscripţia de pe zidul fântânii înseamnă „Apă ai, inima n-ai”. În realitate, conţinutul descifrat de specialişti este “Cel care a scris această inscripţie este Hasan, care trăieşte ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică”.
În prezent, monumentul istoric se află într-un complex proces de restaurare. Utimele lucrări de amploare de acest gen desfăşurate la Castelul Corvinilor au avut loc în anul 1870. În perioada 1956-1968 a mai avut loc o lucrare de restaurare primară, în care s-a intervenit pentru consolidarea zidurilor şi a bolţilor din piatră de la capela castelului şi din Sala Dietei.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter