02.02.2014,  18:49:24 | 0 comentarii | 2746 vizualizari
Bilanţul ITM Hunedoara pentru anul 2013
de Mihaela PETROŞAN

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a prezentat public bilanţul activităţii din anul 2013. Datele furnizate de analiza ITM Hunedoara arată că există încă mulţi agenţi economici care nu respectă legile.

Amenzi de peste 2,5 milioane
În ceea ce priveşte activitatea de relaţii de muncă, în 2013 au fost controlate 2.196 de unităţi, iar numărul salariaţilor cu contract individual de muncă din unităţile controlate a fost de 90.198.
Acţiunile inspectorilor s-au finalizat cu 7.483 măsuri dispuse şi realizate în proporţie de 81,78 la sută, 317 amenzi, în valoare de 2.518.600 lei (din care, 136, în valoare de 2.105.000 lei, pentru muncă nedeclarată), şi 1.069 avertismente.
Potrivit datelor oficiale, anul trecut au fost depistate 502 persoane care desfăşurau activitate fără a avea forme legale de angajare.
De menţionat că în perioada analizată au fost făcute şi 20 de denunţuri pentru situaţiile în care au fost depistate mai mult de cinci persoane fără forme legale de angajare, unul fiind pentru un copil cu vârsta sub 15 ani care muncea în folosul unui angajator.

66 de amenzi pentru deficienţe în evidenţa salariaţilor
ITM Hunedoara a verificat printre altele şi respectarea de către 86 de angajatori a  protecţiei persoanelor cu dizabilităţi şi promovarea drepturilor acestor persoane, fiind depistate deficienţe la un singur angajator. A fost aplicat un avertisment şi au fost stabilite măsuri în vederea intrării în legalitate.  
Anul trecut inspectorii ITM Hunedoara au mai controlat şi patru angajatori ce erau  autorizaţi ca agenţi de muncă temporară, în aceste cazuri consta­tân­du-se că unul nu a respectat legislaţia, fiind sancţionat cu 2.000 de lei amendă.
De asemenea, ITM Hunedoara, în cola-bo­­rarea cu Biroul Judeţean pentru Imigrări a realizat 18 controale pentru verificarea respectării legislative privind autorizaţiile de muncă. Astfel, în aprilie 2013, a fost depistată o persoană de cetăţenie sârbă care desfăşura muncă fără autorizaţie de muncă. În acest caz a fost aplicată o amendă în valoare de 3.000 lei, şi a fost făcută o adresă în acest sens către Biroul Judeţean pentru Imigrări Hunedoara.
În cadrul celor 2.196 controale efectuate s-a urmărit modul de verificarea a respectării prevederilor H.G. 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, modificat şi completat. Şi în acest caz au fost depistate unele deficienţe la 409 angajatori, aplicându-se 66 de amenzi, în valoare de 210.000 lei şi 414 avertismente.
În perioada ianuarie - decembrie 2013, în cadrul celor 51 de controale efectuate pentru verificarea modului de res­pectare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, au fost depistate unele mici deficienţe la doi dintre angajatori, aceştia fiind sancţionaţi cu avertisment, iar la un alt angajator au fost depistate proble­­me mai grave aplicându-se două amenzi contravenţionale în valoare totală de 7.000 lei.
Controalele efectuate au vizat pe lângă depistarea muncii nedeclarate şi verificarea respectării prevederilor Codului muncii şi a altor acte normative incidente relaţiilor de muncă. Finalitatea acestora s-a concretizat prin aplicarea a 111 amenzi în valoare de 251.600 lei şi 641 avertismente, unui număr de 450 angajatori.

200 de accidente în Vale
O atenţie deosebită a fost acordată activităţilor de minerit, exploatare a resurelor naturale şi producerea ener­giei electrice.
În acest caz au fost controlate în mai multe rânduri: Complexul Energetic Hunedoara, inclusiv sucursalele Societăţii Naţionale a Huilei Petroşani, aflate pe teritoriul judeţului Hunedoara (Electrocentrale Paroşeni, SEH Lupeni, SEH Vulcan, SEH Livezeni, SEH Lonea, SPC Valea Jiului, Electrocentrale Mintia). Şi în acest caz inspectorii de muncă au aplicat sancţiuni şi au dispus măsuri şi termene de remediere a deficienţelor constatate. La fel s-a procedat şi cu alte unităţi care exploatau cariere de piatră sau balastiere.
În ceea ce priveşte situaţia accidentelor de muncă, anul trecut s-au înregistrat 273 de accidente din care 202 în zona Văii Jiului şi 71 în restul judeţului. Deşi faţă de anul 2012 se remarcă o creştere a acestora de la 227 la 273, gravitatea acestora s-a diminuat. Din păcate anul trecut s-au înregistrat şi două accidente colective de muncă în care au fost implicate şapte victime. În 2012 au fost înregistrate trei accidente colective în care au fost implicate nouă persoane. De asemenea, în 2013 au fost înregistrate 18 accidente încadrate ca accidente în afara câmpului muncii.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
În prima decadă a lunii iunie, în timpul unui control de rutină efectuat de către inspectorii de muncă ai Inspecto[..]
21.06.2015, 18:45   |    1 comentarii
Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a făcut public ieri tradiţionalul bilanţ al activităţii pe 2014. Şi tot c[..]
27.01.2015, 20:32   |    1 comentarii
Către: 
ZIARUL VĂII JIULUI
Referitor: Articolele p[..]
13.11.2014, 20:50   |    5 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter