29.10.2011,  14:44:50 | 0 comentarii | 989 vizualizari
Sindicate / Zoltan Lacataş atrage atenţia că „ne aşteaptă vremuri foarte grele” (I)


de Corneliu BRAN

 

După ultimul împrumut de la FMI, România este tot mai înrobită de condiţiile impuse. Din cauza lor va avea de suferit şi mineritul românesc. Se pare că, după ultimele înţelegeri şi acorduri, FMI-ul şi Banca Mondială ar fi impus Guvernului României închiderea mai repede de 2018 a minelor neviabile şi privatizarea urgentă a minelor viabile.

Valea Jiului va fi extrem de afectată de acest nou registru al planului de bătaie din sectorul minier, ea fiind în continuare o zonă monoindustrială, cu puţine şanse de viitor dacă minele, atâtea câte mai sunt, se vor închide definitiv.

Pentru că o privatizare a minelor de huilă nu ar însemna decât o exploatare haotică a rezervelor, extrăgându-se doar rezervele de cărbune care impun costuri de exploatare mici, după care, după doar câţiva ani, urmează neantul, prăpădul.

Din această cauză am stat de vorbă cu Zoltan Lacataş, liderul celei mai mari structuri sindicale din mineritul Văii Jiului, Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului.

 

Și cele 4 mine viabile - închise sau privatizate

- Domnule Lacataş, din nou nori negri la orizont, parcă mai negri ca niciodată. Vă rugăm să le explicaţi minerilor de unde vin aceştia?

- Având în vedere ultimele discuţii purtate la Bucureşti cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), prin reprezentanţii săi, situaţia nu se prezintă deloc bine. Compania Naţională a Huilei Petroşani şi Ministerul Economiei au avut un program lansat anul trecut, prin care se dorea ca accesarea ajutorului de stat să se facă în anumite condiţii, iar minele care sunt considerate viabile să intre cât de repede într-un complex energetic împreună cu Termocentrala Paroşeni şi Termocentrala Mintia. Aceasta fiind ultima variantă propusă şi acceptată de minister. Dacă, până anul trecut, FMI dorea ca arieratele să fie trecute la deficitul bugetar şi acestea să nu mai fie continuate în anul 2011 (pentru că ele nu vor mai putea fi recuperate niciodată, ştiindu-se faptul că 75-80% din ele sunt numai penalităţi şi întârzieri la plată), iată că astăzi aflăm cu stupoare că această Companie Naţională a Huilei trebuie „restructurată foarte dur”. Și nu numai faptul că trebuie restructurată foarte dur ar fi un mare motiv de îngrijorare, dar şi faptul că cele 4 mine care sunt considerate viabile, chiar şi în viziunea ministerului de resort, trebuie să treacă, reţineţi, „într-un program de privatizare sau de închidere”!!!

 

Riscul ca ortacii să stea acasă 

- Detaliaţii efectul acestor preconizate măsuri pentru locuitorii Văii Jiului.

- Pe mine, ca persoană care trăieşte aici, dar şi ca şi lider de sindicat, mă nedumereşte şi mă îngrijorează foarte mult inconsecvenţa FMI, a Băncii Mondiale, dar mai ales a Guvernului României şi a Ministerului Economiei în ceea ce priveşte această inconstanţă şi aceste lucruri grave pentru viitorul Văii Jiului, a judeţului Hunedoara şi a sectorului energetic ca strategie naţională. Dacă până acum noi toţi şi ministerul vorbeam de cu totul altceva, văd că lucrurile se întorc azi ca un bumerang împotriva Văii Jiului şi a judeţului Hunedoara, prin nişte acţiuni aproape inconştiente ale celor care conduc destinele acestei ţări, la cererea FMI-ului. Și când spun aceste lucruri ştiu ce vorbesc, pentru că şi acum vreo 20-25 de zile am primit un material, în care se propunea reducerea producţiei de energie electrică la Termocentrala Paroşeni de la 150 de megawaţi pe oră la 75 de megawaţi pe oră, acest lucru presupunând diminuarea producţiei cu 50%, rezultând din start şi o diminuare a numărului de angajaţi, într-o perioadă următoare, tot cu 50%!!! Neavând o continuitate a extracţiei huilei, nici Termocentrala Mintia nu ştie spre ce se îndreaptă şi unde va ajunge, finalul fiind uşor de prevăzut. Astăzi, stocurile de cărbune sunt de peste 430.000 de tone, din maximum 550.000 de tone! În aceste condiţii, Valea Jiului se află într-un impas extrem. Anume, dacă Termocentrala Mintia nu va prelua o producţie de cărbune în următoarele 60 de zile, producţie care să o şi ardă (consuma) în aşa fel încât să dea energie electrică în sistemul energetic naţional, iar Termocentrala Paroşeni nu va ajunge ca în perioada imediat următoare să aibă un Rk pentru o perioadă de o lună de zile, atunci s-ar putea să ajungem în posibilitatea de a trimite oamenii acasă sau de a lucra mai puţin într-o săptămână.

Repet, să trimitem oamenii acasă sau să lucrăm mai puţin!!! Și mai repet ceva, să se înţeleagă bine: nu doar minele de huilă sunt puse în pericol, ci şi cele două termocentrale din judeţ, adică cele care ar trebui să preia producţia noastră de cărbune!!! Iată până unde s-a ajuns…

 

Privatizare = reducere locuri de muncă

- Care ar putea fi, mai exact, consecinţa acestor „privatizări” a minelor viabile?

- Dacă revin la problema FMI şi a Băncii Mondiale, mă refer aici la inconsecvenţa acestora, observ că această „privatizare” de care se tot vorbeşte tot mai des, una aproape impusă, nu va atrage după sine decât diminuarea locurilor de muncă, atâtea câte mai sunt, şi închiderea unităţilor miniere într-un timp mai scurt decât 2018. Și nu vorbim aici doar de trei mine, ci de toate celelalte!

 

Una vorbim, alta privatizăm

- De ce credeţi că FMI şi Banca Mondială s-au sucit, după ce anul trecut păreau de acord cu continuarea mineritului viabil, sub suprave­-gherea şi coordonarea statului român, prin pârghiile sale? 

- Nici eu nu-mi dau seama de ce s-au cotit cele două organisme internaţionale, ce jocuri se urmăresc exact, doar presupun sau încerc să intuiesc. Aceasta pentru că întotdeauna, la orice discuţie purtată şi în Valea Jiului, dar şi la Bucureşti, cu ministrul Ion Ariton, am primit asigurări în ceea ce priveşte continuitatea extracţiei de huilă. Niciodată nu s-a discutat cu noi sau cu cei din CNH, cel puţin în prezenţa noastră, într-un alt sens, niciodată nu s-a pus problema închiderii definitive a mineritului sau privatizarea lui. S-a vorbit doar de ştergerea arieratelor, de prelungirea Ordonanţei 116 ca protecţie socială a salariaţilor până în 2018, păstrarea facilităţilor şi drepturilor pensionarilor minieri în continuare - pe crearea unei noi legi sau prin găsirea unei rezolvări în cadrul CNH-ului (fapt care este permis de către Directiva 787 a Comisiei Europene şi trecut în acest regulament de acordare a ajutorului de stat, spun asta ca să se înţeleagă şi să se audă bine de toată lumea), crearea unui complex energetic care să cuprindă minele viabile şi termocentralele… Acum se vede treaba că toate ideile acestea au căzut şi au apărut altele noi, idei păguboase şi deloc utile pentru Valea Jiului, judeţul Hunedoara, România! De aceea, atât eu ca lider al LSMVJ, cât şi noi toţi cei care trăim în Valea Jiului şi în judeţul Hunedoara trebuie să tragem un mare semnal de alarmă, care să fie auzit în sfârşit de autorităţile române, mai ales de Guvernul României şi Ministerul Economiei, dar şi de preşedintele Traian Băsescu, pentru că dacă se va întâmpla această „privatizare” trebuie să fim foarte, foarte atenţi cu resursele minerale ale Văii Jiului şi României! De ce spun acest lucru? Pentru că foarte multe firme, şi avem exemple foarte clare - Siderurgica Galaţi sau Siderurgica Hunedoara - au fost preluate de către societăţi sau firme particulare şi azi au ajuns într-un hal fără de hal. Pe respectivii privaţi nu-i interesează şi nici nu i-a interesat vreodată soarta salariaţilor sau a României. I-a interesat numai şi numai profitul şi interesele unui grup sau altuia, banii plecând din România spre alte zări. Este, dacă vreţi, o chestiune de siguranţă naţională, la care preşedintele, premierul şi Parlamentul României trebuie să se implice şi să spună stop gândirii proaste sau meschine! Orice privat ar veni, ar extrage „seva” o perioadă scurtă de timp, după care închide şi pleacă. Asta se doreşte? Dacă da, atunci România e pierdută! Dar sper că mai există români adevăraţi şi bărbaţi de stat care nu vor lăsa să se întâmple aceste netrebnicii!

(va urma)

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter