29.10.2011, 18:07:39 | 0 comentarii | 697 vizualizari
În două săptămâni de acum încolo, / Va fi gata şi sistemul de alimentare cu energie electrică a telegondolei din Vulcan
![]() Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
A recunoscut-o - şi nu cu jumătate, credeţi-mă - însuşi gura lui Gheorghe Ile când a zis că “da, ai fost înaintea mea la staţia de întoarcere a telegondolei”. Este vorba de staţia de sus, din apropierea Cabanei Pasul Vâlcan, pentru cei care aud prima oară - deşi nu cred să mai fie din aceştia - despre investiţia turistică de milioane de euro făcută în Munţii Vâlcan.
Aşa mai merge, dom’ primar, era cazul să aud şi o altfel de apreciere. Nu doar din acelea gingaşe, care-ţi merg la suflet, ca “nespălat” sau “ăla fabulează“. Da, a adevărat, primarul ştie ce ştie când se dă mare că telegondola o să fie pornită într-una din zilele dinainte de Crăciun. Ce-i lipseşte, în momentul de faţă, instalaţiei pe cablu este sistemul de alimentare cu energie electrică.
V-am povestit, nu demult, cum merge treaba cu săparea şanţurilor în care vin pozate cablurile de curent. Băieţii ăia din Sălaj - dintre care unii câştigă şi zece milioane pe zi, amănunt care i-a făcut pe unii sceptici să clatine neîncrezător din cap - sunt foarte, foarte aproape de punctul final. Au săpat ca migurile, iar la ora asta, mai exact ieri, erau cam la şaptezeci de metri de staţia de întoarcere. De câteva zile, alte echipe au început să “tragă“ cablul electric prin conductele care au fost aşezate în şanţ.
Cei care fac treaba asta sunt electricieni de la Linial Electric, o firmă din Deva. Pe patru dintre ei i-am întâlnit pe serpentina dinainte de staţia de apă. Sunt maistrul Tudor Varo, şeful de echipă Constantin Rusu, împreună cu electricienii Nicolae Ștefan şi Adrian Scutaru. Cum procedează? În conductele acelea de plastic a fost introdus, de sus în jos, un cablu de oţel de trei sute de metri. La capătul din jos al acestuia a fost prins cablul electric, gros cât mâna, care este tras prin interior. Din loc în loc, se găsesc porţiuni ale şanţului care nu au fost astupate. Dinadins au fost lăsate aşa. Aici se prind şi se leagă, la meserie (cum vedeţi în poză), bucata de cablu care vine de jos cu aceea care merge în sus.
De jos, de la casa funerară, şi până-n vârf, cablul electric măsoară peste 3000 de metri. La Dincă, chiar lângă stradă, urmează să fie staţia de măsură. Dacă treceţi prin zonă sau mergeţi la vreun mort şi-i vedeţi pe muncitorii în salopete pe care scrie “Linial Electric”, să ştiţi că la asta lucrează oamenii (vezi cealaltă poză). Se face fundaţia, fiindcă instalaţia este una anvelopată şi se amplasează rapid acolo. Toate manevrele care ţin de punerea ei în funcţiune le vor face băieţii de la Enel Vulcan. Primul post de transformare, unul de 250 KVA, urmează să funcţioneze la staţia de plecare a telegondolei. Cea de jos. Sus, în munte, la staţia de întoarcere, unde sunt montate motoarele electrice ale instalaţiei pe cablu, va fi ridicat un post de transformare mai mare. Unul de 1600 KVA.
Bun, bun, dar când vor fi gata toate astea? vă veţi fi întrebat pe bună dreptate. Uşurel, că răspunsul tot de la mine îl aflaţi. “Duminica asta, staţia de plecare o să aibă curent!” mi-a spus, pe un ton care nu admitea niciun fel de îndoială, şeful de echipă Constantin Rusu. “Duminica asta” însemnând, după ce m-am uitat în calendar, 12 decembrie 2010. “Și, după aia, peste o săptămână, ajungem cu curentu’ sus!” a încheiat discuţia şeful Rusu. “Peste o săptămână“, mi-am aruncat din nou ochii pe calendar, fiind data de 19 decembrie. Tot o duminică.
Aşadar, dacă Ajunul de Crăciun cade vineri, înseamnă că, undeva, într-una din zilele acelei săptămâni, din 20 până-n 23, 24, a plănuit primarul Gheorghe Ile inaugurarea telegondolei. Ia staţi aşa! Nu cumva hoţul de el (în sensul de şmecher, se înţelege, pentru ca nu cumva să mă dea în judecată) a mai pus ceva la cale? Anume, ca ultima şedinţă de consiliu local din acest an să aibă loc într-o nacelă a acesteia?
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|