29.10.2011,  15:41:29 | 0 comentarii | 750 vizualizari
Opinii cu privire la Producerea dezastrului de la mina Uricani


de Ziarul Vaii Jiului

 Ancheta cercetătorilor în cazul accidentului colectiv de muncă de la EM Uricani este în lucru, iar până acum nu s-a emis niciun raport oficial cu privire la cauzele care au dus la tragicul eveniment. Totuşi, specialişti în minerit, adunând datele făcute publice până la această dată, şi-au făcut o opinie cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Ipotezele sunt multiple. Însă mai toţi au căzut de acord că echipamentele au un rol în producerea tragediei.Electroventilatorul, bată-l vina!
Unul sau mai multe electroventilatoare de pe aerajul parţial, care s-ar fi blocat pe traseul echipei de electricieni ce efectua revizia la transformatorul de la Orizontul 300, ar fi permis acumularea de metan. Respectivele echipamente, cu rol crucial pentru securitatea celor aflaţi în subteran, funcţionează atât pe bază de energie electrică, cât şi pe aer comprimat. Dacă alimentarea cu curent se întrerupe, acestea pornesc automat pe aer. Aici ar fi apărut problema.
Un fost inginer minier, cu experienţă de peste 20 de ani, spune că era suficient ca unul singur dintre electroventilatoarele care asigură aerajul parţial să se fi defectat, sau mai precis să nu fi pornit la trecerea pe sistemul de funcţionare cu aer comprimat. Astfel, a permis acumularea de metan în spatele echipei de electricieni fără ca oamenii să ştie de pericolul care-i pândeşte. La retragerea lor şi la pornirea energiei electrice, metanul acumulat, în combinaţie cu praful de cărbune, ar fi avut nevoie doar de o scânteie pentru a iniţia o explozie. Datele arată că tragedia a avut loc la schimbul 2 de subteran. O echipă formată din 5 electricieni efectua o revizie complexă la un transformator de la Orizontul 300, bl. IV N, tabloul de distribuţie TD 3C. În jurul orei 14:30, şeful de lucrare a comunicat dispeceratului EM Uricani finalizarea lucrării şi cuplarea tensiunii electrice în zonă. După aproximativ 10 minute, la una din evacuările aerului viciat din subteran, se observa o dâră de fum.

Metanul putea să se fi acumulat în spatele electricienilor
Inginerul mai spune că este o ipoteză de lucru pentru specialişti, iar părerea sa este formată pe baza experienţei din câmpul muncii. „Nimeni nu muncea în metan şi nici echipa de electricieni n-a făcut acest lucru, sunt convins. Aveau metanometru şi este sigur că au verificat permanent atmosfera. Și, totuşi, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Eu îmi explic într-un singur fel şi s-ar putea, poate, să greşesc, pentru că nu am toate informaţiile de care dispun specialiştii INSEMEX, dar pot avea şi dreptate. Echipa a avut metan în spate, care s-a acumulat din cauza funcţionării defectuoase a aerajului parţial. Electricienii au coborât să repare un transformator, au oprit energia electrică, pentru că nu puteau munci cât timp acesta era sub tensiune. Când se opreşte alimentarea cu energie electrică, electroventilatoarele din subteran, care evacuează aerul viciat, pornesc automat pe aer comprimat. În zona lor puteau fi şase, şapte, mai multe sau mai puţine, pe traseul aerajului parţial. Dacă unul singur s-a blocat pe traseu, s-a acumulat metan. După ce echipa a terminat intervenţia, s-a cuplat energia electrică, şi ventilatorul care nu a funcţionat pe aer a pornit pe electric. Metanul acumulat în zona lui a fost împins pe traseu către locul unde munceau oamenii. Iar la retragerea lor, să iasă la suprafaţă, s-a produs explozia. Ce a iniţiat-o nu pot să ştiu, puteau fi o mulţime de cauze. Cert este că era atmosferă grizu, altfel nu se iniţia explozia. Erau destul de păcătoase aceste electroventilatoare. Am avut şi eu probleme cu ele la trecerea pe aer comprimat. Ele sunt verificate periodic, se scot din subteran pentru revizii şi au o plăcuţă pe ele cu ultima verificare. Și acest aspect trebuie controlat”, explică fostul inginer minier.

S-a sudat sau nu?
O altă ipoteză a producerii exploziei ar fi că în subteran ar fi avut loc o sudură, cu un schimb înainte. Țeava sudată, fiind incandescentă, ar fi trebuit verificată periodic pentru a nu produce explozie. S-a sudat sau nu s-a sudat în timpul premergător exploziei?

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter