06.11.2011, 15:49:05 | 0 comentarii | 787 vizualizari
Problema banilor pentru “Dallasâ€-ul vulcănean sau / Cum poate da primarul Gheorghe Ile un semn din partea mărinimiei sale
Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Dispariţia, după doar două zile, a meselor plantate pe trotuarul din faţa Primăriei municipiului Vulcan nu înseamnă că acţiunea de sensibilizare a cetăţenilor de a contribui cu bani pentru modernizarea unor drumuri a avut un succes neaşteptat. Nicidecum. Nu cred că municipalitatea să fi strâns, în 10 şi 11 august, cele peste trei sute de milioane de lei vechi cât reprezintă contribuţia comunităţii în cadrul sumei totale alocate acestei investiţii.
Din cele publicate luna trecută legat de acest lucru, probabil că vă amintiţi că, în acea zi de marţi, 11 august, am întrebat-o pe doamna din spatele mesei care este destinaţia banilor solicitaţi de la populaţie. Este vorba de o colectă de bani, contribuţie a populaţiei, pentru modernizarea aleilor, trotuarelor şi bulevardului din oraş, mi-a spus dânsa. Tot de la dumneaei am aflat că proiectul acesta costă 20 de miliarde de lei, din care 18 vin de la Banca Mondială, două le dă Primăria Vulcan, iar ceva mai mult de trei sute de milioane de lei vechi trebuie să reprezinte contribuţia cetăţenilor. Până aici e corect, numai că, aşa cum am arătat la acea vreme, oamenii au fost duşi în eroare spunându-li-se că e vorba de aleile, trotuarele şi bulevardul din oraş. În realitate, problema aceasta, referitoare la cota de contribuţie în bani a cetăţenilor, s-a pus doar în cazul drumurilor şi aleilor din cartierul Micro 3 B “Dallas”.
Cineva mi-a sugerat să intru pe Internet şi să caut un document. Am urmat sfatul respectivului şi astfel am ajuns la Hotărârea de Guvern nr. 575/2009. A cărei anexă este intitulată “Modernizarea unor drumuri şi alei în municipiul Vulcan”. La titular este indicat Ministerul Economiei - ARDDZI, iar ca beneficiar apare Primăria municipiului Vulcan, judeţul Hunedoara. În această anexă este precizată clar lungimea traseului care urmează să fie modernizat: 1469 metri. Care este acest traseu? Iată-l: strada Traian (L=430 m, S=3.225 mp), strada Șt.O. Iosif (L=220 m, S=2.200 mp), strada M. Eminescu (L=695 m, S=52.313 mp), alei acces Micro 3B (L=190 m, S=1.900 mp), zid de sprijin din beton: 230 metri şi rigole: 230 metri. V-aţi lămurit că e vorba doar de “Dallas”? Durata de realizare a întregii investiţii: 18 luni.
Aşadar este cât se poate de limpede că lucrările privesc doar cartierul Micro 3 B, “Dallas”, situat în partea cea mai de sus a Vulcanului. Care, să recunoaştem, este cel mai necăjit şi ca vai de el al municipiului. Și în care locu-iesc foarte mulţi dintre cei care abia îşi duc viaţa de pe o zi pe alta. O să vedeţi imediat de ce am vrut neapărat să spun asta. Până atunci, să ne uităm la ce zice documentul despre finanţarea investiţiei. Aceasta, citim, se face sub formă de grant dintr-un credit extern acordat de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru finanţarea proiectului, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, din contribuţie locală din sume cuprinse în bugetele locale legal constituite cu această destinaţie, precum şi din contribuţia în bani a membrilor comunităţii. “Colectată voluntar - se precizează în document -, printr-un proces transparent de colectare”. Concret, suma cu care bugetul de stat, prin Ministerul Economiei, a ieşit la înaintare este de 1.731.300 de lei, Primăria Vulcan pune 198.501, adică aproape două miliarde vechi, iar contribuţia cetăţenilor este de 30.308 de lei noi. Trei sute şi ceva de milioane din cei numiţi vechi.
Nu trebuie speculată în niciun fel sintagma “contribuţia cetăţenilor”. Ea se referă strict la cetăţenii care beneficiază de aceste lucrări de modernizare: locatarii din Micro 3 B. Or, aceştia nu s-au arătat entuziaşti şi nu au fost deloc sensibili la solicitarea administraţiei locale. Să ne amintim doar cu câtă amabilitate le trânteau uşa-n nas celor două doamne care umblau din apartament în apartament, să adune bani pentru repararea drumurilor de acolo. S-a încercat după aceea la restul populaţiei. Nici îndemnul mobilizator scris pe coala de hârtie aşezată pe masa din faţa primăriei n-a prea reuşit să facă să vibreze patriotismul local. Nu zic că oamenii n-ar da. Chiar s-ar înghesui să facă asta, numai să fie vorba de cartierul lor. Pentru că în fiecare dintre cartierele Vulcanului nu există să nu găseşti alei pline de gropi şi trotuare ca vai de capul lor. Uitaţi-vă, bunăoară, la cele din preajma pieţei agroalimentare de peste drum de farmacia care are acelaşi nume ca acela al primarului (în foto). Și, ţineţi seama, asta este în plin centru al oraşului.
În atare condiţii, dată fiind indiferenţa cetăţenilor din Dallas, vizavi de această contribuţie în bani - generată, fireşte, în principal de sărăcia în care se zbat cei mai mulţi care vieţuiesc acolo - s-a trecut la mijloace mai subtile de colectare. Diferite de acel proces transparent de colectare, cerut expres în documentul despre care v-am făcut vorbire. Sunt vizitaţi şi li se bate la uşă agenţilor economici din oraş. Cărora, fără niciun fel de întorsături, li se spune că trebuie să sară cu câte un milion pentru repararea drumurilor din localitate. Mai nou, persoane cunoscute pentru poziţia lor socială şi pentru starea financiară de invidiat sunt sunate la telefon şi, scurt pe doi, sunt întrebate cu cât vor să contribuie. Nu-mi dau seama de ce se mai procedează aşa, din moment ce, mai demult, la televizor, domnul primar Gheorghe Ile spunea că banii aceştia sunt adunaţi? Decât să tot umble şi să ceară în stânga şi-n dreapta, domnia sa ar putea face un gest care l-ar creşte până-n cer în ochii amărăştenilor din “Dallas”. Pe al căror vot, trebuie să recunoască, a ieşit primar a doua oară. Din câte se aude, împreună cu cea care-i stă alături - vorbesc, desigur, actuala viceprimăriţă Angela Stoica - dumnealui ridică de la primărie în jur de 80 de milioane pe lună. Ar cădea candelabrul din sala de şedinţe dacă dumnealor ar renunţa, timp de trei-patru luni, la banii ăştia? N-ar cădea. Dimpotrivă, le-ar da bine la imagine. Întregul “Dallas” le-ar ridica ode şi i-ar binecuvânta pentru toată viaţa. Și, ţinând seama că alegerile prezidenţiale bat la uşă, Ile ar mai putea uita de zgârcenia care-l caracterizează. Asta, fiindcă momentul alegerilor de peste două luni este cât se poate de propice. Dacă, însă, lui şi doamnei li se pare că perioada asta de trei-patru luni e prea mare, i-ar putea mobiliza şi pe consilierii locali. Nu doar pe ai lor, care, pe pariu, unul n-ar zice că nu dă. Ci pe toţi grămadă. 19 ori cinci milioane şi ceva, cât ia un consilier în mână ca indemnizaţie lunară, iaca, s-ar aduna o sută de milioane numai într-o lună. Or, domniile lor n-au auzit de exemplul personal? Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|