18.11.2008,  14:42:27 | 0 comentarii | 414 vizualizari
Atenţie! / Existã asiguratori care vor sã vã pãcãleascã
Booking.com
de Mihaela PETROŞAN

Dupã ultimele informaţii care ne parvin de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA), proprietarii de locuinţe trebuie sã refuze, pânã la 1 iulie 2009, orice ofertã venitã din partea firmelor de asigurãri sau a oricãror alte persoane care doresc sã încheie contracte pentru asigurarea obligatorie a locuinţelor, deoarece legea din domeniu nu a intrat încã în vigoare.
Astfel, Ministerul Internelor şi Reformei Administrative îi infor­mea­zã pe proprietarii de locuinţe cã Le­gea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alu­necãrilor de teren sau inundaţiilor intrã în vigoare la 120 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României. Legea a fost promulgatã de cãtre Preşedintele României în data de 4 noiembrie 2008 şi a fost publicatã în Monitorul Oficial al României.
Conform acestei legi, momentul în care obligativitatea asigurãrii lo­cu­inţei devine efectivã este 1 iulie 2009. Pânã la aceastã datã, MIRA şi Comisia de Supraveghere a Asi­gu­rãrilor vor informa periodic publi­cul asupra societãţilor de asigurare abilitate sã încheie astfel de asi­gu­rãri, precum şi asupra condiţiilor în care acestea se vor încheia.
Asigurarea urmeazã sã acopere riscul de cutremur, alunecãri de teren sau inundaţii.
Normele de aplicare a legii se apro­bã prin hotãrâre de Guvern, la propunerea Comisiei de Suprave­ghere a Asigurãrilor (CSA) în termen de 90 de zile de la data pu­bli­cãrii legii în Monitorul Oficial.
Potrivit legii, suma maximã asiguratã este de 20.000 euro pentru locuinţele tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele tip B. Astfel, locuinţa tipul A este o cons­truc­ţie cu structura de rezistentã din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatrã, cãrãmidã arsã sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. În schimb, tipul B este o construcţie cu pereţi exteriori din cãrãmidã nearsã sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.
Proprietarii care nu îşi asigurã locuinţele riscã o amendã între 100 şi 500 lei, iar constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de cãtre primari şi de persoanele împuternicite în acest scop, se menţioneazã în Monitorul Oficial.
Amenzile contravenţionale stabilite prin lege şi aplicate de CSA se fac venituri la bugetul de stat în cotã de 40%, venituri la bugetul CSA în proporţie de 40%, iar restul de 20% se face venit la bugetul autoritãţilor locale de pe raza teritorialã în care locuieşte persoana respectivã.
Asigurarea obligatorie a locuin­ţelor urmeazã sã fie gestionatã de o societate pe acţiuni - Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) - la care acţionari vor fi firmele de asigurare autorizate sã încheie asigurãri obligatorii pentru locuinţe împotriva dezastrelor naturale.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Precizare: La momentul încheierii poliței, societatea de asigurare se numea Astra Uniqa, &i[..]
08.12.2013, 19:28   |    1 comentarii

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a aprobat cererile de menţinere a autorizaţiei de practicare a asi­gurării obligatorii de r[..]

10.12.2008, 17:56   |    0 comentarii

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter