29.10.2011,  12:23:37 | 0 comentarii | 669 vizualizari
La D.G.F.P. Hunedoara, / Muncă multă
de Ziarul Vaii Jiului

Ieri, la Deva, Direcţia Generală a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Hunedoara a făcut public un bilanţ al primelor şase luni de activitate din acest an. Dincolo de reali­zările importante legate de atragerea la bugetul de stat a unor sume semnificative, finanţele publice hunedorene au avut de rezolvat şi câteva probleme mai complicate legate de reorganizarea structurii teritoriale.

 

Jumătate de miliard - în „buzunarul” statului

Principala realizare a D.G.F.P. Hunedoara este, evident, atragerea la bugetul de stat a peste jumătate de miliard de lei noi.

„În primele şase luni ale anului s-au încasat la bugetul general consolidat al statului 528 de milioane de lei. Pe primele şase luni, grantul de realizare este de 100,24 la sută. Am realizat, practic, planul pe care l-am primit de la Ministerul de Finanţe. Ca urmare a inspecţiilor fiscale reali­zate în ultimele şase luni, am reuşit să atragem la bugetul general consolidat 178.990 de mii de lei, cam de trei ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. S-au efectuat 634 de acţiuni de control la persoane juridice şi 314 acţiuni fiscale la persoane fizice”, a declarat Lucian Heiuş, directorul executiv al D.G.F.P. Hunedoara.

 

Reorganizarea, misiune îndeplinită

Problema cea mai complicată, aceea a reorganizării structurilor teritoriale ale finanţelor publice, a necesitat un efort deosebit, cu atât mai mult cu cât a fost nevoie inclusiv de reduceri de personal.

„O parte dificilă în aceste şase luni a fost aceea de res­tructurare şi reorganizare a direcţiei. S-au desfiinţat cinci administraţii financiare, respectiv Simeria, Călan, Lupeni, Vulcan şi Petrila. Contribuabilii au fost redistribuiţi, în funcţie de localităţi, la alte administraţii. Ca să fie supliciul nostru mai complet, a trebuit să facem şi disponibilizări. Dacă la începutul anului aveam 574 de posturi alocate, astăzi mai avem 491 de posturi, din care nouă posturi sunt vacante, pentru care, conform legii, nu putem organiza concurs. Practic, ni s-au luat 59 de posturi”, a precizat Lucian Heiuş.

 

Purtătorul de cuvânt s-a transferat

Mihaela Mănăilă, purtătorul de cuvânt al instituţiei, a făcut ieri pentru ultima dată oficiile de gazdă pentru jurnalişti, deoarece a cerut transferul pe un alt post, acela din care, împreună cu alţi trei membri ai direcţiei, să observe modul în care se desfăşoară achiziţiile publice în judeţul Hunedoara şi, în special, cele care sunt pe bani europeni.

„Au o răspundere foarte mare, fiindcă aţi văzut ce scandaluri sunt pe banii europeni. Nu putem interveni în timpul procedurii. Dar, dacă ei spun că nu este corectă procedura, eu nu avizez. Pot să spună că au bani câştigaţi, alocaţi… nu dăm aviz. De o lună jumătate, pe lângă observarea clasică acum se întocmeşte un raport, pe care îl trimitem autorităţilor competente”, mai spune Heiuş.

 

Regionalizarea aduce lucruri noi

Lucian Heiuş mai spune că viitorul, mai ales din perspectiva regionalizării, este încă incert: „Mi-e teamă că de la 1 ianuarie nu o să mai existăm. O să se regionalizeze. Regionalizarea la nivel de judeţe nu ştiu dacă se face, dar la nivel de direcţii se va face. Cred că va rămâne doar un director care, la nivel prefectural, va răspunde pe juridic, pentru că nu se va schimba competenţa teritorială (Curtea de Apel va fi tot la Alba, Tribunalul la Deva)… În rest, rămân doar servicii la nivel de judeţ. Aşa cred că se va merge”. 

 

Economia  subterană există

Șeful finanţelor hunedorene spune că problema economiei subterane este departe de a fi rezolvată într-o măsură semnificativă. „Din experienţa mea, zic că economia subterană în România e undeva la 30 la sută. Tot timpul se scoate ceva la lumină şi tot timpul intră ceva la subteran… Ideea este că prin introducerea sistemului informatizat de verificare, prin simplificarea declara-ţiilor, simplificarea plăţii, se mai poate face ceva. Lupta împotriva evaziunii e permanentă, chiar şi în Statele Unite, unde se mai dau ţepe, se mai dau tunuri... Un exemplu din România este cel cu casele de marcat. În urmă cu şase ani era plin de buticuri la fiecare parter de bloc, apoi au apărut marile magazine, iar printr-o mişcare naturală s-a ajuns în situaţia în care toată lumea eliberează bonuri fiscale”, spune Heiuş.

 

 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter