29.10.2011, 14:50:58 | 0 comentarii | 697 vizualizari
Acum se va vedea / Cine doreşte ca spitalul din Vulcan să rămână ceea ce e şi cine doar mimează asta
![]() Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Dacă nu aţi mai auzit vorbindu-se despre desfiinţarea sau comasarea Spitalului Municipal din Vulcan cu Spitalul de Urgenţă din Petroşani nu înseamnă că apele s-au liniştit, iar problema s-a rezolvat. Nu-i deloc aşa. Situaţia Spitalului Municipal Vulcan stă tot sub semnul incertitudinii. Ba, mai mult, există pericolul ca, de luna viitoare încolo, să nu mai poarte acest nume.
V-aţi închipuit că, atunci, cu atmosfera aceea festivă de la împlinirea a 101 ani de la înfiinţarea aşezământului spitalicesc vulcănean, toate-s bune şi frumoase cu prezentul şi viitorul Spitalului municipal Vulcan? Sau că, după hotărârea consilierilor locali de a respinge propunerea Ministerului Sănătăţii, Prefecturii şi a Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara de a-l comasa cu un alt spital, ministrul Sănătăţii s-a lăsat înduioşat de asta? V-aţi înşelat amarnic. În chestiuni din acestea pare-se că nu se lucrează cu sentimente.
Aspectul acesta a fost sesizat foarte bine de către consilierul local PRM Ioan Dorel Șchiopu. Dumnealui a observat că, în februarie, Ministerul Sănătăţii a lăsat impresia că, în urma masivelor proteste ale românilor, va renunţa la ideea cu comasările şi transformarea spitalelor în aziluri pentru bătrâni. A fost doar praf în ochii lumii, pentru că, din martie încoace, ministrul Sănătăţii a pus mai abitir biciul pe unităţile spitaliceşti care îşi închipuie că sunt de capul lor şi nu vor să execute ordinele care emană din cabinetul său.
Tot ce ţine de chestiunea aceasta se află, documentat la sânge şi până la ultima virgulă, în nota de fundamentare pe care consilierul vulcănean PRM a depus-o, în 18 aprilie, în vederea întocmirii unui proiect de hotărâre, care să fie supus aprobării în şedinţa de consiliu local din 28 aprilie a.c. Cu probe, ceea ce arată că a studiat aprofundat problema, autorul notei de fundamentare desfiinţează, pur şi simplu, şi pune sub semnul întrebării demersurile pe care Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii, a purces la reorganizarea sistemului spitalicesc românesc.
Ce spune domnul consilier local Ioan Dorel Șchiopu, după ce face praf chestiunea aceasta cu aşa-zisa reorganizare a spitalelor? Spune că, dacă nu este de ajuns acea hotărâre de consiliu local, atunci să fie chemaţi locuitorii Vulcanului să decidă soarta spitalului din localitatea lor. Asta potrivit articolului 2 din Constituţia României, care zice că “în România suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative şi prin referendum”. De unde reiese logic că “o eventuală măsură a Ministerului Sănătăţii care să afecteze funcţionalitatea Spitalului Municipal Vulcan şi care ar fi adoptată contrar opţiunilor locuitorilor din Vulcan exprimată prin referendum ar fi o atingere flagrantă a principiului suveranităţii poporului”.
Aşadar, un referendum popular în Vulcan. Care, conform legii, poate fi pus în discuţie la iniţiativa primarului sau cu semnăturile a o treime din numărul consilierilor locali. Pe nota de fundamentare a consilierului local Ioan Dorel Șchiopu există paisprezece semnături. În situaţia asta, întrebarea pe care şi-au pus-o mulţi este cum de proiectul de hotărâre privind referendumul nu a apărut în mapa de documente a şedinţei de consiliu local din 28 aprilie? Mai ales că, până în joia respectivă, aşa cum bine a observat doamna consilier local liberal Alina Anamaria Cîrstoiu, pe document existau deja şapte semnături. Suficiente, pentru ca această chestiune să fie pusă în discuţie în şedinţa de consiliu. Poate fi, desigur, invocat faptul că nu era gata raportul comisiei de specialitate. Dar, ţinând seama de gravitatea problemei şi de urgenţa cu care ea trebuia rezolvată, chiar nu puteau fi convocaţi rapid membrii acelei/acelor comisii? Să fim serioşi.
Suntem în 3 mai, şi, la sfârşitul lunii, pe 27, expiră actul adiţional pe care Spitalul Municipal Vulcan l-a încheiat cu Casa Naţională de Sănătate. Dacă, până la data aceasta, după cum spunea, la conferinţa organizaţiei PSD Vulcan, doamna Veronica Suciu, lider sindical la spitalul Vulcan, nu se lămureşte situaţia spitalului, atunci e gata de tot. Spitalul municipal Vulcan nu va mai fi spital, ci, eventual, doar un fel de infirmerie la care mergi, ca să ţi se schimbe pansamentul.
În condiţiile astea, toţi ochii se îndreaptă întrebător spre primarul Gheorghe Ile. Care, se vede treaba, nu s-a grăbit de nicio culoare cu proiectul de hotărâre cu referendumul care să decidă soarta spitalului din municipiul pe care îl păstoreşte. Dar care primar, însă, a însărcinat-o (aşa se spune, nu-i aşa?) pe viceprimăriţa Angela Stoica să iasă la interval şi să suplimenteze ordinea de zi a şedinţei din 26 aprilie cu un proiect de hotărâre care priveşte propria-i persoană. Proiect de hotărâre în care e vorba despre “aprobarea participării primarului municipiului Vulcan la misiunea economică organizată de MECMA în perioada 04-13 mai 2011 în R.P. Chineză-Beijing, RASS Hong Kong şi Macao”.
“Chiar azi (adică, ieri - n.r.) merg să depun o solicitare scrisă, prin care să-i cer primarului să convoace şedinţa extraordinară de consiliu pe tema referendumului, mi-a spus, luni, dimineaţă, la telefon, Ioan Dorel Șchiopu, astfel ca, până la sfârşitul lunii, să avem rezultatele acestui referendum”. Normal, dacă o vrea sincer, primarul Gheorghe Ile poate convoca şedinţa. Cu toate că el o să plece peste ţări şi mări mâine, miercuri, 4 mai, prezenţa sa nefiind neapărat necesară, statutul lui la o asemenea şedinţă fiind doar acela de invitat. Dar se mai poate şi ca viceprimăriţa Angela Stoica, aceea care-i ţine locul în perioada asta, să convoace extraordinara. Oricum ar fi, treburile trebuie grăbite. Fiindcă, zice legea, până la referendum este nevoie de campania de informare a populaţiei, care trebuie musai să ţină 20 de zile. În ce priveşte, referendumul propriu-zis, Gheorghe Ile să stea liniştit. Oamenii de la secţiile de votare nu cer un ban. Fiindcă, or fi aparţinând ei unui partid sau altuia, dar spitalul este al tuturor. Prin urmare, acum, azi-mâine, se va vedea clar şi fără dubii cine doreşte cu adevărat ca spitalul din Vulcan să rămână ceea ce-i acum sau doar mimează că doreşte asta... Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|