27.07.2014, 22:45:38 | 0 comentarii | 1086 vizualizari
Sancţiuni pentru / Afaceri periculoase cu concentrat de plumb
Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Conform datelor furnizate de Instituţia Prefectului Judeţului Hunedoara, într-o complicată afacere cu substanţe periculoase - zgură oxidică şi concentrat de plumb - au fost date amenzi care au totalizat 150.000 de lei.
Drumul plumbului
Sancţiunile au fost date în urma unor verificări efectuate de către Comisariatul Judeţean Hunedoara al Gărzii de Mediu în legătură cu unele sesizări privind modurile în care au fost transportate, utilizate şi depozitate deşeuri potenţial periculoase.
După cum a comunicat Instituţia Prefectului Judeţului Hunedoara, din analiza documentelor rezultă că o societate din Copşa Mică a predat, ca deşeu periculos, zgura oxidică de plumb, circa 2.400 de tone, către o societate din Oţelu Roşu care, printr-un transportator din Orăştie, execută transportul deşeurilor periculoase la o altă firmă din Şoimuş, în vederea valorificării. În urma procesării, rezultă produsul concentrat de plumb - care nu mai are calitatea de deşeu, ci de materie primă.
De la firma din Şoimuş, concentratul de plumb este preluat şi transportat la o firmă din Hunedoara.
Între firma din Hunedoara şi cea din Oţelu Roşu există încheiat contract de prestări servicii, având ca obiect prelucrarea cantităţii de aproximativ 2.200 tone concentrat de plumb la Staţia Pilot Zlaşti, cu scopul îmbogăţirii concentraţiei de plumb.
Din motive financiare firma din Oţelu Roşu cedează unei firme hunedorene concentratul de plumb prelucrat. Firma din Hunedoara preia concentratul de plumb şi îl duce în Hala mecanică 3, unde o societate din Teliuc acţionează asupra unei părţi a acestuia, trecându-l printr-o staţie de sortare/ spălare - cu scopul declarat de îmbogăţire a concentraţiei de plumb.
Din Hala mecanică 3, circa 700 tone de concentrat este dus pe amplasamentul situat în Hunedoara, aparţinând ICSH SA - în insolvenţă, iar restul materialului, o parte este depozitat în incinta Halei mecanice 3, iar cel prelucrat este depozitat în spaţiul dintre Hala mecanică 3 şi digul malului stâng al râului Cerna.
Sancţiuni usturătoare
În urma verificărilor efectuate s-au aplicat trei sancţiuni contravenţionale, pentru nerespectarea prevederilor legislaţiei de mediu, după cum urmează:
„SC L. MARKETING SRL Teliucul Inferior, desfăşurând activitate de spălare/ sortare a unor zguri metalurgice de plumb fără să deţină acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului. Au fost aplicate: o sancţiune principală (amendă în cuantum de 30.000 lei conform OUG 195/ 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, art. 96 alin. 2 punctul 1) şi două sancţiuni complementare conform prevederilor art. 5 alin. 3 din Ordonanţa 2/ 2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, completată şi modificată, constând din suspendarea activităţii şi aducerea terenului la starea iniţială.
SC CTA I. P. S. SRL Oţelu Roşu a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 60.000 lei, pentru nedeţinerea autorizaţiei de mediu necesare în vederea desfăşurării activităţilor conform codurilor CAEN 4677 - Comerţ cu ridicata al deşeurilor şi resturilor şi 4675 - Comerţ cu ridicată al produselor chimice, conform prevederilor OUG nr. 195/ 2005, completată şi modificată, art. 96, alin. 2, pct. l.
SC A T. C. INC SRL Hunedoara a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 60.000 lei, pentru nedeţinerea autorizaţiei de mediu necesară în vederea desfăşurării activităţilor conform codurilor CAEN 4941-Transport rutier mărfuri periculoase şi 4675 - Comerţ cu ridicata al produselor chimice, conform prevederilor OUG nr. 195/2005, completată şi modificată, art.96, alin.2 , pct.l.”, a comunicat Prefectura Hunedoara.
De asemenea, s-a formulat sesizare penală pentru faptele incriminate ca infracţiuni privind protecţia mediului.
Instituţia Prefectului – Judeţul Hunedoara a solicitat Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii de Mediu obligarea proprietarului terenului şi pe cel al produsului aflat sub cercetare să interzică accesul în zonele unde este amplasat deşeul, să păzească zona respectivă şi manipularea acestuia să fie făcută doar de către un agent economic autorizat să desfăşoare astfel de operaţiuni.
De menţionat că specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara au prelevat probe de sol din zonele unde sunt depozitate deşeurile de plumb, iar rezultatele măsurătorilor au arătat depăşiri ale valorilor maxime admise de peste 800 de ori.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|