06.11.2011, 16:15:26 | 0 comentarii | 888 vizualizari
Să fie vreo legătură între / Pasul Vâlcan, conducta de canalizare şi porcăria primarului Gheorghe Ile?
Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Dacă ai un alt punct de vedere decât cel al oficialităţilor locale se poate spune că eşti împotriva comunităţii? Eşti împotriva intereselor comunităţii dacă, prin natura profesiei, poţi să-i prezinţi opiniei publice date şi aspecte pe care mai marii localităţii le-ar dori ţinute la fereală? Poţi fi catalogat ca având sentimente potrivnice bunului mers al treburilor într-o localitate dacă sesizezi traficul de influenţă făcut de primar, în interese proprii, în virtutea funcţiei vremelnic ocupate?
De acest lucru, că sunt împotriva interselor majore ale comunităţii, am fost acuzat într-o publicaţie de casă a Primăriei municipiului Vulcan. Articolul “Schimb de replici între actuala viceprimăriţă Angela Stoica şi consilierul liberal Alina Anamaria Cîrstoiu” nu este altceva decât relatarea unui fapt petrecut în şedinţa de consiliu din 27 august. Când s-a ajuns şi s-a discutat proiectul de hotărâre referitor la studiul de fezabilitate pentru investiţia “Reţea de canalizare - zonă turistică Pasul Vulcan”. Tot ce s-a vorbit acolo este înregistrat. Aşa că doamna viceprimar Angela Stoica nu va putea spune nicicând că replica dumneaei nu a fost aceea că “o să fie şi studiu de fezabilitate”. Dacă exista acest studiu, de ce n-a spus atunci că el e şi a fost realizat, cu titlu de sponsorizare, de către S.C. ICPM S.A. Petroşani?
În 3 septembrie 2009, doamna Alina Anamaria Cîrstoiu a a fost chemată la Primăria municipiului Vulcan, ca să-şi ridice adresa cu răspunsul acestei instituţii la memoriul justificativ privind acest studiu de fezabilitate. Fără să o solicite, spre surprinderea ei, a primit şi o copie după adresa Institutului de Cercetări şi Proiectări Miniere Petroşani. În care institutul, sub semnătura directorului general, ing. Sergiu Ghinia, arată, negru pe alb, că studiul de fezabilitate referitor la canalizarea din Pasul Vâlcan “a fost elaborată ca acţiune de sponsorizare pentru Primăria Municipiului Vulcan şi pentru comunitatea din Vulcan prin prisma bunelor relaţii de colaborare care au existat pe parcursul timpului între firma noastră şi Primăria Vulcan şi în speranţa continuării acestei colaborări”. Actul respectiv a fost înregistrat la Primăria Vulcan sub numărul 25751/2 septembrie 2009.
În acest moment, întrebarea care urmează este pe deplin justificată. De ce, în şedinţa de consiliu, administraţia publică locală a pierdut ocazia şi nu s-a lăudat că studiul de fezabilitate a fost obţinut cu titlu de sponsorizare? Mai ales că un astfel de studiu costă câteva sute de milioane de lei vechi. Era o un chestie beton cu care doamna Angela Stoica le-ar fi rupt gura tuturor, cum se spune, şi ar fi făcut linişte în sală. Nu ştii ce să mai crezi. Ori doamna viceprimar nu ştia ce vorbeşte, în sensul că S.F. exista, el fiind chiar sponsorizare din partea ICPM, după cum am arătat, ori acest studiu de fezabilitate a fost executat rapid, după şedinţa de consiliu? Desigur, acum ni se poate închide gura cu adresa pe care Primăria municipiului Vulcan a trimis-o Ministrului Mediului în data de 13 august 2009. În care primăria face cunoscut Mediului ce-i cu studiul acesta. Foarte bine dacă el a existat la acea dată şi că a fost trimis ministerului. Atunci de ce nu s-a precizat clar acest lucru în şedinţa de consiliu din 27 august? De ce n-a ajuns asta şi la urechile consilierilor locali? Și întrebarea care, sigur, o va irita pe doamna viceprimar Angela Stoica: de ce studiul acesta de fezabilitate a fost trimis ministerului înainte să fie aprobat în şedinţă de consiliu local? Normal, răspunsul va fi că era urgent de trimis, fiindcă ni s-a cerut acest lucru etc. Foarte bine. Atunci de ce nu s-a convocat rapid o şedinţă extraordinară a consiliului local? În 12 august, de exemplu, şi nu mai apăreau discuţiile ulterioare.
Nimeni nu poate să spună că nu e nevoie de canalizare la Pasul Vâlcan. Oamenii plâng după ea de ani de zile, iar problema trebuia soluţionată mai demult. Acum ea a fost pusă pe tapet ca urgenţă şi pentru că, în curând, va începe lucrul la cele două telegondole, şi pentru că ... Dar să vorbim, mai întâi, despre variantele propuse pentru realizarea canalizării de la Pas. Prima variantă vorbeşte despre construirea a trei staţii de epurare. Una în Pasul Vâlcan, iar celelalte două aferente telegondolelor. Preţul estimativ al acestei variante este de 5 milioane de lei noi. Cincizeci de miliarde din cei vechi. Varianta a doua de canalizare este una din aceea clasică, pe bază de conducte, care să lege Pasul Vâlcan de canalizarea municipiului Vulcan. Se estimează că aceasta ar costa mai puţin decât prima. Ceva peste 4 milioane de lei. Se pare că, până la urmă, a rămas în picioare aceasta din urmă. Cu conducte care, de sus din Pas, ajung până-n Vulcan. Se prea poate ca ea să fi fost agreată şi pentru că, în drum spre oraş, conducta trece - ia să vedem dacă ghiciţi! - chiar prin faţa porcăriei cumpărate de primarul Gheorghe Ile. Aceea pe terenul căreia, de peste şapte mii de metri pătraţi, a dat, după cum vă amintiţi, 1,08 euro/mp. În felul acesta, cu conducta de la Pasul Vâlcan trecând prin faţa casei, nu va mai trebui să scoată o grămadă de bani pentru canalizarea construcţiei pe care intenţionează s-o ridice acolo. Simplu de tot. Deşteaptă lucrare, nu-i aşa? Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|