29.10.2011, 13:54:38 | 0 comentarii | 1206 vizualizari
La mare căutare, / Ciupercile din munţii Văii Jiului
![]() Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Chiar dacă abia au apărut primele ciuperci, toate pădurile din Valea Jiului sunt pline de disponibilizaţi. De pe urma pădurii, oamenii speră să strângă banii necesari traiului zilnic.
Sute de foşti mineri din Valea Jiului, care şi-au pierdut locurile de muncă, iau cu asalt munţii din zonă pentru a strânge un ban de zile negre. Oamenii trudesc cât e ziua de lungă pe munţi, în căutarea fructelor de pădure şi a ciupercilor pe care le vând apoi la centrele de colectare şi în pieţe. Unii dintre ei s-au mutat cu căţel şi purcel, doar, doar o să mai economisească nişte bani cu întreţinerea pe vară. Aşa se face că, în fiecare dimineaţă din vară şi până în toamnă, urcă în munţii Parâng, Retezat şi Vâlcan, la cules de afine, zmeură şi ciuperci pe care apoi le vând la centrele de colectare. „Este greu în Valea Jiului, alte locuri de muncă nu sunt. Câştigăm cam 40 de lei pentru o zi de muncă. Ne trezim la cinci dimineaţa şi plecăm la pădure. Seara venim din munţi şi facem un ban. Muncim cum ştim noi, pentru că nimeni nu ne ajută şi am muri de foame”, spune Andrei. În fiecare an centrele de colectare a ciupercilor sau fructelor de pădure încasează zeci de mii de euro din această activitate. Savoarea fructelor româneşti se regăseşte în dulceţurile din Olanda, Belgia, Spania, Austria şi Germania, dar şi în sucurile naturale şi în piureuri. Mai mult, ele sunt folosite şi în industria farmaceutică. În această perioadă, ciupercile sunt principala sursă de venit, iar şomerii au dat buzna în munţi pentru a le culege. „La cules de ciuperci, mure sau afine nu merg cei care au o sursă de venit. În Valea Jiului sunt foarte multe familii sărace care supravieţuiesc cu banii adunaţi din culesul fructelor de pădure chiar şi un an”, spun culegătorii. Cei care colectează fructe de pădure şi ciuperci spun că o familie formată din patru persoane poate obţine pentru cantitatea adunată într-o zi şi 150 de lei, iar într-un sezon (iunie-septembrie) venitul realizat poate asigura pentru un an un salariu ceva mai mare decât minimul pe economie, adică circa 700 de lei lunar. Pe de altă parte, numărul mare de persoane care cutreieră munţii i-a făcut pe salvamontiştii şi jandarmii montani din Parâng să intre în alertă. În fiecare vară sunt alertaţi pentru a-i găsi pe culegătorii care se rătăcesc în masiv, iar unii dintre ei plătesc chiar cu viaţa. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|