06.11.2011,  15:42:34 | 0 comentarii | 1023 vizualizari
Și caii cu SIDA se abatorizează, nu-i aşa?


de Gheorghe OLTEANU

Au trecut câţiva ani buni de când, în judeţul Hunedoara, câteva sute de cai, depistaţi că suferă de SIDA cabalină, au fost confiscaţi, fără ca proprietarii lor să fi fost despăgubiţi. Foarte mulţi dintre aceşti cai, deveniţi, între timp, salam, sunt din Valea Jiului.

Nu am ales titlul de mai sus,
ca să creez panică. Nicidecum. După cum ne asigură specialiştii, SIDA cailor este o boală netransmisibilă la om. Este o viroză care se transmite doar de la animal la animal, iar semnele bolii apar doar după câţiva ani. Fiind de natură virotică, carnea animalului sacrificat se poate consuma după ce a fost tratată termic la 70 de grade Celsius.

Din 2006 încoace,  
trei sute de cai diagnosticaţi cu SIDA au fost confiscaţi de la cei care-i deţineau. Confiscarea n-o face oricine, ci doar organele de stat autorizate. Care, în acel moment, le promiteau oamenilor că vor fi despăgubiţi corespunzător.

Anii au trecut, dar oamenii nu au văzut un ban. Unii chiar că şi-au luat adio de la aceştia. Problema asta este cunoscută bine de tot la nivelul de conducere al DSVSA Deva. Care, împreună cu Direcţia Agricolă a judeţului, ar fi trebuit să gestioneze corespunzător situaţia. Dr. Mihail Rudeanu, directorul DSVSA (în foto), recunoaşte că a intervenit o sincopă în această procedură. Din punctul de vedere al domniei sale, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi-a făcut datoria: a verificat şi a vizat toate dosarele. Pentru întârzierea depunerii lor la minister se face vinovată Direcţia Agricolă. Această întârziere, cauzată, probabil, şi de o oarecare nepăsare a celor care conduceau Direcţia Agricolă în acel moment, a făcut ca despăgubirile să bată pasul pe loc.

Aşa s-a ajuns ca, acum,
Direcţia Agricolă a judeţului Hunedoara să fie în proces cu 32 de persoane cărora le-au fost luaţi caii din grajd, fără ca, după aceea, să fi primit ceea ce li se cuvenea. O altă chestiune care a încetinit procesul de despăgubire este acela al intervenţiei unei firme pe filiera asta. Firma lua caii de la oameni, îi ducea la abator şi, după aceea, pretindea să fie despăgubită ea, şi nu proprietarul. Cel căruia i se întocmise, de fapt, dosarul de evaluare.

“Evaluarea animalului bolnav se face la preţul de piaţă, spune dr. Mihai Rudeanu. Asta înseamnă că omul poate primi pe el şi douăzeci şi cinci de mili­oane. De cinci ori mai mult decât dacă l-ar duce el la abator”. Banii pentru despăgubiri sunt alocaţi judeţului nostru, mai aflu de la directorul DSVSA. Numai că, fiind în litigiu, plăţile nu pot fi făcute. “Oamenii vor câştiga negreşit, este de părere domnul doctor Rudeanu. A fost o neglijenţă din partea celor care au condus Direcţia Agricolă. Ei nu s-au gândit că oamenii ăştia vor să-şi ia alţi cai în locul celor confiscaţi”.

Tămbălăul acesta creat
cu neacordarea despăgubirilor promise i-a făcut să cadă pe gânduri pe mai marii din domeniu. Astfel, în prezent procedura respectivă cade doar în sarcina Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Deva. “Din iunie anul acesta, noi suntem cei care preluăm dosarele, precizează dr. Mihai Rudeanu, directorul DSVSA. Avem deja 21 de dosare, am făcut demersurile necesare şi aşteptăm să ne fie transferaţi banii de la Ministerul Agriculturii. Sperăm să facă acest lucru şi să nu fim nevoiţi să-i dăm în judecată, pentru că noi vrem să le dăm urgent banii persoanelor cărora le-am luat caii din iunie încoace”. O brumă de speranţă şi pentru cei cu vechime, care stau de trei ani cu ochii-n soare aşteptând despăgubirile. Domnul Ion Ștefan, noul director al Direcţiei Agricole Hunedoara, a promis că, imediat ce va avea în mână sentinţa în procesele în care Direcţia Agricolă este implicată, va da drumul banilor. 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter