03.11.2011,  12:03:01 | 0 comentarii | 1283 vizualizari
Vestul Văii Jiului, pe primul loc în judeţ în privinţa produselor tradiţionale atestate şi omologate


de Gheorghe OLTEANU

Azi după-amiază, în Vulcan, are loc un eveniment deosebit. Nu fac nicio greşeală adăugând că este primul de acest fel organizat vreodată în Valea Jiului. Numărul mare al participanţilor care şi-au anunţat deja sosirea şi al personalităţilor care-l vor onora cu prezenţa este dovada că nu ne hazardăm deloc, dacă, de pe acum, toţi cei implicaţi în organizarea lui spun că acesta va fi o reuşită.

 

Evenimentul programat

să înceapă la ora 16:30 a după-amiezii de joi, 6 mai, este o expoziţie. Nu una oarecare, ci deosebită de ceea ce foarte mulţi înţeleg prin aceasta. Fiindcă toate exponatele care vor fi prezente în sala Restaurantului SC Magnet (de la etajul I al clădirii Pieţei Agroalimentare din Vulcan) sunt de mâncat. Da, este o expoziţie de prăjituri, torturi şi produse alimentare tradiţionale, atestate cu acte în regulă. Cărora li se alătură una de vinuri aduse de pe alte meleaguri.

Persoana căreia i-a venit ideea organizării

acestei inedite expoziţii şi care s-a ocupat pentru materializarea ei este doamna Eugenia Bărbiţă, administratorul SC Magnet SRL Vulcan. Ce a determinat-o să întreprindă acest lucru? Răspunsul l-am aflat de la domnul doctor Gheorghe Cristea, şeful Circumscripţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Vulcan. În această calitate, dar şi în aceea de preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din judeţul Hunedoara, domnia sa ştie tot ce mişcă în acest nou domeniu al produselor tradiţionale. Categorie în care, nu mai este mult până atunci, va intra, omologat şi cu atestat în regulă, şi cozonacul tradiţional cu nucă al doamnei Eugenia Bărbiţă. Deocamdată, cozonacul pe care doamna patron de la SC Magnet doreşte să-i poarte marca a trecut cu brio cea de-a doua fază a lanţului de verificări necesare. Este vorba despre efectuarea analizelor fizico-chimice şi microbiologice. Pentru fiecare produs care se doreşte să poarte denumirea de tradiţional, astfel de analize se efectuează în laboratorul de specialitate al DSVSA Deva. Singurul din judeţ acreditat ISO, şi coordonat de dr. Mihail Rudeanu. În treacăt fie spus, în ţară funcţionează doar şaisprezece asemenea laboratoare. Având în regulă aceste analize, toate documentele care vorbesc despre cozonacul acesta vor ajunge la Direcţia Agricolă Deva. De aici dosarul face un drum la Bucureşti, la Ministerul Agriculturii. După ce, acolo, se fac verificările necesare şi totul iese OK, este emis atestatul de omologare ca produs tradiţional.

Acest parcurs a fost, de fapt,

efectuat de fiecare dintre cele nouă produse tradiţionale din vestul Văii Jiului, care pot fi văzute şi gustate la expoziţie. Le prezint în ordinea în care mi-au fost enumerate. Salamul tradiţional Valea Jiului, cârnaţi tradiţionali Parâng şi cârnăciori tradiţionali afumaţi. Care poartă marca SC Global Invest SRL (carmangeria Vulcan) şi sunt înscrise în Registrul de atestare a produselor tradiţionale în data de 11 mai 2006 la poziţiile 505, 506 şi 507. Continuăm cu plăcinta tradiţională cu cartofi şi brânză din Dealu Babii, produs al SC Forexim Stoica SRL Vulcan, atestată în 12 noiembrie 2009 şi trecută la poziţia 2474 din Registrul de atestare a produselor tradiţionale. Cred că nu mai e necesar să meţionez că aceasta este plăcinta doamnei viceprimar Angela Stoica. Cu care dumneaei a ieşit pentru prima oară în lume cu ocazia nedeii vulcănene de anul trecut. Când mulţimea a făcut coadă, ca să ia o felie de plăcintă chiar din mâna celei care a dorit-o să fie omologată şi atestată. Sloiul Montana şi brânza de oaie Burebista, deja foarte, foarte cerute la Cluj, au ca dată de atestare 17 decembrie 2009 (poziţiile 2510 şi 2511 din registru). Firma care deţine patentul acestor produse tradiţionale, care pot fi cumpărate de la magazinul de la parterul restaurantului Montana din Lupeni, este SC Comexim R srl Lupeni. Și cunoscuta societate de prelucrare şi de desfacere a cărnii şi a produselor din carne Edy Ursu Comimpex SRL Petroşani este prezentă la expoziţie cu trei produse alimentare tradiţionale atestate şi omologate: cârnaţi afumaţi Edy Ursu, cârnăciori proaspeţi Edy Ursu şi cârnaţi ţărăneşti afumaţi. Toate realizate în Carmangeria din Lupeni a societăţii. În ce priveşte data atestării lor, aceasta este 1 martie 2010, iar în registru pot fi găsite la poziţiile 2584, 2585 şi 2586. 

Aceasta a fost prezentarea

celor nouă produse alimentare tradiţionale, deja omologate şi atestate, din vestul Văii Jiului. Cozonacul tradiţional cu nucă al doamnei Eugenia Bărbiţă va fi, aşadar, al zecelea produs de acest gen. Dar uite că m-am luat cu prezentarea lor şi am uitat să spun ce-i acela un produs tradiţional. O fac nu pentru aceia care ştiu ce înseamnă el, ci pentru cititorii care e posibil să nu fi aflat despre asta. Un produs tradiţional nu conţine aditivi alimentari şi conservanţi. El este fabricat, cu respectarea strictă a normelor de igienă şi de siguranţă a alimentelor, doar în unităţi înregistrate sanitar veterinar.

Pe lângă societăţile enumerate,

la expoziţia de joi după-amiază vor fi prezente şi SC Kenaan, cunoscută în Valea Jiului şi în afara ei pentru produsele sale de panificaţie, şi SC Amiral din Lupeni, specializată în produse de patiserie. Spuneam, undeva la început, că la expoziţia din sala de restaurant a SC Magnet Vulcan se anunţă o prezenţă selectă. Aceasta, pentru că au fost invitaţi primarii din Valea Jiului, administratorii celor mai puternice societăţi comerciale din zonă, medici igienişti, medici veterinari şi conducerea de la DSVSA Deva. Nu au fost uitaţi defel ziariştii de la presa scrisă şi audiovizuală. Cărora invitaţia le-a fost făcută de însuşi primarul Gheorghe Ile, la întâlnirea pe care a avut-o cu cei din media în 3 mai. Aşa că fiţi liniştiţi! Veţi afla negreşit ce a fost pe la această expoziţie şi, mai ales, ce gust au bucatele tradiţionale prezentate.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter