29.10.2011,  12:17:54 | 0 comentarii | 637 vizualizari
Românul… ca românul! / Săteni din Banpotoc se pun de-a curmezişul autostrăzii


de Ziarul Vaii Jiului

După mai mult de un deceniu de aşteptare, autostrada Deva - Orăştie e pusă în lucru. Toate ar fi bune, dar iată că un grup de săteni din localitatea hunedoreană Banpotoc, stârniţi de tot felul de comentarii, s-au revoltat şi încearcă să pună beţe-n roate proiectului de peste 200 de milioane de euro.

 

Supăraţi, supăraţi sunt sătenii...

Aparent, locuitorii din zonă ar fi supăraţi nevoie mare pe faptul că firma Strabag, care se ocupă de construcţia autostrăzii, face exploatări într-un deal. Respectivul deal este decopertat de către firma constructoare în ideea de a obţine de acolo material de umplutură pentru construcţia autostrăzii. Aşa se face că zilele trecute vreo sută de săteni, în frunte cu preotul paroh - nu ştim calitatea sa în această postură -, au ieşit în drum să protesteze.

 

400 de familii cu apă şi canalizare

Degeaba primarul comunei Hărău, din care face parte satul, Dorin Jibetean, le-a explicat oamenilor care este situaţia, respectiv faptul că există o hotărâre a Consiliului Local care prevede că firma ce face autostrada are concesiune vreme de doi ani pentru exploatarea dealului cu pricina, pentru nu mai puţin de 820.000 de lei noi.  Primarul a mai încercat să le arate oamenilor că banii ce vin din această concesiune înseamnă un ajutor nesperat pentru 400 de familii din zonă, familii care vor beneficia de branşament la apă şi canalizare. Vremuri grele, nu-i aşa, pe fiecare îl interesează doar bunăstarea personală!

 

Motive cam subţiri

Din câte se înţelege până acum, preotul paroh şi un ONG local au stârnit această zâzanie, din motive mai mult sau mai puţin bizare. Astfel, conform unor declaraţii ale protestarilor, grija ar fi că „lucrările au ajuns până în gardul cimitirului” şi că ar există „pericolul unor alunecări de teren”, fapt infirmat de autorităţile locale. Marea problemă este că cel puţin cea de-a doua  afirmaţie, privind alunecările de teren, nu se bazează decât pe păreri personale ale iniţiatorilor „revoltei”. Protestatarii mai acuză faptul că nu au fost informaţi detaliat despre ceea ce se întâmplă.

 

Protestul drobului de sare

La prima întâlnire a protestatarilor a fost redactată o scrisoare, semnată de către 54 de săteni, către Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Garda de Mediu a judeţului, Primăria comunei Hărău şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale Hunedoara. 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, primind scrisoarea protestatarilor, a comunicat că va relua procedurile de avizare. La o a doua întâlnire a protestatari­lor numărul semnatarilor s-a mărit la 114.

Iată ce se mai arată în protest: „Oamenii din Banpotoc privesc cu neîncredere distrugerea ilegală a dealului de lângă casele lor, care le afectează tot mai mult viaţa de zi cu zi şi le pune în pericol proprietăţile, sănătatea şi traiul. (…) Printre problemele pentru care trebuie să primim un răspuns cât mai urgent se numără: o analiză a planurilor de lucru şi un proiect de reabilitare realizat împreună cu autorităţile şi comunitatea, risc mărit de inundaţii şi alunecări de teren, praf şi impactul asupra oamenilor şi recoltelor, informare corectă şi consultare a comunităţii, precum şi răspunsuri adecvate de la autorităţi la cerinţele formulate în scrisoarea deschisă.

Vom continua să ne mobilizăm şi să cerem responsabilite pentru viitorul comunităţii noastre şi ne vom asigura că atât compania, cât şi autorităţile locale şi naţionale respectă legea şi directivele şi standardele europene.”

 

Unde bate protestul?

Dincolo de faptul că, deocamdată, nu există nici cea mai mică dovadă a vreunei încălcări a legii, dincolo de faptul că se pun beţe-n roate unei investiţii vitale pentru zonă, dincolo de faptul că paritatea între investitor şi beneficiile aduse câtorva sute de familii din zonă este corectă şi nesperată, protestul de la Banpotoc ar putea avea şi o altă miză: cea politică. Sperăm, totuşi, să nu fie aşa şi vă vom ţine la curent cu desfăşurarea evenimentelor.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter