29.10.2011, 16:10:01 | 0 comentarii | 651 vizualizari
Sâmbătă, 26 februarie, / LSM„VJ†a organizat o conferinţă statutară, dar cu... scântei
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
â–º Din 110 delegaţi, 67 nu au fost de acord cu convocarea celui mai reprezentativ for LSM„VJ” - congresul â–º Supărări sindicale â–º Zoltan Lacataş - preşedinte al Ligii până la Congresul din 2012 â–º Unitatea sindicală a dinamitat mânăriile unor politicieni de duzină â–º Cine va învinge în continuare: înţelepciunea, orgoliul sau manipularea?
Nica, Domokoş, Zamora şi Pavăl au părăsit sala în semn de protest Ordinea de Zi a Conferinţei LSMVJ a cuprins cinci puncte: 1. Raportul comisiei de cenzori; 2. Raportul de activitate al preşedintelui; 3. Propuneri de modificare a Statutului LSMVJ; 4. Convocarea Congresului pentru alegerea membrilor Biroului Executiv şi 5. Diverse. În una din sălile Casei de Cultură Ion Dulămiţă din Petroşani au fost prezenţi sâmbătă, 26 februarie, la începutul Conferinţei LSMVJ, peste 100 de delegaţi, care alcătuiesc în momentul de faţă cel mai mare sindicat minier, cu 6.147 de membri la finele anului trecut. Nervii şi circul au început în momentul votării punctului patru, care viza convocarea Congresului şi evident alegeri anticipate în conducerea LSMVJ, inclusiv a preşedintelui. Din 110 persoane cu drept de vot, 67 au votat împotriva convocării Congresului, deci şi a alegerilor anticipate la nivel de structură de conducere, în timp ce 43 au votat „pentru”. După numărarea votului, chiar de câteva ori, reprezentanţii SL EM Paroşeni, urmaţi de membri de sindicat de la SL EM Lupeni, dar şi de alte câteva sindicate mai mici de la Lonea şi Livezeni au părăsit sala. Întâmplător sau nu, membrii de sindicat de la Vulcan s-au reîntors în sală, împreună cu liderul lor, după ce, iniţial, au avut o tentativă de a părăsi şi ei sala. Au mai fost şi alte cazuri de reveniri spectaculoase în sală. „Vicepreşedintele Cicerone, sau cum l-o fi chemând, de la Sindicatul Solidaritatea 99 din cadrul EM Livezeni şi cu un membru s-au reîntors în sală, după ce, iniţial, plecaseră cu liderul Robert Pavăl în frunte”, ne-a declarat unul din sindicaliştii de la Livezeni, dar de la un alt sindicat.
Motivaţiile lui Bebe Nica Odată ieşit din sală, Petre Nica, liderul de la Lupeni şi preşedintele executiv al Ligii, a declarat presei: „Ordinea de zi pe care ne-am propus-o pentru ziua de astăzi a cuprins cinci puncte. Din toate experienţele pe care le avem la organizarea de conferinţe, ordinea de zi se votează în bloc. S-a recurs la un tertip al domnului preşedinte Lacataş, acela de a se vota fiecare punct, pentru că se ştie că în conferinţă este nevoie de două treimi din numărul de voturi valabile exprimate. Mizând pe acest lucru, dumnealui a adoptat o poziţie cu care noi nu putem să fim de acord. Cred că o mare majoritate din sindicatele care au participat nu puteau accepta cum s-a procedat azi. Primii care au protestat şi au ieşit din sală au fost cei de la Paroşeni, după aceea noi, cei de la Lupeni, şi, din câte văd, iese şi Sindicatul Solidaritatea 99, deci Livezeniul cu Robert Pavăl şi, probabil, şi Vulcanul, dar şi de la Lonea, cei ai lui Zamora. Asta este poziţia noastră faţă de această modalitate a domnului preşedinte Lacataş, aceea de a pleca din sală, în semn de protest”.
Negocieri fierbinţi pe coridorul Casei de Cultură… Cei de la Paroşeni - supăraţi şi pe Nica După acest moment, au urmat pe coridoarele şi scările interioare a Casei de Cultură scene fierbinţi, derularea evenimentelor fiind absolut greu de urmărit, fiecare plecat din sală dorind să spună câte ceva celor care încercau să-l facă să se răzgândească. La un moment dat, unul din liderii de la Paroşeni (nu liderul Domokoş) a zbierat ca din gură de şarpe: „Să ne spună domnul lider de sindicat de la Lupeni de ce a declarat pe postul de radio că trebuie să se închidă minele Paroşeni, Uricani şi care a mai spus?”. Semn că toată lumea era supărată pe toată lumea, nu doar pe liderul Lacataş sau pe cei care-l susţin. Evident, Nica s-a apărat şi a spus că nu susţine închiderea unor mine, dar susţine ceea ce trebuie făcut pentru ca mineritul din Vale să continue, nefiind de acord cu liderul de la mina Paroşeni. Apoi, printre zecile de voci, cu o voce baritonală şi-a făcut apariţia prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical, Ioan Pisc - invitat la Conferinţa LSMVJ. Acesta a încercat să-i determine pe Nica şi apoi pe Domokoş să reintre cu oamenii în sală: „Domnul meu, faceţi o mare confuzie între ce aţi văzut azi în sală şi ce spuneţi acum. Atenţie, colegii matale au fost cu mine la Ministerul Economiei şi n-a pronunţat nici Nica, nici Lacataş, nici Domokoş că sunt dispuşi să închidă mine. Ei au spus tot timpul să se găsească soluţii viabile pentru Valea Jiului. Nu mai înţeleg de ce faceţi asta… Acum este momentul să aveţi disensiuni între voi? Nu acum este momentul ca voi, în conferinţă, să le daţi un mandat clar, după care să-i judecaţi?! Domnule Nica, vă rog eu să reveniţi asupra deciziei!”. „Asta se putea face dacă ordinea de zi era votată aşa cum am făcut-o noi, consiliul de coordonare. Nu mai revenim în sală”, i-a răspuns liderul lupenean Nica şi duşi au fost.
Na, asta da chestiune: presa e de vină… În acest timp, acelaşi lider de la Paroşeni, căruia nici nu ne sinchisim să-i mai dăm numele deoarece nu merită, a zbierat din toţi rărunchii, asta după ce a fost întrebat de ce este nemulţumit şi de ce a părăsit sala: „Sunt nemulţumit de voi, de presă!”. Cu ochii injectaţi de furie, încercând să ne împingă de lângă el şi refuzând categoric să dea un răspuns de ce pleacă din sală şi de ce presa e de vină că liderii se ceartă între ei, respectivul sindicalist a fost calmat imediat de atitudinea ziariştilor, care nu dădeau deloc semne că s-ar lăsa intimidaţi de acest lider. Pe de altă parte, un brigadier de la EM Lonea urla şi el, arătând spre o anumită parte a presei, folosind cuvinte nu tocmai ortodoxe despre un ziarist, care mai era şi femeie pe deasupra. Indiferent că este vorba de un ziar concurent nu putem fi de acord cu huliganii şi brutele mascate uneori în cămaşă sindicală, mai ales când vorbim de o acţiune publică, şi nu de un caz particular. Tot respectul pentru munca dumnealui, pentru profesionalismul şi curajul de care dă dovadă în subteran, dar despre comportamentul de sâmbătă al acestui om ridică semne de întrebare, mai ales că respectivul a întrerupt şi de vreo două ori şi conferinţa de presă, intrând în sală şi zbierând din pragul uşii, până ce a fost potolit de liderul Tiberiu Cozma.
Domocoş - supărat pe Lacataş Printre atâtea şi atâtea ţipete şi „scenarii”, proaste am zice şi destul de previzibile, liderul Laszlo Domokoş, de la mina Paroşeni, om cu mare experienţă în lupta sindicală, ne-a declarat: „Nu sunt de acord să particip la o mascaradă, această conferinţă a fost provocată la sfârşitul lunii ianuarie în urma depunerii de mandat a preşedintelui ligii. Ne-a prezentat în şedinţa consiliului de coordonare că-şi depune mandatul, care ne-a surprins pe toţi la momentul acela. De fapt, atunci l-am şi întrebat toţi cum motivează gestul său şi ne-a răspuns că este decizia lui, unilaterală. În urma acelui gest şi acelei decizii a preşedintelui Lacataş, Consiliul de Coordonare al LSMVJ a votat convocarea conferinţei de azi. Am convocat conferinţa, am venit azi aici şi dintr-o dată ne trezim că spune că şi-a retras depunerea de mandat şi că se votează separat punctele de pe ordinea de zi, nu în bloc. Exact scopul pentru care a fost convocată această şedinţă este anulat. Fapt pentru care noi am ieşit din sală şi ne-am exprimat nemulţumirea faţă de aceste decizii ale preşedintelui Lacataş şi cei ce le susţin”. La finalul declaraţiei, cei de la Paroşeni au plecat şi ei din clădire, fără alte discuţii sau incidente.
Tiberiu Cozma acuză politicienii După ce apele s-au mai liniştit şi conferinţa şi-a urmat cursul, Tiberiu Cozma, liderul celui mai numeros sindicat de la EM Lonea, a ieşit pentru puţin timp pe hol. Ziariştii au profitat de această ieşire şi i-au adresat câteva întrebări. Răspunsurile sale au fost tranşante: „Conferinţa Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului este statutară şi a fost organizată conform statutului L.S.M.V.J. S-a prezentat o ordine de zi, ea s-a votat pe puncte, punctul cheie fiind convocarea sau nu a congresului pentru alegeri. În momentul în care s-a votat acest punct de pe ordinea de zi, majoritatea, adică peste 60% din cei prezenţi, a votat împotriva acestui punct de pe ordinea de zi. Deci, în aceste condiţii, acest punct a fost exclus de pe ordinea de zi. În acel moment, imediat după numărarea voturilor pro şi contra, colegii de la mina Paroşeni şi de la mina Lupeni, dar şi câţiva colegi de la sindicatele mai mici de la mina Livezeni au părăsit sala, în semn de protest. Am înţeles că nu au fost de acord cu acest lucru, deşi s-a votat democratic şi statutar. Motivau că nu s-a votat în bloc ordinea de zi, ci pe puncte, ceea ce este o falsă problemă, un fals motiv. Pentru că, oricum se vota, ori în bloc, ori punct cu punct, votul tot aşa ieşea, să fie foarte clar. Ei, de fapt, au căutat un pretext şi oricum ar fi plecat din sală ori la începutul conferinţei, ori mai spre final, imediat după vot. Scenariul era pregătit înainte şi noi îl anticipam. Eu, cel puţin, l-am anticipat. Pericolul care ne paşte la ora actuală, cu aceste scenarii proaste, este o ruptură în cadrul Ligii, acum când avem nevoie mai mult ca oricând de unitate, în aceste zile grele pentru mineritul Văii Jiului. În loc să aibă înţelepciunea necesară, liderii care conduc aceste organizaţii sindicale care au părăsit sala să încerce să fie inteligenţi şi să treacă peste orgolii şi să-şi amintească că suntem într-o situaţie de cumpănă (...), acum vor scenarii proaste, cu rupturi, care nu fac deloc bine nimănui. N-avem nevoie de rupturi în cadrul LSMVJ, şi aşa există destulă scindare între sindicatele din minerit. S-au creat nişte tensiuni în rândul liderilor de sindicat din cadrul Consiliului de Coordonare din cauză că se tot discută de mine viabile sau mine neviabile şi vă daţi seama că această discuţie nu convine nimănui şi mai ales membrilor noştri de sindicat, care extrag cărbune în subteran. Cui poate să-i convină să audă că mina lui este pe lista neagră, cum se tot discută de acele trei mine toată ziua? Suntem cu toţii mineri şi toţi avem aceleaşi probleme, indiferent că suntem în grupul viabil sau în grupul neviabil. Nu se reduce totul la două persoane, Nica sau Lacataş, aşa cum încearcă o parte a presei să spună sau unii. Eu sunt văzut de exemplu ca un susţinător a lui Lacataş. Dar să ştiţi că nu am fost niciodată un susţinător înfocat a lui Lacataş, ba chiar l-am şi criticat de foarte multe ori, dar nici nu pot să nu văd că acest Birou Executiv are un mandat până anul viitor şi nu este acum momentul oportun să se provoace alegeri anticipate la Ligă. I-am spus lui Lacataş că părerea multor mineri a fost că a făcut acest gest (depunerea mandatului - n.r.) într-un moment de laşitate, de cumpănă, când nu era necesar acest gest. El a fost criticat destul, dar asta nu înseamnă că acum trebuie alegeri anticipate, mai ales că a revenit asupra mandatului. Depunerea mandatului ce înseamnă de fapt? Înseamnă că Zoltan Lacataş trebuie să vină în faţa Conferinţei şi să spună care sunt obiectivele lui, să spună care-i motivaţia pentru care şi-a depus mandatul şi apoi, eventual cei care participă la Conferinţă să-i dea girul să-şi continue mandatul sau să se ia decizia de noi alegeri. Ceea ce azi exact aşa s-a întâmplat, peste 60% nu au fost de acord cu alegeri anticipate, iar cei aflaţi în minoritate trebuie să respecte decizia majorităţii, că aşa este democratic şi statutar. La unele sucursale există o ruptură între preşedinţii de sindicat şi oameni de rând. Minerii de la Lonea, unde sunt eu, vrem unitate sindicală, nu vrem ruptură, cu acest mesaj am fost mandataţi de membrii noştri de sindicat să venim la Conferinţă. Vrem să ne îndeplinim nişte obiective, pe termen lung şi scurt, care privesc reorganizarea Companiei Huilei, cu costuri sociale minime. Mă întrebaţi dacă sunt necesare noi alegeri de sindicat la unele mine, deoarece liderii sunt rupţi de membrii, de dorinţele celor mulţi, reprezentându-i din ce în ce mai slab şi rupând unitatea sindicală? Da, cred că sunt unele mine unde e nevoie de aşa ceva… La unele mine unii lideri ştiu că nu au fost aleşi aşa cum s-a procedat la alte sucursale (mina Lonea, mina Vulcan etc.), unde votul s-a făcut în sala de apel, deci s-a mers într-adevăr pe votul larg al maselor. Aceştia au ales să fie votaţi prin alte metode, conferinţe - unde au strâns nişte acoliţi ai lor şi i-au scos apoi la o bere - sau interimat - unii sunt interimari şi nu sunt validaţi prin votul larg al maselor… Și astea toate pot să ducă la probleme şi poate că şi din cauza aceasta nu se comunică chiar cum ar trebui cu masele de sindicat. Am avut o discuţie chiar înainte de Conferinţă şi cu colegii de la Lupeni şi i-am rugat ca indiferent ce se întâmplă azi, aici, să nu facă pasul spre o ruptură în cadrul LSMVJ. Mi s-a promis că nu se va întâmpla acest lucru. Am vorbit cu câteva persoane din Consiliul de Coordonare de la mina Lupeni care mi-au zis că indiferent de rezultatele Conferinţei nu vor părăsi Liga. Sunt curios dacă se va întâmpla acest lucru. Din păcate, sunt sigur că există şi implicaţii politice pe faţă, care provoacă această ruptură a sindicatelor miniere. Politicienii să-şi vadă de treaba lor. Dacă pot, să ajute Valea Jiului, dar să nu ne încurce. Să nu uite că la anul sunt alegeri şi poate vor veni şi în faţa minerilor şi se vor da toţi experţi în minerit, ca să se caţere pe scaunele alea înalte de la Parlament sau de la Guvern. Iar când ajung acolo uită de promisiunile pe care ni le-au făcut. Mai bine să ne lase naibii în pace decât să ne tot încurce. Eu, Tiberiu Cozma, nu sunt în nicio tabără politică, nici a PSD-ului, nici a PD-L-ului, ori a PNL-ului, sunt în tabăra sindicalismului adevărat, care ar trebui să se perceapă aşa cum trebuie aici, în Vale. Da, putem fi catalogaţi fiecare că avem anumite simpatii politice la un moment dat. Eu am încercat să mă situez într-o postură neutră şi să mă detaşez de toate aceste jocuri. Faptul că Petre Nica şi Zoltan Lacataş au nişte afinităţi politice este problema lor, dar lupta sindicală este problema noastră, a celor ce apărăm interesele minerilor, deci şi a celor doi domni. Unitatea sindicală este singura care poate sluji aceste interese ale minerilor şi nu politica”. Sandu Daniel, lider de sindicat la Sindicatul „Libertatea 2008” EM Livezeni: „Conform statutului, în sală au fost prezenţi 1,5% de la fiecare sindicat, aceasta fiind norma de reprezentativitate. De la sindicatul nostru, care are 360 de oameni, eu am venit cu cinci oameni. În total ar fi trebuit să fie în sală 110 oameni, ceea ce s-a şi întâmplat, ba chiar s-a depăşit cu puţin acest număr. Deci, votul de azi a fost statutar, degeaba s-a supărat Nica. Nu are de ce şi sper să nu rupă LSMVJ-ul, că n-ar fi bine deloc, în condiţiile de faţă, cu această situaţie grea a mineritului”.
Declaraţiile lui Lacataş După încheierea Conferinţei, la circa vreo trei ore de la startul ei, a urmat o conferinţă de presă. La care au participat Zoltan Lacataş - preşedintele LSMVJ, Ioan Pisc - prim-vicepreşedintele BNS, Tiberiu Cozma, alţi lideri prezenţi la prezidiu sau în sală. Iată, în mare, cam ce a răspuns Zoltan Lacataş la întrebările adresate de ziarişti: „Eu cred că nu e nicio ruptură, din punctul meu de vedere. Cred că este o neînţelegere, pentru că aceste neînţelegeri nu trebuie să pornească dintr-un punct şi anume funcţiile ocupate. Eu cred că neînţelegerea noastră ar trebui să vizeze salariaţii, şi nu interesul personal. Aceste glorii pe care unii cred că le au în urma acestor funcţii sunt în ghilimele şi sunt deşarte. Un lider de sindicat actual, mai ales în Valea Jiului, trebuie să fie o persoană foarte echilibrată, care să aibă o viziune a perspectivei şi nu numai a momentului anului 2011. Dacă ne referim la anul 2011, acesta este un an extrem de greu, un an aproape imposibil de gestionat, din punctul meu de vedere, iar salariaţii nu merită acest lucru. Această ruptură nu cred că este una care se va perpetua, pentru că trebuie să fim inteligenţi şi să stăm cu capul foarte drept şi cu picioarele în apă rece, stând să judecăm nu pentru noi, liderii, ci pentru noi, oamenii. Eu cred că disensiunea nu trebuie să existe şi cred că trebuie să luăm în discuţie hotărârile pe care trebuie să le luăm, în urma consultărilor cu oamenii. Acestea sunt importante. Nu vocea sindicalistului este importantă, ci vocea din spatele lui, a membrilor pe care acesta îi reprezintă (…). Există o ruptură - nu în toate organizaţiile sindicale - între unii lideri şi membrii de sindicat. Informările care vin ar trebui să fie de sus în jos, iar mesajele ar trebui să fie de jos în sus, aşa ar fi normal. Este unul din lucrurile care ar trebui să fie făcut cu mai multă gândire şi perspicacitate, pentru că aşa este logic şi normal. Însă pot fi şi aceste lucruri denaturate, când tu spui una, iar liderul de sindicat pe care tu îl ai în consiliu să spună altceva (…). Eu nu sunt membru de partid şi nu am fost niciodată. Am făcut doar politica salariaţilor şi, indiferent cât voi sta în această ligă, nu voi face altceva. Momentul în care poate eu voi decide să fiu membru de partid va fi în afara organizaţiei sindicale. Punct (…). Pe mine nu m-a sunat nimeni, nici un politician de la nici un partid, înainte de Conferinţa LSMVJ, eu n-am primit niciun telefon şi nici n-am sunat pe nimeni, pentru că nu am niciun interes. Interesul meu este cel al membrilor de sindicat, nu am alte interese (…). Statutul nu spune modalitatea în care se votează, spune că se votează în mod liber sau secret. Nu spune că se votează punct cu punct sau în bloc. Însă, din punctul meu de vedere, ce s-a întâmplat azi este un lucru pe care salariaţii noştri din Valea Jiului nu-l merită (…). Conferinţa pe care noi am stabilit-o a avut cinci puncte pe ordinea de zi. Ele erau de adoptare, în perspectiva în care Consiliul de Coordonare venea în faţa Conferinţei să aprobe acele puncte stabilite în Consiliu de Coordonare. În sală au fost prezenţi toţi cei care trebuiau să fie prezenţi, nu asta a fost problema. La început s-a trecut ordinea de zi, punctele respective au fost aprobate şi apoi nu s-a luat nicio hotărâre. Repet, azi nu s-a luat nicio hotărâre, nu s-a făcut nicio modificare de statut, nu s-a luat nicio decizie (…). Trebuie să înţelegem două lucruri. Unul dintre acestea este că mandatul preşedintelui şi al Biroului Executiv este până în 2012. Mandatul respectiv este dat de Congres. În al doilea rând, vreau să vă spun că din punctul meu de vedere trebuia o întărire a Conferinţei pentru direcţiile viitoare ale acestei organizaţii, nu pentru mine. Mandatul meu a fost pus la dispoziţia Conferinţei pentru a întregi şi a întări viitoarele acţiuni ale acestei organizaţii. Deoarece în statut nu există depunere de mandat, am revenit asupra acestei acţiuni. Această Conferinţă a fost organizată pentru stabilirea direcţiilor de acţiune din perioada următoare şi atât (…). Acel mandat l-am depus în urma disensiunilor din Consiliul de Coordonare, lucru care a degenerat în foarte multe discuţii contradictorii nu numai vizavi de persoana mea, ci şi de anumite decizii. Situaţia Companiei la ora actuală este incertă şi modul în care ministerul şi guvernul nu hotărăsc - o dată pentru totdeauna - care vor fi direcţiile în acest sens (ştiţi foarte bine că bani după 1 martie nu sunt, ştiţi foarte bine că nu este prevăzut ajutor de stat în bugetul de venituri şi cheltuieli, ştiţi foarte bine că nu am intrat în nicio companie hidroenergetică, nu ştim care este ţinta şi multe alte lucruri).... Toate acestea şi disensiunile de care v-am spus m-au făcut ca eu să nu mai iau o hotărâre în consiliu, ci să spun Conferinţei care sunt paşii viitori. Pentru că ne aşteaptă un pericol extrem în perioada următoare: uitaţi Codul Muncii, uitaţi legislaţia în vigoare, uitaţi multe ce se întâmplă! Credeam şi cred că această Conferinţă a LSMVJ ar fi trebuit să stabilească direcţiile viitoare de acţiune ale acestei organizaţii şi nu ale mele personale (…). Dacă nu se va respecta acest Protocol şi dacă în martie Guvernul nu va da banii promişi CNH-ului, lucrurile vor degenera pentru că salariaţii nu vor mai avea încasări decât din veniturile pe care le au din producţia efectuată şi producţia vândută. Nu se riscă închiderea minelor?! Pentru că aşa va fi! Acesta este finalul, şi nu vorbim de închiderea câtorva mine, ci de toate! Oamenii o să vină, n-o să fie salarizaţi, o să fie 60%., acesta este finalul! Va fi un pericol extrem deoarece nu vom mai putea controla nici furia oamenilor. O problemă extrem de gravă! Dacă cei de la Guvern nu sunt cu capul pe umeri şi nu pricep că lucrurile pot degenera într-un mod extrem de grav şi cu dezastre viitoare, înseamnă că, cu toţii, suntem nebuni şi asta ne dorim în Valea Jiului”.
Anunţul lui Pisc: „De luni ţara va fi în stradă”! Foarte mult a vorbit la conferinţa de presă şi Ioan Pisc, prim-vicepreşedintele B.N.S. La un moment dat chiar s-a şi enervat pe anumite întrebări ale presei. A răspuns în stil sindicalist şi a trimis săgeţi otrăvite către clasa politică, către actualul Guvern şi a amintit de „băieţii deştepţi” din energie, care pot face ce vor oricând şi oriunde, pentru că au bani. Ioan Pisc a vorbit şi de greve, de azi, 28 februarie, prin rotaţie în toată ţara, precum şi de o grevă generală undeva spre sfârşitul lunii martie. Un amplu interviu, în exclusivitate pentru Ziarul Văii Jiului, îl veţi putea citi într-o proximă ediţie a cotidianului nostru. Până atunci, iată cele mai importante declaraţii din conferinţa de presă de sâmbătă a reprezentantului B.N.S., condus de Dumitru Costin: „Ministerul are foarte multe goluri în ceea ce priveşte decizia viitorului Văii Jiului. Dar nu numai ministerul, ci şi Guvernul, are multe goluri în relaţia cu lucrătorul în perioada următoare de timp. Întrebaţi ce vom face din martie? Eu vă voi răspunde ce vom face de luni! De luni (adică de azi - n.r.) ţara va fi în stradă! Împărţite pe cinci zile calendaristice, oraşele ţării, prin rotaţie, vor scoate sute de mii de oameni în stradă (…). Numirile pe criterii politice determină după sine golurile care sunt în toate societăţile cu capital de stat (…). S-a scris în media că eu reprezint interesele din Oltenia. Fals! Dacă mă duc în Oltenia mi se spune că reprezint interesele din Valea Jiului, dacă vin în Valea Jiului mi se spune că reprezint interesele din Oltenia. Să înţeleagă toată lumea că minerii din toată ţara sunt oameni adevăraţi care produc şi vreau să vă spun că la ora actuală Valea Jiului, în acest an, nu disponibilizează nicio persoană! Tot acest program a fost o convenţie pusă la cale de sindicate (…). Impotenţa actualului Guvern, impotenţa Ministerului Economiei, minister care are în componenţa sa salariaţi de altă natură decât minerească, sau de energie, au condus la acest lucru. I-am adus aici, au văzut cum se lucrează în subteran. Au promis, au plecat. Nu ştiu de ce presa nu întreabă de ce tu, Videanu, ai promis o fabrică de plasă în Valea Jiului, sau de confecţii, sau altele (…). Sindicatele din Valea Jiului, împreună cu Blocul Naţional Sindical, au organizat în cadrul ministerului o analiză economică profundă a Văii Jiului. Dacă urmăriţi cu atenţie Protocolul încheiat între sindicate-administraţie-guvern, veţi constata că unul din punctele principale era acela de a trece la o retehnologizare corespunzătoare, nu în anul 2011, că nu avem aşa de mari pretenţii, dar măcar în anul 2012. În aşa fel încât să se uşureze munca şi să se scadă preţul de cost al gigacaloriei. Din păcate, dacă şi acest protocol nu va fi respectat de către guvern, ce să facem? Să-i strângem de gât, să-i împuşcăm? Ne ducem în puşcărie… Vă spun ce vom face: vom ieşi în stradă începând cu ziua 28 ale lunii acesteia, vom face tot ceea ce ne stă în putere din punct de vedere legal, să putem intra în legalitate cu o grevă generală, undeva spre finele lunii martie. Altceva ce să facem? Să intrăm în greva foamei, să ne spânzurăm? Vă spun cu toată responsabilitatea: se doreşte închiderea gurilor celor care încă mai au tăria să se pronunţe în faţa celor care ne conduc. N-am făcut niciodată politică şi n-o să fac. Dar sunt o sumedenie de ameninţări pentru liderii de sindicat. La un moment dat, Legea ANI ne-a identificat ca şi pe demnitari, cu toate că nu e aşa. BNS a fost de acord cu acest lucru. Apoi, liderilor de sindicat li se ia orice protecţie prin noul Cod al Muncii. Și în timpul exercitării drepturilor şi după. (…) Minerii nu mai reprezintă un interes pentru guvernanţi, pentru că nu mai sunt mulţi. Știţi când au reprezentat minerii un pericol pentru guvernanţi? În momentul în care erau 50.000 în Valea Jiului şi se înmulţea această cifră cu 3, în aşa fel încât voturile erau necesare pentru guvernanţi. La ora actuală, dacă minerii ar fi creat un pericol, altfel erau trataţi. Numai că, pentru dumneavoastră şi locuitorii judeţului Hunedoara vreau să fac următoarea precizare: să nu cumva să înţeleagă oamenii din Hunedoara că prin crearea Electra şi Hidroenergetica se rezolvă problema, cu introducerea într-un complex energetic a Paroşeniului, Devei şi CNH-ului. Această măsură va trebui să continue prin introducerea acestui complex într-o companie cu un mixt de combustibil. O companie care să aibă minim 3.000 de megawaţi instalaţi, singura posibilitate pentru a regăsi în costul final al CNH un preţ accesibil pe piaţă. Știu că voi avea parte la ce voi spune aici din nou ameninţări de la cea mai bogată clasă, e vorba de „băieţii deştepţi”. Va trebui să se rezilieze din contractele angajate până în 2018 cu băieţii deştepţi, pe cea mai ieftină energie a ţării, energia produsă „hidro” (un preţ de 80 de lei şi vândută acestora, care prin revânzare ajunge în consumul dumneavoastră şi al cetăţeanului de rând la peste 400 de lei!). Atenţie, băieţii deştepţi şi Fondul Proprietatea au determinat neînfiinţarea acestor companii! Lângă ei s-a mai adăugat o a treia forţă, numită Oficiul Concurenţei, care nici la ora actuală n-au brevetat începerea acestei construcţii de complexe. Al cui interes e? Este al celor care au foarte mulţi bani. Ce fac cu banii? Pot să alimenteze, oricând, partidele politice în campanii electorale. Din păcate, liderii care au tăria să spună oamenilor adevărul sunt ameninţaţi. Mulţumesc mediei că a dat în vileag, în totalitate, această caracatiţă energetică. Dar ca orice mesaj dat de presă, lucrurile au rămas fără finalitate. Știţi cum vine asta? Exact ca la un miting sindical, îl fac şi după asta n-am rezultate. Munca presei a fost zadarnică şi s-a oprit când cineva a spus stop! Cine putea să o spună? Cei cu bani!”. Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|