17.08.2014,  21:26:14 | 4 comentarii | 4026 vizualizari
Scrisoare deschisă
de Diana Popescu
Până la viitoarele acţiuni concrete, care vor cerne adevărul în ceea ce priveşte sprijinul dat sau nu pentru ortaci şi Mina Petrila,
Minerii de la Petrila cred în directorul general al SNÎMVJ
 
Vă mulţumim, domnule director general Anghel, pentru sprijinul acordat Minei Petrila! 
Aceleaşi mulţumiri le aducem întregii echipe tehnice care a participat la toate acţiunile de evacuare a apei şi de recuperare a echipamentului din abatajul 433, unde a avut loc evenimentul în ziua de Paşti!
Acum, tot într-o zi de sărbătoare, de Sf. Maria Mare, am început echiparea noului abataj 433.
Vrem să mai ştiţi, domnule director general, că încrederea noastră a minerilor de la Petrila a renăscut în dumneavoastră după ultimele declaraţii date în presă, privind demersurile făcute pentru cei 10.000 de pensionari minieri din Valea Jiului. Care, după cum aţi declarat, îşi vor primi gratuităţile, drepturi pe care oamenii aceştia le-au câştigat numai şi numai prin muncă cinstită, prin plata cotizaţiilor către stat şi prin multă luptă, uneori chiar dură şi cu sacrificii, dusă de bravii mineri înaintaşi cu activiştii din regimul ceauşist sau cu politrucii din puterea democratică instalată după 1989 în ţară. 
Şi dacă tot ne-aţi spus că ajutaţi pensionarii, atunci deducem că-i puteţi ajuta în mod direct şi pe cei de la Mina Petrila! 
Cel puţin noi aşa înţelegem şi, să sperăm, nu ne veți dezamăgi mai ales acum. Am văzut că dacă vă preocupaţi de cei 10.000 de pensionari şi reuşiţi să-i ajutaţi, cum aţi spus în mass-media de curând. Dacă este așa, în mod cu totul logic efortul dumneavoastră va fi mult mai mic în a-i ajuta „ca la carte” şi pe cei 500 de mineri, plus cele aproximativ 1.000 de persoane întreţinute de aceşti truditori ai pământului, de care statul, în „bunăvoinţa” sa, vrea să scape din sistem cât mai repede (în urma unor negocieri făcute pe brânci cu cei de la Comisia Europeană şi cu „binecuvântarea” celor din ministerele guvernelor ce s-au perindat sau se află azi la putere - pentru că nimeni nu mai scoate acum nici măcar o vorbuliţă de „salvare a mineritului” şi, mai ales, a celor patru mine puse pe făraşul indolenţei).
Domnule director general, haideţi să facem împreună, prin aceste rânduri scrise şi gândite de noi, minerii pe care unii politicieni sau ştabi din minerit s-au obişnuit să nu dea câteodată „nici cât pe-un pahar de seminţe”, un exerciţiu de previziune, enumerând astfel câteva avantaje care ar veni după efortul făcut de dumneavoastră pentru cei 500 de mineri de la Mina Petrila şi familiile lor:
1. Cărbunele ar fi mai ieftin pentru complex, pentru că este subvenţionat, ar fi şi în interesul complexului ca mina noastră să mai funcţioneze 1-2 ani peste anul de graţie 2015. După 31 decembrie sau, de ce nu, şi mult mai mult, deoarece cărbune este suficient la această mină şi de-acum înainte şi destul de aproape de adus la suprafaţă, nu cum încearcă unii să pună carul înaintea boilor.
2. Administraţia publică locală din Petrila ar beneficia de mai mulţi bani, colectând la timp şi bine taxele şi impozitele locale.
3. De câştigat ar avea tot oraşul, Valea Jiului, judeţul, deoarece banii minerilor circulă, iar magazinele şi tot ce înseamnă afacere privată ar avea numai de câştigat în continuare, în condiţiile în care judeţul Hunedoara, şi Valea Jiului - în mod special, au un şomaj destul de ridicat.
4. În timp nu se va putea spune că directorul Anghel şi cei din minister au „îngropat” definitiv un zăcământ de huilă care putea fi necesar industriei energetice. Se ştie ce greu deschizi o nouă mină şi cu ce costuri, cum la fel se ştie că o mină închisă nu înseamnă doar lacătul de pe uşă, ca la o farmacie de exemplu, ci înseamnă finalul pentru totdeauna.
5. Circa 1.500-2.000 de oameni, plus alte câteva mii din oraş, s-ar ruga la Dumnezeu să vă dea sănătate şi fericire pentru binele făcut, iar primăria v-ar declara „cetăţean de onoare”. Pe veci, numele directorului Anghel ar rămâne scris cu litere de aur în Cartea de Onoare a Petrilei. 
6. Nu în ultimul rând, ar fi şi în interesul partidului din care faceţi parte, care prin conducătorii de la vârful judeţului ar putea să se prezinte cu mândrie, pe viitor, la Petrila şi în Vale, ca să mai ceară voturi şi încredere politică. Altfel, cine să le mai dea voturi? Şomerii, muritorii de foame care caută prin containere o bucăţică de pâine? Cine, domnilor? Cei din conducerea judeţeană de partid, vorbim de partidul aflat azi la putere, au - sau ar trebui să aibă - un cuvânt greu de spus în ecuaţia asta! Chiar dacă au scăpat multe momente, măcar în al doisprezecelea ceas ar putea să recupereze timpul pierdut şi nepăsarea ce i-a cuprins. Dacă ei vor tăcea mâlc în continuare şi vor lua poziţia „ghiocel” pe acest subiect, ca să nu supere puterea şi şefii de pe linie de partid, atunci vor fi compromişi pentru multă vreme şi vor fi responsabili faţă de scăderea nivelului de trai şi tot ceea ce decurge din închiderea unei mine bune, cu o istorie extraordinară în industria minieră a României, dintr-un oraş care trăieşte aproape 100% din minerit.
Domnule director general, 
Noi, cei 500 de mineri, ştim că viitorul oraşului Petrila se află de-acum în mâinile dumneavoastră şi ale politicienilor puterii! El poate fi mai roz, sau mai negru, în funcţie de ce decizii se vor lua, decizii care întotdeauna pleacă de la informaţiile trimise de-aici, din teritoriu, de către dumneavoastră. Mai multe răspunsuri de bărbat adevărat, de inginer minier hotărât, responsabil şi deloc laş, care să conţină realitatea, arătând că mina are totuşi viitor şi că o zonă monoindustrială nu poate fi lăsată aşa fără să se pună ceva la schimb pe linie industrială (cum s-a tot promis dar nu s-a făcut nimic!), ar face ca guvernanţii să-şi pună de două ori întrebarea înainte de a lua o decizie finală. Şi, cine ştie, poate lucrurile se vor întoarce cu 180 de grade, aşa cum vă place dumneavoastră să ne tot spuneţi. Viitorul orașului Petrila nu înseamnă doar Mina Lonea, o mină cu destule probleme, ca toate minele din ţara asta – situaţie de care nu noi, minerii ţării, suntem vinovaţi! –, ci înseamnă şi Mina Petrila, cu oamenii care muncesc aici pentru o bucată de pâine.
După toată munca pe care aţi făcut-o pentru pensionari, cel puţin după cum ne-aţi tot spus pe posturile locale de televiziune şi prin ziarele ce apar pe la noi, trebuie să le spuneţi oamenilor, chiar dumneavoastră, cu curaj, cu bărbăţie, că dacă totuşi se închide mina, ei vor merge după aceea la Uricani după gratuităţi. Şi să le mai spuneţi deschis, direct, ce vor face tinerii după ce minele se vor fi închis, ce viitor au, cum să facă o familie să trăiască cu câteva milioane din ajutorul social, ce posibilităţi economice va avea Petrila peste câţiva ani şi multe alte răspunsuri...
În încheiere, domnule director general, nu uitaţi să le spuneţi şefilor direcţi precum şi şefilor din partidul din care faceţi parte că anul 2015 poate aduce la Petrila alţi 760 de şomeri dacă se închide Mina Petrila, precum şi multă tristeţe şi un viitor chinuitor; sau bucurie pentru cei peste 25.000 de petrileni, din care vreo 2.000-3.000 care depind azi, în mod direct, de această mină.
MINERII DE LA MINA PETRILA 
17 august 2014
 
P.S. Noi, minerii din Petrila, vom fi prezenţi la mitingul de săptămâna aceasta. Pentru că vrem să ştim că am făcut tot ce ţine de noi pentru salvarea mineritului Văii Jiului şi pentru apărarea drepturilor noastre.

Comentarii articol (4 )

#1 Danut B18.08.2014,  07:23:02
Dupa modul cum este gândită aceasta scrisoare deschisă , autorul pare sa fie BOBAR. Este stilul lui. Dar nu directorul Anghel a decis ca pensionarii mineri vor mai primi gratuități. Este un SECRETAR DE STAT care hotărâste aceasta. Deci iin primul rând lui trebue sa-i multumim. IAR programul de închidere stabilit de guvernul BOC in înțelegere cu organismele internaționale , respectiv Banca Mondiale; Comisia EUROPEANA si Fondul Monetar Internațional , in urma căruia s-a semnat un memorandum, care trbue respectat. Soluția ca mina Petrila sa mai meargă unanim sa-u doi este una găsită , prin faptul ca pe Programul general pentru SNIMVJ, se încadrează in Subvenția de stat, iar numărul angajaților pe SNAMVJ, se afla in PLANUL de ÎNCHIDERE la zi ( pe total SNMVJ) . CUM. S-A FĂCUT ASTA. ??? Simplu: MAI. PUTINI. ANGAJAȚI LA MINA PAROSENI, DAR. MAI. ALES. MAI. PUTINI. ANGAJAȚI la. MINA URICANI. !!! Asta însemnând mai putini bani la bugetele orașelor Vulcan si Uricani. DA asta este miraculoasa soluție a lui Anghel , NU a ADUS mai multi bani la SNAMVJ, IN. SCHIMB A TĂIAT din BUGETELE PENTRU. MINELE. PAROSENI. si. URICANI . RUSINE. OLIGARHILOR care încearcă sa MANIPULEZE. OAMENII din VALEA. JIULUI. NOROC BUN ! P.S. : oligarhii din spate ar putea fi ANGHEL sub coordonarea sefilor " CLANULUI REZMERITA " , cu pupături in fund ale lui BOBAR .
#2 Un cititor19.08.2014,  08:26:35
Domnule Danut, ORICE act semnat, fie el si Memorandum, cum cu fast o spuneti, poate fi refacut, reziliat, sau reintocmit, fireste cu aportul tuturor partilor. Deci sa nu o luam cu din astea... Decat sa va luptati intre voi, pesedistii, mai bine v-ati gandi cu totii cum sa salvati minele astea in al 12-lea ceas, cum bine spun minerii... Ei au facut ceva, uite, o scrisoare deschisa, fac un miting, se zbat... dar daca politicul local si judetean, mai ales, nu-i ajuta, pentru ca sunt orgolii personale de tot felul, atunci lupta lor e in zadar. Iar voi veti avea un electorat suferind, care va va arata pe toti politicienii cu degetul. Mai ganditi-va!
#3 paul20.08.2014,  10:08:48
scisoarea este cu tenta lacrimogena dar nimeni nu spune ca la petrila din cinci sute de angajati mai sint maxim o suta de mineri ,birourile sint tixite e mult personal neproductiv iar carbunele asa zis subventionat maninca din subventia celorlalte doua subunitati miniere,in cazul inchiderii minei personalul va fi redistribuit si nu va ramine nimeni pe drumuri doar citiva isi vor pierdea pribilegiile dar atit in rest nimic spectaculos.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Circa o oră şi jumătate a durat întâlnirea desfăşurată ieri la Mina Petrila dintre conducerea Societăţii Naţi[..]
19.05.2015, 22:48   |    6 comentarii
Ieri, l-am întrebat pe primarul Ilie Păducel dacă a primit răspuns oficial la cele trei solicitări adresate conducerii S[..]
22.04.2015, 20:06   |    13 comentarii
Ing. Aurel Anghel, directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, a avut dreptate încă[..]
05.04.2015, 21:13   |    5 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter