29.10.2011, 11:56:27 | 0 comentarii | 677 vizualizari
În Țara Haţegului, / Institut de Educaţie şi Cercetare Paleontologică Nopcsa
![]() Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Pentru realizarea unui important institut de cercetare şi a unei fundaţii de profil în Țara Haţegului, Consiliul Judeţean (C.J.) Hunedoara a aprobat în şedinţa de ieri asocierea cu două comune: General Berthelot şi Sântămăria Orlea.
Ieri, la CJ Hunedoara Astfel, consilierii judeţeni au aprobat asocierea C.J. Hunedoara cu comunele General Berthelot şi Sântămăria Orlea, în vederea realizării în comun a proiectului „Institutul de Educaţie şi Cercetare Paleontologică Nopcsa”. Prin aceeaşi hotărâre a fost aprobată şi asocierea C.J. Hunedoara cu comuna Sântămăria Orlea în vederea realizării în comun a proiectului „Fundaţia Memorială Nopcsa”.
Proiecte de amploare cu participare internaţională Valoarea totală a proiectului „Institutul de Educaţie şi Cercetare Paleontologică Nopcsa” este de aproximativ 5 milioane de euro, iar valoarea totală a proiectului „Fundaţia Memorială Nopcsa” se situează în jurul valorii de 6 milioane de euro. În vederea atingerii obiectivelor este necesară parcurgerea a trei etape. Astfel, în această primă etapă se colectează date, se pregătesc şi se dezvoltă parteneriate, se realizează diverse studii. Tot în această etapă se scrie proiectul şi se obţine finanţarea. Această etapă durează zece luni. Urmează apoi etapa de înfiinţare a Fundaţiei Nopcsa şi a Academiei Nopcsa, de restaurare, amenajare şi dotare a ansamblului Academiei şi de începere a activităţilor de valorificare, etapă ce se va derula pe o perioadă de 30 de luni. Ultima etapă va fi cea de valorificare durabilă şi sustenabilă a rezultatelor proiectului, care se va desfăşura pe termen nelimitat. Finanţarea identificată ca fiind optimă în vederea realizării proiectului este cea oferită prin mecanismul EEA Grants & Norwegian Grants, pe linia de finanţare 2009-2014, domeniul prioritar Conservarea Moştenirii Culturale Europene, care s-a deschis pentru aplicaţii în anul 2011. Conform informaţiilor de până acum, grantul poate acoperi un procent de 85 la sută din costurile proiectului, restul fiind necesar a fi acoperit prin terenuri, construcţii şi bani din fonduri ale administraţiei locale, centrale sau regionale, conform legislaţiei în vigoare.
Un patrimoniu inestimabil Castelul şi domeniul Nopcsa din satul Săcel, comuna Sântămăria Orlea, reprezintă un complex de patrimoniu aflat la ora actuală într-un stadiu avansat de descompunere. Castelul şi domeniul se întind pe o suprafaţă de 1,7 hectare şi momentan sunt nefolosite din lipsă de fonduri. În acest moment totul este închis şi sigilat de către aparţinătorul legal, respectiv Consiliul Judeţean Hunedoara. Evident, cu fiecare zi care trece se degradează treptat şi iremediabil. Domeniul de la Săcel a fost căminul lui Franz Baron Nopcsa (sau Feri / Francisc / Ferencz Nopcsa) - ultimul Nopcsa, cel care a descoperit primele fosile de dinozauri pitici din Țara Haţegului, fondator al paleobiologiei şi al studiilor de albanologie, director al Institutului Regal de Geologie din Budapesta, pretendent la tronul Albaniei, spion al Imperiului Austro-Ungar în Transilvania, aventurier şi fotograf, autor a peste 150 de studii de specialitate. Clădirile anexe construite în perioada comunistă pe o suprafaţă de circa 5.000 de metri pătraţi lângă castelul din Săcel au folosit instituţiilor de ocrotire a copiilor orfani şi defavorizaţi şi celor de asistenţă socială găzduite aici până în anul 2005. Momentan şi acestea sunt complet nefolosite, degradate sau cu risc crescut de degradare.
Parcul dinozaurilor Siturile cu fosile de dinozaur din Țara Haţegului se găsesc la Săcel - Sânpetru (schelete) şi la Tuştea - General Berthelot („depozitul” de ouă de dinozaur). „Institutul de Educaţie şi Cercetare Paleontologică Nopcsa” doreşte să devină un element central al cercetărilor de teren în geologie, paleontologie şi paleobiologie din România, având un caracter preponderent practic şi oferind spaţiu de cercetare, studiu şi experienţă pentru viitoarele generaţii de cercetători, dar şi trezind, prin activităţi de educaţie nonformală, expoziţii şi oportunităţi de explorare, dorinţa de cunoaştere a istoriei vieţii planetare la copii şi tineri, cu scopul de a continua, neîntrerupt, munca începută de Franz Baron Nopcsa. Pe teritoriul comunei General Berthelot se doreşte amenajarea unui spaţiu semi-muzeal, de educaţie prin explorare şi activităţi recreaţional-educative în aer liber. Parcul va fi amplasat la o distanţă de apro-ximativ 250 de metri faţă de localitatea General Berthelot. Suprafaţa terenului pe care se doreşte amenajarea acestui parc este de 42.135 metri pătraţi. Parcul va adăposti un număr de aproximativ 20 de exponate, organizate în jurul a 10 scene. Se vor regăsi machete ale tuturor dinozaurilor descoperiţi în Țara Haţegului la dimensiuni reale, precum şi machete ale altor dinozauri, din aceleaşi specii dar din alte zone, pentru a reliefa diferenţa de talie dintre aceştia şi dinozaurii din Țara Haţegului. În ceea ce priveşte proiectul „Fundaţia Memorială Nopcsa”, acesta are ca scop conservarea moştenirii culturale europene din zonă şi se doreşte a fi un omagiu şi o păstrare a memoriei pentru una dintre cele mai prolifice familii haţegane. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|