29.10.2011,  12:32:18 | 0 comentarii | 573 vizualizari
A lucrat ilegal / Firma care distruge situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului

Aşa cum era de aşteptat, comisia de verificare a intervenţiilor de la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia, constituită în 11 iulie prin ordinul prefectului de Hunedoara, a descoperit că lucrările de construire a unei parcări în zona sitului arheologic nu numai că au provocat distrugeri ireparabile, dar s-au şi desfăşurat în totală ilegalitate.

După cum aminteam într-o ediţie anterioară a ziarului nostru, o firmă care construia o parcare în zona cetăţii dacice de la Sarmizegetusa Regia a intrat cu buldozerul în situl arheologic, fără supraveghere şi fără autorizare. Comisia de verificare instituită de prefect a descoperit nereguli dintre cele mai grave atât la firma care lucrează în zonă cât şi la lucrările executate. „S-au ridicat foarte multe documente, aproximativ jumătate de metru cub de documente, de la Consiliul Judeţean Hunedoara. S-a verificat tot ce înseamnă încadrare în legalitate din punct de vedere administrativ şi s-a ajuns la următoarele concluzii: lucrările executate în perioada 15 iunie - 8 iulie 2011 la solicitarea Consiliului Judeţean nu deţin autorizaţie de construcţie. Amplasamentul parcării se află în imediata vecinătate a zidurilor antice ale cetăţii dacice, în zona 1 de protecţie, conform planului urbanistic zonal aprobat cu hotărârea C.J. numărul 11 din 29 ianuarie 2011, cu interdicţie pentru orice lucrări de construire, fiind într-o poziţie extrem de vulnerabilă pentru monument. Lucrările s-au desfăşurat fără supraveghere arheologică, vestigiile fiind posibil compromise”, a declarat Attila Dezsi. „Anumite lucrări au continuat şi după emiterea somaţiei 1073 din 11 iulie 2011 de către Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Hunedoara. Primăria comunei Orăştioara de Sus nu şi-a exercitat controlul propriu neluând nicio măsură faţă de executarea lucrărilor neautorizate. Autorizaţia de construire 19/ 3078 din 15 iunie 2005 a fost emisă nelegal, neexistând o expertiză tehnică la bază şi nici acordul Inspectoratului Judeţean în Construcţii. Lucrările nu au fost anunţate la Inspectoratul Judeţean în Construcţii Hunedoara, astfel acestea nu au fost supravegheate de către specialiştii în construcţii”, a mai spus prefectul judeţului. De asemenea, potrivit declaraţiilor oficiale, „nu au fost montate panouri de identificare a lucrărilor. Toate lucrările efectuate fără autori­zaţie sunt nelegale, nesolicitându-se prezenţa arheologilor pe parcurs în vederea descărcării de sarcină arheologică. S-a mai constatat că între serviciile C.J. Hunedoara nu există niciun fel de conlucrare”. Deoarece, prin executarea parcării a fost afectat iremediabil situl arheologic pe o adâncime de doi metri, în 18 iulie s-a solicitat de către Direc­ţia de Cultură Hunedoara către Ministerul Culturii, formarea unei comisii de experţi din partea ministerului pentru a expertiza daunele provocate. Toate concluziile au fost înaintate către Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Ministerul Mediului şi Consiliul Judeţean Hunedoara. În urma tuturor constatărilor se vor aplica sancţiuni drastice conform legii.

 

 

 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter