03.11.2011,  19:01:25 | 0 comentarii | 1022 vizualizari
Petru Mărginean, preşedintele SALVITAL: / "Lupeniul este cel mai mare restanţier din judeţ la serviciul SMURD, cu o datorie de 244.929 lei"
de Corneliu BRAN

Marţi, 9 februarie, în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Petroşani trebuia să aibă loc o întâlnire între şefii administraţiilor publice locale din Valea Jiului şi preşedintele Asociaţiei SALVITAL-SMURD Hunedoara, Petru Mărginean.

Până la urmă, la întâlnire nu a parti-cipat decât primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, şi reprezentanţii presei, toţi ceilalţi primari absentând, un fapt destul de ciudat, ţinându-se cont că e, totuşi,  vorba de un serviciu public vital pentru populaţie. 

Cu acest prilej, Tiberiu Iacob-Ridzi a semnat şi un act adiţional al acordului care deja există între Salvital şi Primăria Petroşani, prin care se măreşte numărul de paramedici, de la şase la nouă, care îşi desfăşoară activitatea la Petroşani în cadrul SMURD, fiind suplimentată firesc şi suma pentru achiziţi­onarea echipamentului de protecţie necesar acestor paramedici, de la 3.000 de lei la 4.500 lei.

Partea „bună a lucrurilor”

„Vreau să vă prezint, pe ansamblu, două lucruri: unul bun şi altul mai puţin bun”. Aşa şi-a început expunerea Petru Mărginean, care a încercat apoi să-şi sintetizeze ideile discursului, începând cu partea roz a situaţiei: „După discuţiile pe care le-am purtat cu domnul primar Tiberiu Iacob-Ridzi, începând de anul trecut, consilierii locali au acceptat şi au ajuns la concluzia că există o activitate benefică pentru cetăţenii municipiului Petroşani şi din toată Valea Jiului, domniile lor acceptând suplimentarea posturilor de susţinere financiară, de la şase para-medici la nouă (…). Mă bucur că Primăria şi Consiliul Local Petroşani, precum şi alte primării, consilii locale şi instituţii, de la Uricani, Vulcan, Deva, Hunedoara, Zam etc., în număr de 29, au înţeles importanţa acestui serviciu pentru sănătatea populaţiei şi pentru primul ajutor acordat oamenilor din judeţul Hunedoara”.

Eficienţa acestui serviciu public, în 2009, după datele prezentate de Petru Mărginean, este vizibilă: modulul SMURD Deva - 1.623 intervenţii, modulul SMURD Hunedoara - 748 intervenţii, modulul SMURD Petroşani - 637  intervenţii, modulul SMURD Brad - 250 intervenţii, modulul SMURD Uricani - 262 intervenţii, modulul SMURD Vulcan - 417 intervenţii, modulul SMURD Ilia - 360 intervenţii, modulul SMURD Simeria - 379 intervenţii. Deci, un total de 4.677 de intervenţii, faţă de 2.015 în anul 2008.

Fapt care l-a făcut pe primarul Tiberiu Iacob-Ridzi să declare mai spre final: „Am avut o discuţie şi cu domnul preşedinte Moloţ cu privire la restanţe, în care atât eu, cât şi alţi primari din judeţ, am propus ca acolo unde autorităţile locale nu-şi plătesc acest minim de contribuţie, fie că este cotizaţie, fie că este cotă pentru salarii sau pentru materiale la acest serviciu, să le fie diminuate sumele pe care aceste administraţii locale le au de primit de la Consiliul Judeţean, în cuantumul pe care îl datorează Salvital-ului şi SMURD-ului, urmând ca apoi Consiliul Judeţean să facă plata spre Salvital (…). Este o problemă la nivel judeţean şi cred că dacă sunt administraţii care nu-şi plătesc de bună-voie aceste cotizaţii, atunci ele trebuie să fie obligate în acest mod. Cel mai de preţ bun pe care îl avem este viaţa şi atunci o mai mare prioritate decât acest serviciu nu există. Nu doresc la nimeni să treacă prin situaţii în care viaţa unui om să fie legată de un minut-două de intervenţie mai rapidă (…). Să nu plăteşti aceste contribuţii minime, n-aş vrea să jignesc pe ceilalţi colegi, nu este în regulă, cred că nu ar trebui să fie o problemă în a se plăti aceste cotizaţii (…). Ce s-ar fi întâmplat cu aceste aproape 4.700 de cazuri dacă SMURD-ul n-ar fi existat în judeţul Hunedoara?”. 

Dar există şi… „partea rea”

Preşedintele SALVITAL a trecut şi la chestiunile dureroase, care ţin fireşte de bani, mai bine spus de datoriile financiare ale unor administraţii locale  către SALVITAL, pentru serviciile prestate de echipajele SMURD pe raza localităţilor respective. Aici, Petru Mărginean a fost deosebit de tranşant: „Unii reprezentanţi ai comunităţilor nu înţeleg importanţa acestui serviciu. Aici mă refer, în primul rând, la restanţierii din Valea Jiului. Pe primul loc este Consiliul Local Lupeni, cu restanţe la ambulanţe (pe anii 2007, 2008 şi 2009), la cotizaţii (2007, 2008, 2009), la salarii (noiembrie 2008-ianuarie 2010), în valoare totală de 244.929 lei. Lupeniul este cel mai mare restanţier din judeţ. Mai sunt şi alte restanţe, este vorba de Consiliul Local Vulcan la ambulanţe (pe anii 2008 şi 2009), Consiliul Local Petrila, Consiliul Local Uricani la salarii (pe decembrie 2009 şi ianuarie 2010), Consiliul Local Aninoasa, Consiliul Local Băniţa, Consiliul Local Baru şi Liga, dar este vorba de sume mai mici care se vor rezolva, cu atât mai mult cu cât respectivele instituţii au acceptat să continue colaborarea şi să fie membre ale asociaţiei”. Totalul restanţelor financiare pe întreaga Vale a Jiului se ridică la 403.800 lei, o sumă considerabilă, ţinându-se cont că la nivelul judeţului restanţele totale se ridică la peste 750.000 de lei.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema

Asociaţia Salvital a dat în judecată primăriile Lupeni, Geoagiu şi Ilia pentru neplata contribuţiilor financiare. Petru Mărginean, p[..]

06.11.2011, 12:12   |    0 comentarii

De câteva luni, declaraţiile părintelui SMURD în România, Raed Arafat, arată dorinţa clară a acestuia de a subordona [..]

03.11.2011, 09:04   |    0 comentarii

Consiliul Local Petroşani (CLP) este asociat al… Asociaţiei „Salvital” Hunedoara. Faţă de alte primării din judeţu[..]

29.10.2011, 12:24   |    0 comentarii

Munca de a aduce credibilitate acestui organism s-a dus pe apa sâmbetei după ce, din motive de așa-zisă incompatibilitate, [..]

14.08.2008, 13:17   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter