03.11.2011,  23:37:28 | 0 comentarii | 2157 vizualizari
Centrul Pollicino - o şansă pentru copiii cu Sindromul Down
de Ziarul Vaii Jiului

Casa Pollicino de la Petroşani a obţinut, luni, acreditarea, fiind astfel o instituţie cu toate demersurile legale îndeplinite pentru o funcţionare la parametrii optimi. Fiind mai mult decât un centru, Casa Pollicino este un curcubeu al solidarităţii unor oameni cu suflet mare, care au dorit să vină în ajutorul unor copii nevinovaţi cu care viaţa a fost nemiloasă. Împreună cu Primăria Petroşani, care ajută conduce­rea centrului prin plata utili­tăţilor, Casa Pollicino face lucruri măreţe. Dar cum a luat fiinţă acest centru?

Totul a început acum mai bine de 100 de ani, când Europa se confrunta cu o mare criză a locurilor de muncă iar sărăcia era într-o cruntă amploare. Atunci, câteva zeci de familii dintr-o provincie italiană, Belluno, au venit, odată cu dezvoltarea industriei exploatării de cărbune, în Valea Jiului pentru un trai mai bun. Aşa începe prietenia dintre comunităţile din Petroşani şi cele din regiunea italiană Ponte nelle Alpi. După deschiderea graniţelor, după 1990, s-a înfiinţat Asociaţia „Bellunesi nell Mondo”, asociaţia imigranţilor itali­eni, constituită în Valea Jiului de urmaşii familiilor de italieni venite aici, acum peste 100 de ani.

Ideea de construire a unui centru care să vină în sprijinul copiilor cu dizabilităţi din Valea Jiului s-a conturat când Asociaţia a vizitat Centrul de distrofici, în 2001.  Nemulţumiţi de condiţiile în care se găsea acesta, italienii au propus înfiinţarea unui cămin al copiilor cu probleme. 

Casa Pollicino este o casă pentru copii construită la Petroşani, prin eforturile materiale, financiare şi umane ale membrilor Asociaţiei Comitato Pollicino, înfiinţată la Ponte nelle Alpi de către câţiva inimoşi consilieri locali, în cola­borare cu Asociaţia „Bellunesi nell Mondo”, asociaţia imigranţilor italieni. 

Activitatea centrului se desfăşoară în colaborare cu Primăria Petroşani, prin serviciul de asistenţă socială şi în parteneriat cu Fundaţia Down din Petroşani. În acest centru nu vin doar copii cu Sindrom Down, dar şi copii cu diverse dizabilităţi locomotorii. În cadrul centrului activează un psiholog, un educator, un kinetoterapeut, dar şi un asistent medi­cal şi un psiholog pedagog, munca desfăşurată de aceştia având rezultate reale în rândul copiilor.

Potrivit directorului exe­cutiv Mario Palade, în urmă cu ceva timp, Centrul Pollicino a găzduit timp de două săptămâni un grup de 14 elevi, din Italia, de la un liceu cu profil de asistenţă socială, pentru efectuarea unui stagiu de practică în Petroşani. Transportul şi cazarea au fost suportate de Fundaţia Comitato Pollicino. La rândul ei, Fundaţia a invitat în Italia, trei ani consecutiv, grupuri de liceeni români care au fost învăţaţi şi iniţiaţi în activitatea de voluntariat.

În ceea ce priveşte viitorul casei Pollicino, acesta se vrea şi un centru de formare profesională pentru copii cu dizabilităţi, dar şi pentru cei care provin din familii cu probleme sociale. Spaţiul pentru formarea profesională se va amenaja la mansardă şi va fi dotat cu calculatoare, instrumente şi aparate de tot soiul menite să formeze tinerii.Se estimează că demersurile pentru începerea acestei activităţi să fie încheiate undeva în februarie 2010.

În ţară, Asociaţia Comitato Pollicino mai lucrează în judeţul Vrancea la un centru de formare profesio­na­lă în rândul tinerilor cu probleme. Acesta va putea găzdui 100-200 de copii.

În ceea ce priveşte Centrul de la Petroşani, acesta poate găzdui în prezent până la 25 de copii cu care se poate lucra în mod optim. 

Pentru copiii cu Sindrom Down ajutorul venit din partea celor de la Casa Pollicino este mai mult decât o bucurie. Este poate oaza lor de linişte în care pot comunica, se pot juca, pot cânta sau întreprinde orice alt fel de activitate, într-o lume numai a lor.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter