29.10.2011, 17:32:55 | 0 comentarii | 691 vizualizari
Cu toate că ne pun viaţa în pericol, / Pe constructorii reabilitărilor termice îi doare în cot de avizele de la gaz. La fel şi pe inspectorii din primăriile Văii
Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Aşa cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, compania E.ON Gaz Distribuţie a atras de mai multe ori atenţia că realizarea proiectelor de reabilitare fără aprobarea companiei este şi ilegală, dar şi periculoasă. Cu toate acestea blocurile din Vale s-au umplut de polistiren şi diferite culori fără autorizaţiile necesare. Și fiecare român gospodar din Vale, care a considerat necesar, şi-a termoizolat apartamentul pe cont propriu, fără să se preocupe de toate autorizaţiile necesare.
Anvelopări masive fără avize
Conform informaţiilor primite de la purtătorul de cuvânt Florentina Maghiar, „în Valea Jiului, din luna septembrie a anului trecut şi până în prezent, au fost adresate companiei noastre două solicitări de emitere de aviz tehnic pentru astfel de lucrări”. Practic, nu există lucrări legale de reabilitare în Vale. Nu includem aici lucrările realizate prin programul naţional, ci acele lucrări realizate de proprietari prin asociere sau individual. Și nu sunt puţine. „E.ON Gaz Distribuţie informează că reabilitarea termică a construcţiilor necesită obţinerea în prealabil a unui aviz tehnic din partea E.ON Gaz Distribuţie, în care sunt specificate condiţiile tehnice care trebuie respectate în privinţa amplasării instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale. E.ON Gaz Distribuţie doreşte să atragă atenţia asupra existenţei unui potenţial pericol de producere de evenimente nedorite atunci când instalaţiile de gaze naturale ale blocurilor sunt afectate de aceste lucrări de termoizolare. În cazul în care reabilitarea termică a construcţiilor este realizată fără aviz din partea companiei noastre şi/ sau fără respectarea normelor tehnice din domeniul gazelor naturale, compania noastră este nevoită să aplice măsurile legale, care prevăd inclusiv sistarea alimentării cu gaze naturale a imobilelor respective. Pentru evitarea unor astfel de situaţii, E.ON Gaz Distribuţie solicită tuturor factorilor implicaţi în lucrări de reabilitare termică a clădirilor să respecte condiţiile tehnice de realizare a acestora”, subliniază purtătorul de cuvânt. Cu toate că distribuitorul de gaz a atras atenţia în nenumărate rânduri despre pericolul pe care-l reprezintă aceste anvelopări ilegale, inspectorii de la Urbanism, de la oricare primărie din Vale, nu s-au sinchisit să se deplaseze pe teren în controale, să-şi facă treaba. Dar ce să mai vorbim de anvelopări, când se construieşte ilegal de când lumea şi când Parângul şi Straja sunt pline de asemenea construcţii.
Nici montarea centralelor de apartament nu se face întotdeauna cu aviz de la gaz
Conform informaţiilor, „unele dintre neregulile cele mai des întâlnite în cursul verificărilor instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale sunt lipsa autorizaţiei şi verificării tehnice periodice a centralelor termice, boilerelor şi convectorilor şi obturarea canalelor de ventilaţie”. Ziarul nostru a prezentat un caz grăitor al unei femei ce nu-şi primise proiectul pentru amplasarea centralei nici după un an de la finalizarea lucrărilor. În acest caz, ca şi în altele, s-a recurs la întreruperea furnizării gazului. Conform legislaţiei în vigoare din domeniul gazelor naturale, efectuarea verificării şi a reviziei tehnice periodice a instalaţiilor de utilizare este obligatorie - verificarea o dată la doi ani, iar revizia o dată la zece ani, responsabilitatea pentru efectuarea acestor operaţiuni revenind consumatorilor. Aceştia au obligaţia legală să întreţină instalaţiile interioare de gaze naturale şi să respecte normele de utilizare ale acestora pentru funcţionarea în condiţii de siguranţă. În timpul inspecţiilor în teren se solicită documentaţia tehnică privind autorizarea şi verificarea tehnică periodică a centralelor termice, boilerelor şi convectorilor. Verificările tehnice periodice ale boilerelor, centralelor termice şi convectorilor se efectuează de către Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), în mod direct sau prin intermediul prestatorilor de specialitate autorizaţi de ISCIR şi împuterniciţi în acest scop. „În cazul în care consumatorul nu deţine documentele menţionate anterior, E.ON Gaz Distribuţie este obligată să sisteze serviciul de distribuţie a gazelor naturale în conformitate cu reglementările în vigoare. Dorim să precizăm că aceste măsuri sunt absolut necesare pentru prevenirea unor accidente care s-ar putea produce ca urmare a utilizării unor instalaţii improvizate sau aparate neconforme, montate improvizat şi fără aprobări legale”, adaugă Florentina Maghiar.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
