29.10.2011, 17:56:07 | 0 comentarii | 761 vizualizari
La ce să ne mai aşteptăm dacă şi... / Foştii ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Române au ajuns bătaia de joc a actualilor guvernanţi?
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
â–º Întrucât ministrul Apărării Naţionale îi este coleg de partid, petroşeneanul Aurelian Calistru Serafinceanu de la UNPR ar trebui să intervină pentru rezolvarea problemelor rezerviştilor Văii Jiului
Astăzi vă prezentăm un material pe care l-am scris cu foarte multă tristeţe. Un material prin care vă vom arăta nu o noutate, ci o mare nedreptate, care li se întâmplă fostelor cadre militare, oameni serioşi ce au muncit zeci de ani sub emblema bravei noastre Armate Române şi sub steagul patriei dragi. Indiferent că acţiunile lor ostăşeşti s-au derulat în infanterie, aviaţie, radiolocaţie, artilerie etc. sau în sprijinirea - forţată de politica de partid şi de stat - mineritului, muncilor agricole sau a marilor lucrări (de la Casa Poporului, Canalul Dunăre - Marea Neagră, Transfăgărăşan, Defileul Jiului sau Gara de Nord), ofiţerii sau subofiţerii Armatei Române au muncit, alături de militari, oriunde a fost nevoie de ei. Chiar şi 24 de ore din 24, fiind ţintuiţi „la ordin”, oriunde s-ar fi aflat, până şi duminicile sau chiar în concedii. „Răsplata” faţă de aceşti oameni, azi pensionari cu pensii „nesimţite”, este batjocura statului şi a sistemului creat de guvern.
Ani de muncă lipsă şi alte surprize neplăcute - regăsite în adeverinţele de venituri. După care, cică, se vor „recalcula” pensiile fostelor cadre militare
Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere Valea Jiului din Petroşani mai numără în momentul de faţă 76 de membri. Marţi, 14 decembrie 2010, la sediul asociaţiei era gălăgie mare. Neanunţaţi şi neinvitaţi, am fost curioşi să intrăm şi să vedem ce atâta zarvă în clădirea „Comtim”-ului. Zgomotul şi hărmălaia s-au liniştit odată ce am păşit înăuntru. Cei de-acolo, vreo 15 persoane, ne-au privit oarecum suspicioşi, neştiind pe moment cine suntem, cu excepţia a doi-trei dintre dumnealor care ne cunoşteau. După ce ne-am prezentat „ostăşeşte” şi am făcut cunoştinţă cu fiecare în parte, foştii ofiţeri şi subofiţeri şi-au deschis imediat sufletul, spunându-şi aproape fiecare of-ul. Aşa am aflat că se pune la cale de către guvernanţi o nouă batjocură pentru fostele cadre ale armatei române, de parcă nu ajungea câtă s-a făcut până acum, în prag de 2011. Zilele trecute, fiecare dintre dumnealor a primit acasă câte o „adeverinţă de venituri”, pe care erau trecute, la fiecare, sub formă de tabel, perioada de muncă, încadrarea şi salariul. Acest act, împreună cu o cerere, ar urma să fie trimis înapoi la Centrul Militar Teritorial Deva, pentru „recalcularea pensiei” (una deloc „nesimţită”, iar pe această cale îi anunţăm pe guvernanţi că aceste pensii militare, cel puţin în Valea Jiului, sunt de bun-simţ, ba chiar foarte mici, comparativ cu pregătirea militară, munca depusă şi anii neîntrerupţi lucraţi de fiecare). Surpriza neplăcută însă de-abia acum începe… În sensul că, deşi aceşti oameni au muncit sub tutela Ministerului Apărării Naţionale, neîntrerupt, majoritatea până la pensie, se trezesc acum, în prag de 2011 că, brusc, cineva cu pixul le taie perioade întregi de activitate! Da, aţi citit bine, aproape fiecare membru al asociaţiei s-a trezit peste noapte primind prin poştă un „catastif” de perioade muncite, salarii şi încadrări, dar care NU bate deloc cu realitatea! La unii le lipsesc pe aceste adeverinţe chiar şi 7 ani de muncă, la alţii, 3 sau 4… Unii dintre ei se trezesc cu alte încadrări, ori cu salarii mult diminuate faţă de ceea ce ştiau. Un întreg şir de iregularităţi şi date aiurea. Dar, curios, toate numai în dezavantajul omului. Date după care cică se vor face, stimaţi cititori, mult cântatele recalculări de pensii ale fostelor cadre militare. Dacă după aceste fişe tehnice se vor face aceste recalculări înseamnă că e dezastru, iar foştii ofiţeri şi subofiţeri trebuie să se aştepte la ce e mai rău. Oamenii s-ar putea trezi de la o pensie de 1.500-2.500 lei la o pensie sub 1.000-1.500 lei, poate şi mai mult, raportat la numărul de erori şi inexactităţi apărute. O ruşine naţională, de toată povestea şi de tot mirul lumii, o pată asupra activităţii acestui guvern şi o mare pată pentru „comandantul suprem al Armatei Române”, dacă lucrurile vor rămâne aşa.
„După datele trimise de ei, ar însemna că noi am fost în multe perioade dezertori, deoarece nu figurăm în acte că am fi lucrat cap-coadă, ci cu întreruperi!”
Dar să-i lăsăm pe dumnealor să-şi spună durerea:
Colonel (r) Nicolae Popa: „După hârtia trimisă de dumnealor de la Deva, 9 ani eu am fost dezertor din armată! Culmea, că eu am lucrat la ei 17 ani! La ei lipseşte această perioadă. Există un domn general, căruia i s-au pierdut 22 de ani, azi am auzit! Vă daţi seama cum suntem trataţi? Ce recalculare o fi asta cu datele astea? Nu cei de la Deva au făcut greşeala, părerea mea, ci cei de la depozitul de arhive, de-acolo vin aceste date nereale. Greşeala e de sus. Au dat ordin centrelor militare să facă treaba asta. Centrele militare au cerut la arhive, iar de la arhive s-a dat ce s-a găsit, în grabă, fără verificări. Noi trebuie să facem contestaţie, asta este clar. După 40 de ani de muncă, am cu puţin peste 2.300 de lei. Vi se pare o pensie nesimţită? Åži acum mai reduce din ea. În martie 1998, pe timpul lui Ciorbea, s-a introdus drăcia asta cu sănătatea. Atunci s-au indexat pensiile cu 7%, dar nu ne-au băgat aceşti bani la pensii, ci la sănătate. Pe timpul guvernării lui Adrian Năstase s-a scos acest lucru, toată lumea crezând că acei bani de la sănătate se vor regăsi în pensie. Da’ de unde! Acei bani au rămas nu se ştie pe unde, cred că doar domnul Năstase mai ştie pe unde. Peste vreo câţiva ani s-a introdus din nou. Pun şi eu întrebarea: cine a păpat banii ăştia?”.
Plutonier adjutant (r) Vasile Dorel, fost subofiţer sanitar: „Cum vi se pare să ţi se citeze activitatea din şcoala militară cu un salariu de 28 de lei? Dacă aţi primi o asemenea adeverinţă pentru prima lună de salariu, din perioada 01.09.1982 - 01.10. 1982, ce aţi face? Åži în dreptul ei scrie majorare retribuţie ind., mai departe Dumnezeu ştie ce scrie. Pe deasupra, din aceste date trimise îmi lipsesc vreo trei luni. Baza de date exista la comisariatul din Petroşani. Dar noi nu ştim de unde vin exact aceste date. În mod normal, probabil că aceste date vin de la arhive. Dar ar trebui să spună din ce document s-au extras aceste date! Culmea, mie mi se cere să-mi dau acordul pentru aceste cifre scrise aici, după care să-mi recalculeze pensia! Păi, eu nu pot spune nici da, nici ba, pentru că nu am cum să le verific. Eu nu am acces la baza de date şi nici nu mi se spune de unde au scos sumele astea şi tot ce scrie aici. Eu sunt un caz fericit, nu mi se regăsesc trei luni de la batalionul din Turda, unde am fost mutat de la Vulcan, când s-a desfiinţat unitatea, dar sunt cazuri de ani, sau chiar zeci de ani la unii colegi, care nu-şi văd astfel regăsită activitatea lor ca angajaţi ai Armatei Române!”.
Åžef de staţie, fost ofiţer 4 la Divizia de Artilerie Antiaeriană, Ioan Lucacs: „Cum în anumită lună, de la 2.450 de lei ajung la salariul de 30 de lei? Nu mi s-a mai trecut aici „sporul de radiaţie”, eu tot timpul lucrând într-un mediu radioactiv, la staţia de radiolocaţie. Pe urmă, nu întâmplător vin în economia naţională, din 1979, 13 ianuarie. Iar aici de atunci şi până în anul 1982 nu mi se regăsesc prime şi indemnizaţii. Cine le-a păpat? În anul 1982 eu nu mi-am încheiat activitatea, cum lasă acest act să pară, conform celor trecute pe el. Mi-am încheiat activitatea în anul 1988. Deci din 1982 şi până în 1988 nu ştiu pe unde am umblat, după cei care ne-au trimis aceste date ruşinoase. Ruşine celor care îşi bat joc de noi! Acum voi face contestaţie la Deva, la Centrul Militar, care constestaţie, probabil, o să rămână ca-n tren. Aici iar este o ilegalitate: nouă aceste adeverinţe trebuia să ni le elibereze organul deţinător al arhivei, ceea ce înseamnă arhiva de la Piteşti. Deva nu are competenţa să ne trimită aceste date. După 37 de ani de serviciu activ, am 2.080 de lei şi ei îmi spun că am pensie nesimţită”.
Alte nemulţumiri ale fostelor cadre militare ar putea face subiectul unui foileton: reţinerea banilor pentru sănătate pe cuponul de pensii (în condiţiile în care în Vale nu avem spital militar sau policlinică militară), lipsa biletelor de tratament care se dau pentru foştii angajaţi din armată doar prin minister, iar cei din Valea Jiului nu se prea lipesc la aşa ceva cam niciodată, lipsa de interes şi de bun-simţ a autorităţilor centrale faţă de aceşti foşti angajaţi care au slujit ţara şi armata română. Ne oprim deocamdată aici, cu promisiunea că vom reveni. Până atunci şi din partea noastră: ruşine celor care îşi bat joc de armata română! Pentru că şi foştii angajaţi ai ministerului de resort fac parte tot din marea familie a Armatei Române, indiferent de vârstă sau de perioadă muncită ca ostaş sau ofiţer. Iar o armată fără istorie şi fără foste cadre militare nu există. Ferească Dumnezeu de ea ţară în acest caz!
N.R. Întrucât Aurelian Calistru Serafinceanu se află în conducerea UNPR, iar Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naţionale, este membru de frunte al acestui partid, cadrele militare rezerviste din Valea Jiului ar trebui să-i ceară acestuia ajutor. Sau, dacă, Doamne fereşte, ar fi refuzate, chiar să protesteze în faţa sediului UNPR Petroşani.
Comentarii articol (0 )
Nu exista niciun comentariu.
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
