25.01.2010,  09:45:22 | 0 comentarii | 515 vizualizari
Despre evreii Văii Jiului şi
de Marian BOBOC
90 de ani de la înfiinţarea „Comunităţii autonome ortodoxe izraelită din Petroşani”
Zilele acestea s-au împlinit 90 de ani de când evreii din Petroşani au hotărât, la 18 ianuarie 1920, înfiinţarea „Comunităţii autonome ortodoxe izraelită din Petroşani”. Pe biroul  oficialităţilor cererea evreilor petroşeneni va ajunge de-abia în iulie 1921.
Această comunitate confesională a evreilor număra la acea dată 163 de membri. Dintr-un document oficial al Comunităţii reiese că aceasta „are avere mobile şi imobile, dispune de biserică, de paraclas, de cimitir, are rabin, taietot şi alţii funcţionarii pentru pregătirea funcţiilor vieţei religioase.”
De altfel, această comunitate exista şi pe la 1890, înainte de marea Unire de la 1 decembrie 1918, funcţionând pe baza „statutelor aprobate de cercul comunităţilor izraelite (községkerület). „Pentru constituirea autonomiei comunităţii”, prin 1913, evreii din această confesiune înaintaseră spre aprobare Ministerului Cultelor din Ungaria statutele. Însă, declanşarea primului război mondial a întârziat oficializarea acestei comunităţi confesionale evreieşti petroşenene.
Din cei 163 de evrei petroşeneni, membri fondatori ai „Comunităţii autonome ortodoxe izraelită din Petroşani”, îi amintim pe cei care făceau parte din comitetul de conducerea : Klein Henrik, Herez Henrik, dr. Schaffer Herman, Herskovics Herman, Halasz Andor, Hoffmann Miksa, Winkler Simon, Berkovics Ignacz, Dr. Stern Mano, dr. Deutsch Miska, dr. Halmos Bruno, Galdos Adolf,  Hermann Izidor, Scheffar Lipot, Klein Josef, Grunfeld Dezso, Ruder Jeno, Weisz Mor, Izrael Moses, Morai, Mano, Reingerwurz Dezso şi Weinberger Adolf.
 
În 2002, mai trăiau în Valea Jiului doar 33 de evrei 
Conform datelor statistice furnizate de ultimul recensământ, realizat în 2002, în Valea Jiului mai existau foarte puţini evrei declaraţi:
Petrila – 1 evreu; Petroşani – 25 evrei; Lupeni – 7 evrei, iar în Aninoasa, Vulcan şi Uricani nicio persoană nu şi-a declarat apartenenţa la această etnie.
Şi numărul cetăţenilor de religie mozaică se suprapunea – cu o singură excepţie, Petroşani, unde 27 de persoane s-au declarat de religie mozaică – cu numărul evreilor declaraţi.
Cu siguranţă, în timpul scurs de la ultimul recensământ până în prezent, numărul evreilor din Vale a scăzut. Cum, din păcate, reprezentantul obştei locale din Petroşani a declinat invitaţia reporterului nostru de a purta o discuţie, nu putem şti câţi evrei mai sunt în evidenţele comunităţii în Petroşani în anul 2010.
 
Un cimitir evreiesc – o lume vie 
Întrucât avem în pregătire e ediţie specială a Prăvăliei cu istorii dedicată unor evenimente grave din istoria evreilor din Valea Jiului, nu zăbovim în aceste pagini asupra acestora. 
Ideea acestui documentar mi-a fost inspirată, în toamna anului trecut, de o vizită făcută la cimitirul comunităţii evreieşti din Lupeni.
Chiar dacă, iniţial, tematica propusă colegilor mei a fost doar situaţia şi starea cimitirelor evreieşti din Valea Jiului, după cum veţi vedea, a ieşit ceva mai mult, ei adăstând şi asupra altor chestiuni conexe temei, aducând la lumină multe fapte şi întâmplări inedite, foarte interesante din viaţa acestei importante – cândva – comunităţi din Valea Jiului.
Deoarece, după ştiinţa noastră, în Uricani şi Aninoasa nu au existat cimitire evreieşti, ne-am documentat doar în 3 oraşe: Petrila, Petroşani şi Vulcan.
Paradoxal, lumea unui cimitir - dincolo de caracterul ei funebru, religios, pios - pentru un reporter ascunde o lume vie. În sensul că doar citind numele de pe monumentele şi pietrele funerare putem developa, cu puţină imaginaţie, cadru cu cadru, filmul unei epoci. Dacă, după o vizită într-un cimitir evreiesc, mai avem şi răbdarea consultării unor documente sau şansa unor discuţii cu evrei, putem, din acest melanj inscripţii-documente-mărturisiri să reconstituim un timp al evreilor care au însufleţit Valea Jiului, astăzi, din păcate, apus.
Demersul nostru jurnalistic are, în primul rând, o atitudine civică, constituindu-se şi într-un semnal de alarmă tras de redacţia noastră pentru conştientizarea opiniei publice şi a factorilor de decizie faţă de starea dramatică a cimitirelor evreieşti din Valea Jiului, parte a istoriei noastre. Ştim că există şi legi, care obligă statul român şi autorităţile locale la protejarea acestor cimitire, acolo unde nu mai există evrei. Dar aceasta e o altă discuţie…
Până la ediţia – cu adevărat specială – a Prăvăliei cu istorii, vă invit să păşiţi în lumea de aici şi de… dincolo a evreilor Văii Jiului. 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter