14.10.2013,  21:11:31 | 1 comentariu | 1151 vizualizari
Presiunea ONG-urilor / A ajuns la exploatarea Certej
de Mihaela PETROŞAN
Patru ONG-uri au depus, ieri, o contestaţie la Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Hunedoara, împotriva deciziei de revizuire a acordului de mediu dată de APM pentru exploatarea auriferă de la Certej. 
 
Un acord contestat
„Decizia de revizuire a acordului de mediu nr. 8/05.07.2012, emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara pentru exploa­tarea pe bază de cianuri de la Certej este nemotivată şi nu are fundament legal”, susţin contestatarii. 
În acest sens, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM), Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Asociaţia Efectul Fluture şi Asociaţia Transilvania Verde, alături de cetăţeni din zona potenţial afectată de proiectul minier de la Certej, au depus ieri o contestaţie la APM Hunedoara prin care contestă decizia de revizuire anunţată de agenţie.
„Revizuirea decisă de către APM Hunedoara nu face decât să demonstreze că acordul de mediu iniţial nr. 8/05.07.2012 a fost emis ilegal. Documentaţia solicitată în prezent de APM Hunedoara titularului de proiect în vederea revizuirii acordului ar fi trebuit să stea la baza emiterii acordului de mediu iniţial”, precizează reprezentanţii ONG-urilor. 
Acordul de mediu este în prezent contestat în instanţă de Ministerul Mediului, iar Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţia Salvaţi Bucureştiul au intervenit ca părţi în procesul care se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.
 
Statul ar favoriza companiile miniere
„Revizuirile unui acord de mediu pot fi întreprinse în măsura în care survin modificări la proiectul aprobat. În cazul de faţă nu este vorba de o revizuire a cărei necesitate este dată de modificarea proiectului pentru care s-a emis acordul de mediu, ci de un demers întreprins pentru comple­tarea documentaţiei legale. Un asemenea demers ţinteşte mai degrabă să acopere şi să completeze documentaţia întocmită nesatisfăcător şi care nu ar fi trebuit să conducă la emiterea unui acord de mediu”, mai spun contestatarii.
Obiectul revizuirii constă în faptul că proiectul minier se suprapune parţial pe suprafaţa sitului Natura 2000 ROSPA 0132 Munţii Metaliferi. 
„Este evidentă din nou atitudinea de favorizare a companiilor miniere de către instituţiile statului. Acestea funcţionează ca birouri de avizare a proiectelor miniere ce caută soluţii legale pentru a acoperi proiecte miniere ilegale. Proiectul minier de la Certej se suprapune cu un sfert din suprafaţă peste un sit Natura 2000 iar acest proiect a primit aviz de mediu deşi nu a fost inclus nicăieri impactul ce l-ar avea detonările şi cianura într-o zonă protejată de interes european” a declarat Ştefania Simion, coordonator juridic Mining Watch România.

Comentarii articol (1 )

#1 Gerula07.11.2013,  22:08:55
Directoarea de la APM Hunedoara, Barabas, e lupul paznic la oi. Dintotdeauna s-a ocupat cu afaceri murdare in detrimentul mediului inconjurator. Si pe criminalii de la Hidro Clear tot ea i-a ajutat sa intre cu buldozerele in situl Natura 2000, mutiland pentru totdeauna una dintre cele mai mari atractii din Valea Jiului, zona Cheilor Taiei.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Potrivit Mining Watch România, compania minieră canadiană Eldorado Gold, care operează în pregătire la exploatarea[..]
31.03.2015, 20:04   |    0 comentarii
Un cetăţean din Certeju de Sus a fost dibuit de oamenii legii, cu ajutorul Internetului.
 11.03.2015, 23:26   |    0 comentarii
Conform celor transmise public de reţeaua Mining Watch România, Instituţia Prefectului Judeţului Hunedoara a anunţat că[..]
03.02.2015, 19:28   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter