06.11.2011,  19:59:10 | 0 comentarii | 610 vizualizari
Noi oportunităţi pentru obţinerea de finanţări în mediul rural
de Ziarul Vaii Jiului

Ieri, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Hunedoara a avut loc întâlnirea cu tema „Oportunităţi de finanţare din fonduri europene în Regiunea Vest”. La eveniment, la invitaţia preşedintelui CCI Hunedoara, Viorel Arion, care este şi deputat de Hunedoara, din partea Prefecturii a participat subprefectul Dorin Gligor. La întâlnire au mai fost prezenţi şi primari de comune hunedorene, directori de instituţii deconcentrate şi reprezentanţi ai unor firme de consultanţă.

 

Preşedintele CCI Hunedoara spune că această întâlnire este extrem de folositoare, mai ales pentru administraţia locală. „I-am invitat pe toţi primarii din mediul rural din judeţul Hunedoara la o prezentare a oportunităţilor de finanţare oferite de Uniunea Europeană care au ca destinaţie în mod special mediul rural.
În primul rând există măsura 3.22, binecunoscută de primarii din judeţ.
Pe această măsură deja foarte multe primării au realizat proiecte în acest domeniu, dar există şi altele, cum ar fi măsura 4.11, care se adresează în mod special gospodăriilor din mediul rural şi care sunt mai puţin cunoscute de gospodarii din aceste comune. Mai sunt şi alte măsuri, cum este 1.21, care se referă la modernizarea gospodăriilor şi a exploataţiilor agricole şi am prezentat şi programe care urmează să intre, în următoarea perioadă de timp, în funcţiune. Noi dorim să avem o colaborare mai bună cu primarii şi să-i informăm în cel mai scurt timp de toate oportunităţile care apar”, a declarat Viorel Arion.
Pentru firmele de consultanţă, astfel de întâlniri sunt extrem de importante, în primul rând pentru faptul că posibilii beneficiari ai proiectelor află cum se poate optimiza întregul proces de obţinere a finanţărilor europene.
„Noi facem proiecte, scriem proiecte de foarte mult timp, societatea noastră urmăreşte şi implementarea proiectelor respective şi este un motiv bun această întâlnire să ne cunoaştem concurenţii, cât şi potenţialii clienţi. Am lucrat şi cu societăţi comerciale, am lucrat şi cu consilii locale, pe proiecte mai mari sau mai mici. Accesarea fondurilor europene de către primării poate fi făcută deoarece participarea primăriilor este de 2 la sută din valoare proiectului. Am făcut multe calcule cost-beneficiu pentru canalizare, drumuri, aducţiuni de apă... şi cred că primarii sunt interesaţi. Am găsit în unele primării ca interesul să fie manifestat chiar de primar, să ştie ce şi cum vor, dar am găsit primării unde primarii n-au fost chiar atât de deschişi dar au avut noroc cu unii se­cretari sau viceprimari care să manifeste acest interes. La agenţii economici lucrurile se schimbă pentru că aici cofinanţarea este de 50 la sută. La o pensiune turistică de 300.000 de euro e mai greu să găseşti cofinanţarea de 150.000 de euro cu atât mai mult că aici principiul este plăteşti apoi primeşti”, spune Ioan Paralescu, consultat din partea unei societăţi din Deva.   

Există interes european în a sprijini România
Două prezentări speciale au fost susţinute de reprezentanţii unor firme de consultanţă din Timişoara. Astfel, Daniel Marcu, directorul general al Ecoplus International, Agenţia economică a Landului Austria Inferioară, a precizat că “există foarte multe fonduri ce pot fi accesate, dar depinde foarte mult şi de primari”. Acest lucru a avut ocazia să-l prezinte în detaliu la mijlocul lunii iulie când o parte dintre primarii hunedoreni la invitaţia Ecoplus, s-au aflat într-un schimb de experienţă economică cu Landul Austria Inferioară.
“Rolul nostru este de a dezvolta relaţiile dintre Austria Inferioară şi România, atât la nivelul agenţilor economici, cât şi al autorităţilor”, a mai spus Daniel Marcu.
La rândul său, Marius Suciu, directorul general al Bioges, a prezentat prima­rilor prezenţi la această întâlnire avantajele unei fabrici de biogaz şi faptul că 98 la sută din această investiţie este subvenţie. “În 3-4 ani investiţia este amortizată. Interesul pentru biogaz este foarte mare. De exemplu, o astfel de fabrică poate produce 50 la sută energie electrică şi 50 la sută căldură. O primărie poate realiza un venit net pe an de până la 400-5000 de euro pe an”, a precizat Marius Suciu.
Concluziile întâlnirii au fost, aşa cum era de aşteptat, foarte simple: dacă se fac eforturi de coordonare şi conştientizare serioase există şanse foarte mari ca zona de vest în care este inclus şi judeţul Hunedoara să beneficieze de fonduri substanţiale pentru dezvoltare şi în mediul rural.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter