29.10.2011, 17:25:44 | 0 comentarii | 683 vizualizari
Minim 3 la sută din bugetul local - alocat spitalului preluat în administrare / Ministerul propune, administraţiile locale se iau cu mâna de cap
![]() Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Ministrul Sănătăţii propune autorităţilor locale să repartizeze minim 3% din bugetul local pentru unităţile sanitare pe care le-au preluat anul trecut. O sumă modică, dacă ne gândim că aceşti bani se folosesc pentru sănătatea noastră. Dar care reprezintă, totuşi, o investiţie, pentru aproape fiecare primărie din Vale, o investiţie mai mult de nevoie decât de plăcere, având în vedere că toţi banii pentru asigurările de sănătate intră strict în conturile Caselor de Asigurări de Sănătate din fiecare judeţ. Dacă măcar un procent din aceşti bani colectaţi de casă ar intra în conturile administraţiilor locale, acestea ar avea fonduri pentru a întreţine fără probleme spitalele pe care le au în administrare.
Bulibăşeală de zile mari Ministrul bâjbâie însă. La începutul anului propunea ca banii din asigurări să fie alocaţi fiecărei case de asigurări, funcţie de sumele pe care aceasta le strânge anual. Dacă a strâns mai puţin, să cheltuiască mai puţin. Apoi altă veste ne-a trăsnit. Aceea conform căreia Casa de Asigurări Hunedoara va încheia contracte doar cu spitalele care au specializări suficiente. Și astfel se impune comasarea unor spitale sau susţinerea din fonduri proprii. Deci, fiecare dintre noi plăteşte asigurări sociale, care se duc pe... Apa Sâmbetei. Pentru că, în fapt, nu beneficiem de nimic. Decât de surprize. La Petroşani, bugetul e în lucru Referitor la propunerea ministrului, aceea ca 3 la sută din bugetul local să ajungă la unităţile sanitare, viceprimarul Petroşaniului, Claudiu Cornea, spune că, momentan, bugetul este în lucru, nu este finalizat. Dar că, oricum, anul trecut s-au investit sume importante în spital. În lifturi, cazane, săli preoperatorii şi demararea unor proiecte. Revoltă la Petrila Dorin Curtean, city managerul Primăriei Petrila, este revoltat de toate propunerile venite de la minister. Pentru că, după ce le-a băgat autorităţilor locale pe gât administrarea spitalelor, acum şi casele de asigurări ameninţă cu nesemnarea contractelor. Oricum, administraţia petrileană va face tot posibilul ca spitalul să-şi continue activitatea, deşi, din punct de vedere financiar este absolut imposibil fără ajutor financiar. Mai bine la Vulcan Și la Vulcan s-au investit anul trecut bani importanţi în spital. Aici a fost înfiinţată o secţie nouă, cea de Neonatologie. Și, implicit, anul acesta, aportul administraţiei locale va fi unul important, cu sau fără propunerile ministrului. Uricaniul ar fi în avantaj Cea mai nesigură este funcţionarea unităţii sanitare din Uricani. Care aproape că era salvată, pentru că s-au primit bani importanţi pentru investiţii majore. Avantajul acestei unităţi este că a fost preluată de Consiliul Judeţean şi a fost afiliată Spitalului Judeţean Deva, aşadar ar avea toate şansele să funcţioneze. Dacă nu ni s-ar fura măcar sănătatea Conform Ministerului Sănătăţii, începând din acest an, autorităţile locale vor avea un mare avantaj în gestionarea unităţilor sanitare pe care le-au preluat deoarece Ministerul Sănătăţii a luat măsuri de descentralizare a resurselor financiare la nivel teritorial, astfel încât mai multe fonduri să rămână în teritoriu. Un procent de 60% din contribuţiile persoanelor fizice şi juridice colectate la Fondul Naţional Unic de Sănătate într-un judeţ va reveni acelui judeţ. Dar către Casele de Asigurări care-şi condiţionează contractele. În concluzie, ni se fură şansa la sănătate, aşa cum ni se fură banii pentru asigurările sociale. Dacă nu ni s-ar fura am beneficia de ei. Logic, nu?
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|