03.11.2011,  08:35:15 | 0 comentarii | 685 vizualizari
Cum din tradiţie se naşte o altă tradiţie, / Momârlanii îşi păstrează amprenta asupra Nedeii Troiţei


de Alina PIPAN

â–º În ciuda eforturilor comunităţii locale şi ale proprietarilor de cabane şi pensiuni, edilii din Petrila şi Petroşani au ignorat efectiv evenimentul.

Duminică, 15 august, în ziua de Sfântă Mărie, peste tot prin ţară, mai ales în preajma mănăstirilor care-i poartă hramul, se organizează târguri, nedei sau pomeni. Aşadar, mulţi oameni din Vale aleg să plece către aceste mănăstiri. La noi, în Vale, un eveniment cu amprentă religioasă de acest fel a fost, duminică, Nedeia Troiţei. Nedeia este organizată de trei ani încoace de Asociaţia Mândra chiar pe munte, în locul unde-i plasată troiţa. În Parâng, în poieniţa de la pilonul 17.

Peste 1000 de persoane au urcat, duminică, la munte
De la an  la an, în data de 15 august, numărul oamenilor care aleg să urce în Parâng creşte considerabil. Anul acesta, după nici două ore de la sfinţirea bucatelor, acestea parcă se evaporaseră.
Nedeia a început, aşa cum se cuvine, cu o slujbă. Slujba a fost oficiată de părintele Dimitrie Jura din Jieţ, preotul care se implică activ în orice activitate din zonă. Nu numai religioasă, ci şi socială. El face apel de fiecare dată la bunătatea oamenilor şi la responsabilitatea lor faţă de natura pe care ne-a dat-o Dumnezeu şi de care trebuie să ne bucurăm. Dar să nu uităm să o şi respectăm.
Organizatorii nedeii au adus pe munte momârlani care au gătit, la foc potrivit, bulz, tocană de oaie şi varză călită. Bucatele au fost împărţite participanţilor la nedeie. Dar au fost rapid epuizate. Tot ei au făcut cinste şi cu muzica. Câţiva cântăreţi de muzică populară au încins atmosfera până pe la ora 17. Și nu a fost nevoie decât de două îndemnuri până ce s-au încins horele.

Asociaţia Mândra face eforturi să aducă turiştii în Parâng
Asociaţia Mândra din Parâng este formată din câţiva proprietari ai unor cabane din zonă. În primul an de nedeie, Gabriela Golgoţiu şi Adrian Rus se chinuiau să-i motiveze pe restul proprietarilor de cabane să organizeze acest eveniment ca să aducă lumea la munte. În horă a intrat şi Daniel Surulescu. Prima manifestare a fost una modestă. Dar, anul acesta, evenimentul a fost  mult mai bine conturat. „Anul acesta parcă nici nu ne aşteptam la aşa de multă lume. A ţinut şi vremea cu noi. Acum trei săptămâni credeam că ne va lua apa cu totul. Anul viitor vom încerca să promovăm evenimentul încă din mai”, spune omul de afaceri Adrian Rus, proprietarul pensiunii Krisztian.
Lunile iulie şi august sunt singurele luni din extrasezon în care lumea mai urcă la munte. Din păcate. Proprietarii cabanelor din aprilie până în iulie şi de la finele lui august până în decembrie cam pun lacătul pe uşile cabanelor.
Și anul acesta, drumul de jos de la telescaun până sus în munte a fost nivelat tot de proprietarii cabanelor, pentru ca la eveniment lumea să poată urca cu maşina. Și în acest caz doar cu maşinile mari s-a putut urca. Restul au urcat cu telescaunul. 15 lei dus-întors şi încă 1,5 lei - taxa montană.
Pentru distracţia de anul acesta au sărit în ajutor proprietarii cabanelor La Răzvan, Bonea, Telescaun, Costehouse, Golgoţiu şi ai pensiunii Krisztian. Au fost ajutaţi şi de Consiliul Judeţean, care a promis să repare până atunci drumul spre Parâng. Numai că n-au făcut o figură foarte bună. 
Ne-au surprins neplăcut oficiaţităţile din Petroşani şi Petrila. Nici măcar un cap luminat din cele două primării nu a onorat invitaţia organizatorilor. Un lucru neplăcut şi o totală lipsit de respect din moment ce o mână de oameni de afaceri încearcă din răsputeri să aducă oamenii în munte, să revigoreze într-un fel sau altul turismul în Vale.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter