29.10.2011,  17:48:13 | 0 comentarii | 1330 vizualizari
O premieră la Clubul Copiilor din Petrila: / La vie en prose cu... Sarea-n bucate


de Ziarul Vaii Jiului

D-na institutoare Lili Gheban de la Școala Generală Ion D. Sîrbu din Petrila a iniţiat, în urmă cu un an, un concurs de reţete gastronomice şi, în paralel, un festival gastronomic la care participă, cu entuziasm, elevii clasei sale.
Tema concursului diferă de la an la an. La prima ediţie, d-na Gheban a primit din ţară „Reţete tradiţionale de Crăciun şi de Paşti”. Acum tema propusă a fost, oarecum, mai restrictivă în sensul că bucătarii amatori din şcolile româneşti au trebuit să-şi adapteze reţetele la posturile Crăciunului şi ale sărbătorii pascale. Pe adresa organizatorilor au venit peste 50 de asemenea reţete care trebuie să împace rigorile postului cu deliciile oricărei mese creştine. Expoziţia gastronomică pe care a organizat-o în „Sala cu oglinzi” a Clubului copiilor din Petrila a îmbinat, în combinaţii adecvate, ceea ce e permis de canonul bisericesc cu aşteptările creştinului ostenit şi flămând, dornic să-şi astâmpere foamea dar în acelaşi timp nici să nu-l mânie pe Dumnezeu. Literatura de specialitate e foarte bogată şi în această direcţie. Ca să atragi cititorul şi potenţialul client trebuie să ai în vedere două chestiuni: fie să-i oferi imagini superbe pe coli tipografice de o mare calitate fie să îmbraci reţeta într-o literatură adecvată care să dovedească că autorul „are cerul gurii dedat la mirodenii”. Această formulare a lui G. Călinescu a rămas valabilă şi azi pentru că mulţi scriitori români şi străini şi-au încercat puterile în acest gen „gastronomic”. Unii au avut curajul şi au trecut chiar şi pe micul ecran. Exemplele lui Radu Anton Roman şi a lui Mircea Dinescu sunt elocvente pentru „foamea” manifestată de micul ecran pentru emisiunile gastronomice cu moderatori carismatici.  Aici reuşesc, în primul rând, doar aceia care ştiu să povestească atractiv şi cu tâlc despre mâncare şi băutură. Sunt „chef”-i care gătesc magistral dar nu reuşesc să fie interesanţi din punct de vedere telegenic. Sunt şi aici excepţiile de rigoare. O emisiune moderată de „chef”-ul (numele consacrat în lumea gastronomiei pentru bucătarul-şef al marilor restaurante) Horia Vârlan de pe „Prima” a luat premiul pentru cel mai bun reality-show autohton. Vă surprinde? Iată că, în mod pardoxal, cu cât suntem mai săraci cu atât urmărim mai abitir emisiunile unde e vorba de mâncare şi băutură. Pregătindu-mă să scriu despre această „Sare în bucate” am consultat câteva volume de specialitate apărute doar în ultimul timp. Primele „Reţete alese pentru Post şi Crăciun” scrise de Simona Lazăr şi apărute la Editura Jurnalul, în acest an, au fost culese „de-a lungul a douăzeci de ani din satele şi din oraşele ţării, din mănăstirile ortodoxe  din arcul carpatic ori de la Muntele Athos şi din vechile cărţi de bucate ale românilor”. Principesa Margareta a României a scris o „Carte regală de bucate” iar titlul „nu conţine nici o metaforă şi nici o ironie”. Autoarea e fericită că poate oferi „o carte de bucate, regală la modul propriu” pentru a arăta „cât de importantă a fost şi rămâne, în ritualul şi acţiunile publice ale Casei Regale, ospitalitatea”. În plus „ a le oferi musafirilor tot ce este mai bun, mai preţios şi mai frumos este reflexul mândru al oricărei gazde, purtătoare de coroană regală sau nu”. În 1996, am cumpărat o „Carte de bucate după Biblie”, o premieră în literatura gastronomică. Aşa am aflat că mâncărurile din Biblie se dovedesc a fi simple şi modeste care lasă câmp liber oricărei fantezii culinare. Știaţi că în Biblie se pomenesc numai două feluri de sucuri de fructe? De struguri şi de mure. Întrucât în Palestina era mereu cald ele fermentau chiar din prima zi a preparării. În Cărţile Macabeilor se spunea că „şi elefanţilor le-au dat sânge de strugure şi de mure ca să-i întărâte la război...” Autoarea, Eleonore Schmitt, ne averizează că e vorba de sucuri fermentate pentru că, proaspete, nu ar fi avut niciun efect războinic. E bine de reţinut şi de acţionat în cunoştinţă de cauză... (Prof. Mihai BARBU) 


Școala Generală I. D. SÎRBU Petrila vă prezintă: / Proiectul Educaţional Naţional Sarea-n bucate
 
â–º Ediţia a II-a, anul şcolar 2010-2011
 
Vineri, 17 decembrie 2010, la Clubul Copiilor-Petrila a avut loc prima activitate din cadrul proiectului ,,Sarea-n bucate” ediţia a II-a, tradiţii şi obiceiuri culinare din Postul Naşterii Domnului.
Prin acest proiect vrem să redescoperim şi să promovăm valorilor tradiţionale, strămoşeşti prin implicarea copiilor, părinţilor, comunităţii, cadrelor didactice în diverse activităţi practice legate de tradiţiile locale, specifice postului Naşterii Domnului.
Tradiţiile româneşti constituie unele dintre valorile inegalabile şi incontestabile ale poporului nostru şi nu trebuie să lăsăm timpul şi evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm.
Într-o lume din ce în ce mai tehnologizată şi mai modernizată, vrem să reînviem gustul vieţii de demult cu obiceiuri de multă vreme lăsate în seama cuvintelor ,,grabă” şi ,,uitare”. În momentul de faţă, tânăra generaţie este acaparată de noua tehnologie şi de alimentaţia de tip fast-food, uitând de tradiţiile neamului nostru şi de alimentaţia sănătoasă.
Prin urmare, prin activităţile pe care le-am propus în cadrul proiectului elevii implicaţi trebuie să cunoască specificul nostru românesc, cunoscându-şi tradiţiile şi rădăcinile. Astfel, ei vor  putea răspunde mai bine provocărilor lumii în care trăiesc.
Având în vedere impactul acestui proiect în anul şcolar 2009-2010, când elevii au pregătit împreună cu părinţii sau bunicii bucate tradiţionale de Crăciun şi de Paşti, în acest an şcolar ne-am propus ca elevii să cunoască tradiţiile şi obiceiurile culinare din postul Crăciunului şi a Paştelui, având astfel posibilitatea de a purta discuţii pe aceste teme cu preoţi, etnografi, profesori, părinţi, bunici şi să prepare bucate tradiţionale. 
Elevii şi preşcolarii Școlii Generale I. D. Sîrbu Petrila şi ai şcolilor partenere au pregătit bucate tradiţionale de post împreună cu părinţii sau bunicii şi au făcut fotografii care să ilustreze acest lucru. Apoi, au tehnoredactat reţetele într-un document Word sau prezentare PPT.
Cu sufletul la gură am aşteptat ziua de 17 decembrie, zi în care aveam să ne prezentăm la şcoală îmbrăcaţi cu straiul momârlănesc şi cu bucatele pregătite de noi, care de care  mai  gustoase, care au fost sfinţite de preotul Tetileanu Pantelimon şi au fost degustate de participanţii la eveniment.
Inst. Liliana GHEBAN
 
  Parteneri:
 
Inspectoratul Școlar al Judeţului Hunedoara; Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila; Primăria Oraşului Petrila; Biserica Ortodoxă Sfântul Gheorghe - Petrila; 
 
Școli partenere:
 
â–º Judeţul Alba: Școala cu clasele I-VIII - Lucian Blaga - Ocna Mureş (Cărunta Elena, Buzgar Domnica, Gherasim Mariana, Pop Elena şi Corches Adina);
â–º Judeţul Arad: Centrul pentru Educaţie Incluzivă-Arad (Prof. Peia Ana);
â–º Judeţul Bacău: Școala cu clasele I-VIII - Lespezi-Gârleni (Lăzărică Ramona, Merluşcă Simona şi Urdă Elena); Școala cu clasele I-VIII - Ion Luca (Gabor Ramona Adi); Liceul de Artă George Apostu - Bacău (Adina Albu);
â–º Judeţul Brăila: Școala C-tin Sandu Aldea Brăila (Schipor Dumitra, Pătraşcu Iuliana);
â–º Judeţul Buzău: Școala cu clasele I-VIII Nr. 11 Buzău (Sularu Nicoleta, Blidaru Dumitru); Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 3 Buzău (Mihălceanu Claudia, Vasile Daniela); Liceul Pedagogic Spiru Haret Buzău (Popescu Mihaela); Școala cu clasele I-VIII Pleşcoi – com. Berca (Ștefan Cătălina);
â–º Judeţul Constanţa: Școala George Enescu Năvodari (Ali Leila, Anghelescu Mihaela); Liceul Teoretic Callatis Mangalia (Codău Rodica, Ghiulserin Sali);
â–º Judeţul Galaţi: Școala Gimnazială Nr. 9 Calistrat Hogaş (Ailincăi Elena)
â–º Judeţul Hunedoara: Liceul Pedagogic Sabin Drăgoi – Deva (Mănucă Emilia); Școala Europeană I.G. Duca Petroşani (Băcăian Liliana); Școala Generală Petros, Baru Mare (Chirilă Claudia Steluţa); Liceul Teoretic Mihai Eminescu – Petroşani (Corobea Stela, Iacob Mirela, Feher Clara, Mocanu Elena); Liceul Teoretic Lupeni (Haranguş Violeta); Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petroşani (Cercel Ana Maria, Paraschiv Camelia);
â–º Judeţul Mureş: Școala Generală Saes - com Apold (Renate Marieta Fritch);
â–º Judeţul Vrancea: Școala cu clasele I-VIII Obrejiţa (Georgescu Elena Viorica).
 
Reţete din judeţul Hunedoara
 
PRÄ‚JITURÄ‚ CU MERE ȘI BISCUIȚI
Heljiu Alexandra- clasa a III-a B
Școala Gen. I.D. Sîrbu
Îndrumător: Înv. Gheban Liliana
INGREDIENTE:
500 g biscuiţi simpli
1 kg mere
250 g zahăr
3 budinci de vanilie
900 ml apă
PREPARARE:
Se pune apă cu zahărul la fiert.
Merele se curăţă, se taie felii şi se adăugă în siropul care clocoteşte. Se amestecă praful de budincă cu apă, apoi se toarnă în siropul cu mere care fierbe. Se amestecă pe foc până se îngroaşă.
Într-o tavă se aşează un strat de biscuiţi, se pune compoziţia de budincă cu mere, apoi un alt strat de biscuiţi.
Se decorează cu frişcă de post sau cu orice glazură.
 
OREZ CU CIUPERCI
Scafariu Adina- clasa a III-a B
Școala Gen. I.D. Sîrbu
Îndrumător: Înv. Gheban Liliana
 
INGREDIENTE:
- 1 ceapă
- O cană cu orez
- Un păhărel cu ulei de măsline
- O cutie cu ciuperci
- Sare, piper
- O lingură de pastă de ardei.
Se pune într-o cratiţă uleiul încins. Între timp, se toacă ceapa mărunt, după care se pune la prăjit împreună cu pastă de ardei. Dopă ce s-au călit se adaugă ciupercile.
Orezul se curăţă, se spală şi se adaugă peste ciuperci, se completează cu apă şi se lăsă la fiert. Se condimentează cu sare şi piper, după gust.
 
Tort Picasso
Inst. Gheban Liliana-Șc. Gen
I.D. Sîrbu Petrila
 
1L. frişcă vegetală, 0,250Kg zahăr.4pliculeţe gelatina dr. Oetker,
1 cutie compot de ananas, 1 cutie compot de piersici, 1/2 kg kiwi, 1 pliculeţ de tort gelee pentru ornate.
Gelatina se pune la înmuiat în zeama de la compotul de ananas cam 10 minute, iar după aceea se pune-o la bain-marie până se va dizolva complet;
Între timp, se bate frişca şi zahărul cu mixerul), se adaugă gelatina înmuiata (gelatină călduţă)
Se tapetează o tavă cu fructe, iar apoi se toarnă compoziţia obţinută şi restul fructelor şi se lăsă la frigider cam 4-5 ore.
 Se răstoarnă pe un platou şi se ornează cu frişcă şi cu gelatină obţinută din pliculeţul de tort gelee.
 
Drob din Boabe de Soia
Voicu Andrei-clasa aIII-a B
Școala Gen. I.D. Sîrbu
Îndrumător: Înv. Gheban Liliana
 
Ingrediente:
-2 căni cu boabe de soia (într-o cană de a mea intră aprox. 250 g soia)
-3-4 cepe
-3-4 morcovi
-3-4 cartofi
-2 felii de pâine
-1 căpăţâna de usturoi
- pătrunjel şi mărar verde, tocate mărunt (eu am pus câte 2 linguri din fiecare)
- mirodenii (maghiran, oregano, cimbru) după preferinţa
- sare
- piper
Preparare:
Soia se alege de impurităţi şi se lăsă la înmuiat, în apă rece (ca şi fasolea boabe), până a doua zi (aprox. 10-12 ore)
Se pune la fiert, la foc domol, în aceeaşi apă, dar numai cât să o acopere, pe care o saram uşor.
După ce boabele de soia sunt fierte (moi, ca la boabele de fasole uscată), aproximativ 1 oră, strecuram apă şi lăsăm la răcit.
Separat se călesc în puţin ulei şi 1 pahar de apă, morcovii daţi pe răzătoarea mare, iar spre sfârşit se adaugă şi ceapă tocata mărunt, dustuindu-se împreună, până când ceapă devine sticloasă. Apoi, se lăsă la răcit.
Punem la înmuiat, în apă, feliile de pâine.
Între timp punem cartofii spălaţi, la fiert, în apă uşor sărată.
După ce sunt făcuţi, strecuram apa, îi curăţam de coaja şi-i lăsăm la răcit.
Când le avem pe toate astfel pregătite şi răcite, le măcinăm prin maşina de tocat, inclusiv usturoiul şi pâinea stoarsă.
Le amestecăm bine (ca şi când am frământa puţin), adăugăm sare, piper şi mirodeniile preferate şi omogenizăm.
Compoziţia se aşează, nivelează şi presează în tava de chec, unsă cu puţin ulei (eu am pus hârtie de copt), se unge pe deasupra cu puţin ulei şi se dă la cuptor, până se rumeneşte frumos şi prinde deasupra o crustă.
Se lasă să se răcească în tava, apoi se scoate prin răsturnare (drobul este ferm). Se serveşte rece.
 
SARMALE DE OREZ CU CIUPERCI
ANECHITEI DIANA, 8 ANI
CLASA a II-a A
Școala Gen. I.D. Sîrbu
Înv. Ștefan Natalia
Perca Mihaela
 
INGREDIENTE:
- varză dulce;
- 200 g ciuperci;
- 200 g orez;
- o ceapă;
- un morcov;
- un cartof;
- 100 g tocană de legume;
- sare, piper, bulion, foi de dafin, cimbru, roşii proaspete, după gust;
- 100 ml ulei.
 
MOD DE PREPARARE:
Varza dulce se opăreşte în apă clocotită cu sare şi puţin oţet. După ce s-a răcit se desfac foile necesare pentru umplut, iar restul se toacă mărunt.
Ceapă se toacă mărunt, morcovul şi cartoful se dau pe răzătoare şi se călesc toate în puţin ulei. Se adaugă apoi ciupercile tăiate sau tocate mărunt, tocană de legume şi orezul şi se mai călesc puţin. După ce s-au răcit se adăugă o lingură de făină albă, sare şi piper după gust.
Foile de varză se umplu cu această compoziţie. Se aşează în oală astfel: pe fundul vasului se pune puţin ulei, apoi un strat de varză tocată, sarmalele una lângă alta, peste sarmale un strat de roşii proaspete tăiate felii, cimbru, foi de dafin şi bulion după gust, iar deasupra un alt strat de varză. Se adaugă apă şi se pun la fiert acoperite cu un capac. Se servesc calde sau reci.
 
SUPÄ‚ DE CIUPERCI
CHINȚA VICTOR, 8 ANI
CLASA a II-a A
Școala Gen. I.D. Sîrbu
Înv. Ștefan Natalia
Perca Mihaela
 
INGREDIENTE:
-3 cepe;
-1 morcov;
-1 ţelină;
-1 kg de ciuperci (ghebe);
-2 linguri ulei;
Sare, piper, verdeaţă, după gust;
 
MOD DE PREPARARE:
Ceapă tocată se căleşte în două linguri de ulei, la care se adaugă ciupercile tăiate. După ce s-au înmuiat se pun în oală 2 litri de apă fierbinte, rădăcinoasele rase, sare, piper, după gust şi se fierb. La sfârşit se presară verdeaţă tocată.
Dacă acestei supe i se adaugă două linguri de orez şi două de borş, aceasta devine o ciorbă gustoasă..
 
Ciuperci umplute cu legume
Floari Alexandru-clasa a V-a A
Școala Gen. I.D. Sîrbu-Petrila
Îndrumător: prof. Ambruş Georgiană
Ingrediente:
7 buc. ciuperci 1 lingura pasta de roşii 1/2 ardei gras roşu şi verde 1 morcov mic 1 ceapă mică pătrunjel (o legătură mică) 2 linguri de ulei o jumătate de felie de ţelină o jumătate de ceşcuţa de orez sare şi piper după gust
Mod de preparare:
Se spala ciupercile bine şi se curată, tăindu-le cozile; Cozile de la ciuperci se pun într-un alt vas şi se taie mărunt; Se taie mărunt ceapă, ardeii, morcovul, ţelină patrunjelul Se călesc în ulei ceapă, apoi morcovul, ţelină, ardeii, cozile ciupercilor, orezul şi patrunjelul, sare şi piper după gust Se condimentează interiorul ciupercilor rămase cu sare şi piper după gust; Se aranjează într-o tavă toate ciupercile cu gaura în sus, ţinându-se. Ciupercile se umplu cu amestecul de legume preparat; Se introduce tava cu ciupercile umplute la cuptor; Se lasa ciupercile la cuptor timp de 10 minute; Se servesc calde.
 
TORT CU FRUCTE
Dinu Deliana
Clasa a II-a
Lic. Teoretic “ M. Eminescu” - Șc. Gen “A. Stânca”
Prof. Înv. primar, Mocanu Elena
Petroşani - Str. 1 Dec. 1918 Nr. 73
 
Ingrediente blaturi
12 linguri de zahăr
12 linguri suc “ Schweppes “ de mandarine
12 linguri de făină
6 linguri de ulei
½ praf de copt (stins cu 1 linguriţă de oţet)
Ingrediente cremă
1 plic gelatină
2 conserve de fructe
150 ml. De “ Schweppes “ de mandarine
400 ml. Frişcă vegetală
 
Mod de preparare blaturi
Din ingredientele de mai sus se fac două blaturi: se pune câte ½ compoziţie în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace 20-25 min. la foc mediu. Se încearcă cu o scobitoare dacă e copt. Se lasă blaturile la răcit.
Crema
Gelatina se înmoaie timp de 10 min. cu sucul, apoi se pune pe baie de aburi şi se amestecă până se topeşte (fără a se fierbe). Se lasă să se răcească încet.
Fructele din compot se pun la scurs. Frişcă se bate cu mixerul până se întăreşte. Se omogenizează frişcă cu gelatină tot cu mixerul, apoi se incorporează fructele cu o lingură.
 
Peste primul blat se pune toată cremă şi deasupra se pune al doilea blat. Poate fi folosită o tavă clasică sau una cu fund detaşabil.
Se lasă tortul la frigider 3-4 ore, după care se scoate din formă pe un platou şi se ornează cu frişcă.
 
Chifteluţe de peşte
Elev: Dorneanu Maria
Clasa a IV-a A, 10 ani
Școala Generală I. D. Sîrbu Petrila
Înv. Bolog Rodica
 
Ingrediente: 1 Kg peþte sau file de peþte,
1-2 cepe, miezul de la ½ pâine, 1 cartof, 1 ardei iute, 1 legătură pătrunjel, făină, ulei, sare, piper, boia
Mod de preparare: peştele se curăţă de solzi, aripioare, intestine, se dezosează. Se fierbe în apă cu sare, se scurge şi se dă prin maşina de tocat sau robot. (De obicei se folosesc peşti fără oase - şalău, macrou sau fileuri de peşte merluciu, ştiucă.)
Ceapă, ardeiul se curăţă, se spală, se taie mărunt şi se înăbuşă în ulei cu puţină apă. Se adaugă cartoful tăiat cuburi şi se lăsă la fiert. Se scot, se pasează şi se amestecă cu tocătura de peşte. Se adaugă miezul de pâine înmuiat şi stors, verdeaţa tocată mărunt, sare, piper după gust, ardeiul iute tocat mărunt. Se amestecă bine compoziţia şi se mai dă odată prin maşina de tocat sau robot. Dacă pasta nu este bine închegată, se mai poate adăuga făină sau miez de pâine stors. Din această compoziţie se fac chifteluţe, se tăvălesc prin făină şi se prăjesc în uleiul încins.
 
Ciuperci pe pat de orez
Înv: Mihaela Țâncă
Școala Gen. I.D. Sîrbu Petrila
 
Ingrediente: 2 cutii ciuperci, 300 gr orez, 1 ceapă albă, 1 ceapă roşie, 1 legătură pătrunjel, 100 ml ulei, sare, piper, vegeta, boia de ardei dulce.
Mod de preparare
 Se prăjesc ciupercile în 50 ml ulei. Când sunt gata se adaugă ceapă albă şi se mai lasă pe foc până devine sticloasă. Se adaugă sare, piper, vegeta, pătrunjelul tocat mărunt şi se lasă deoparte.
În acest timp se fierbe orezul în apă cu vegeta. Când este aproape fiert, se scurge de apă păstrându-se o cană. Într-o cratiţă se încinge 50 ml ulei, se căleşte ceapă roşie, se adăugă o linguriţă de boia, orezul şi apa. Se fierbe la foc domol până scade apa. La final se adaugă sare şi piper după gust.
 Într-o tavă de cozonac se pune folie de aluminiu care se unge cu ulei. Se pune un strat de orez, amestecul de ciuperci şi un nou strat de orez. Se nivelează şi se dă la cuptorul încins circa 30 minute.
Când e gata se lăsă puţin să se aşeze, se răstoarnă cu grijă pe un platou, se îndepărtează folia de aluminiu şi se ornează cu ardei roşu.
 
Salată de ţelină şi morcov
Tolomey Petra Maria Clasa I-a A
Sc. Gen. I.D.Sîrbu, Petrila
Ingrediente:
- Țelină
- Morcov
- Maioneză de post
- Sare, zeamă de lămâie
Mod de preparare:
Se curăţă ţelină şi morcovul, se spală şi se dau pe răzătoare.
Se adaugă maioneza, sare şi zeamă de lămâie, după gust.
Se ornează.
 
Cel mai gustos ghiveci de legume din Petrila
De ce este cel mai gustos? Pentru că e făcut cu mânuşiţele mele harnice şi pentru că legumele sunt “originare” din faimoasă grădinuţă a mamei mele, despre care v-am mai povestit că e tare pricepută într-ale grădinăritului.
Ingredientele cred că sunt cunoscute de toată lumea: ceapă, ardei, dovlecei, roşii, orez sau cartofi, mazăre, vinete şi, dacă doriţi să fie mai săţioasă, cuburi de soia.
Ceapă mereu îmi dă de furcă: plâng la curăţatul ei de zici că-s bocitoarea din satul vecin, iar soţul meu mă întreabă cu “inocenţă“ dacă mă poate ajuta cu ceva...
O curăţ (pe ea, ceapă), o tai mărunt şi, pentru a mă răzbuna pe dânsa, o călesc în ulei până devine sticloasă.
Ce-a fost mai greu a trecut, aşa că tai ardeii feliuţe, dovleceii şi vinetele cubuleţe şi arunc totul în cratiţă, peste ceapă.
Opăresc câteva roşii şi le curăţ de pieliţe ca să nu stea în gâtul vreunui mesean şi trântesc şi aceşti “soldaţi” în luptă (acu’ trebuie să recunosc că iarna folosesc sucul de roşii din cămară), torn şi niţică apă călduţă, apoi răstorn boabele de mazăre dulci, cartofii tăiaţi cubuleţe şi “trag linia frontului” cu sare şi piper (muuult piper, da’ voi să nu faceţi ca mine!).
Se pune totul la fiert şi se amestecă domol, din când în când.
Când “războiul” e aproape pierdut de mândrele legume, pun şi cuburi soia, să mai păcălesc foamea ce-o simt mai tot timpul... Bineînţeles că puteţi mânca o fripturică sau cârnăciori, însă nu acum, în Postul Crăciunului!
Și, pentru a întări cele spuse, l-am rugat pe dragul meu soţ să mă “pozeze” cu blidul umplut cu ghiveciul fierbinte. În cinstea culorilor din oală, mi-am pus şi mărgelele cumpărate astă- vară tocmai de la Sighişoara.
Credeţi-mă pe cuvânt, această mâncare simplă şi ieftină a început să fie servită şi pe la case mari!
Poftă bună şi să fiţi sănătoşi!
Prof. Colojvari Timea-Alice, din Petrila
 
Compot de mere cu sirop de mure
Bolesc Ana Bianca
Școala Generală-Petros-Baru
Înv. Chirilă Claudia Steluţa
Ingrediente:
· 1 litru apă
· 6 mere
· 4liguri zahăr
· 1zahăr vanilat
· 100 grame sirop de mure
Se pun la fiert apa, zahărul, merele tăiate felii şi zahărul vanilat. Se fierb la foc mic 20 de minute, apoi se lăsă la răcit.
După ce s-a răcit se adaugă siropul de mure şi se serveşte rece.
 
Șalău la cuptor
Ungureanu Gabriela-Bogdana
Școala Generală-Petros-Baru
Înv. Chirilă Claudia Steluţă
 
Ingrediente
· Șalău
· 1 praz
· 2 morcovi
· 1 păstârnac
· 1ţelină mică
· 1 ardei
· 100 ml ulei
· 1 lămâie
Se taie morcovii, ţelină, păstârnacul şi prazul rondele. Se curăţă peştele şi se condimentează după gust. În tava de yena se pune uleiul şi se face un pat din zarzavaturile tăiate rondele. Se umple şi peştii cu aceleaşi zarzavaturi şi se aşează în tavă. Se pune deasupra 2-3 felii de lămâie.
Se băgă la cuptor 30 minute şi se serveşte cald.
 
Friptură de cartofi cu legume proaspete
Reţetă propusă de prof. Maria-Marcela Meraru-Șc. Gen.I.D. Sîrbu-Petrila
În aşteptarea lui Moş Crăciun vă servim o gustare de post foarte hrănitoare, plină de savoarea, regelui condimentelor” - piperul. Legumă de bază este, desigur, cartoful, cel mai răspândit şi folosit în bucătăria românească pe perioadele posturilor mari, ca bază în prepararea feluritelor mâncăruri de post.
 
INGREDIENTE (pentru 4 porţii): 6 cartofi cruzi, curăţaţi de coajă; 4 linguri de făină; 2 lg piper negru; sare după gust şi puţin Maghi Secretul gustului de legume; legume proaspete după preferinţă pentru asezonarea platoului.
 
MOD DE PREPARARE:
1.  Într-un castron adânc se rad cartofii pe răzătoarea măruntă, se îndepărtează zeama în exces, fără a-i stoarce.
2.  Se adaugă 4 linguri de făină pentru a lega compoziţia, se omogenizează.
3.  Se condimentează din belşug cu piper negru, pentru a primi culoarea unei fripturi bine făcută, sare şi supco de legume după gust (în cazul în care nu este post se adaugă un ou), se amestecă bine.
4.  Într-o tigaie de tefal se încinge foarte bine uleiul de floarea soarelui, care să acopere viitoarele, fripturi“, se ia din compoziţie câte o lingură mare şi se pune în ulei în strat grosuţ, aplatizate spre a obţine forma dorită şi se frig pe ambele părţi până la dobândirea unei culori aurii ori arămii, dacă se doresc crocante.
5.  Se scot, fripturile“ pe un şervet de hârtie spre a absorbi uleiul în exces, apoi se aşează pe platou curat.
6.  Se ornează cu salată, varză, roşii, castraveţi, ceapă, praz, ridichi sau orice legumă preferată.
Poftă bună!“
 
BILUȚE DIN BISCUIȚI
 
Inst. Olah Cosmina
Școala Gen. “I.D. Sîrbu” Petrila
 
• 500 gr. de biscuiţi;
• 1/2 pachet de margarină;
• 200 ml. Apă;
• 200 gr. zahăr;
• 50 gr. cacao;
• 2 linguriţe coajă de lămâie;
• esenţă de rom;
• stafide;
• 1 plic nucă de cocos.
Se rup biscuiţii în bucăţele, apoi se macină. Se prepară un sirop folosind zahărul, margarina şi apa. Se adaugă peste biscuiţi cacaua, coajă de lămâie, esenţa de rom şi stafidele. Se pune siropul peste biscuiţi apoi se amestecă. Se formează biluţe care sunt date prin nucă de cocos.
 
Poftă bună!

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter