06.04.2017,  22:26:51 | 2 comentarii | 1787 vizualizari
La Vulcan / Se merge mai departe cu discriminarea privind plata gunoiului
de Gheorghe OLTEANU
Dacă, printre cei care s-au apucat să citească acest articol, sunt şi vulcăneni care nu au trecut pe la primărie, ca să-şi plătească gunoiul, este recomandat ca dumnealor să ajungă cât mai repede înaintea unuia dintre ghişeele de la parterul clădirii instituţiei. Nu e de glumit. Administraţia publică locală vulcăneană a adus o modificare Anexei nr.3, Punctul IX la Hotărârea Consiliului Local nr.145/2016 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2017.
 
Modificarea vizează 
modul de plată a taxei speciale de salubrizare, cum este mai nou numită plata pentru colectarea şi transportul gunoiului menajer. Nu mai comentez, fiindcă am făcut-o, modul în care s-a stabilit cuantumul acestei taxe speciale de salubrizare care i-a pus pe jar îndeosebi pe administratorii de societăţi comerciale. Persoanele fizice plătesc în funcţie de numărul de persoane din fiecare familie, fiind obligate să depună o declaraţie tip la serviciul de impozite şi taxe, iar persoanele juridice plătesc în funcţie de cantitatea de deşeu generată pe lună. Termenul de depunere a declaraţiei de impunere pentru taxa specială de salubrizare pe acest an a expirat la data de 31 martie 2017. Persoanelor care, până la această dată, nu au dat pe la serviciul de impozite şi taxe li s-a stabilit din oficiu cât au de plătit. Acum să trecem la miezul problemei şi să vedem care sunt termenele de plată.
 
Pentru persoanele fizice
31 martie este termenul limită de plată pentru lunile ianuarie, februarie şi martie. În ultima zi a lunii iunie, adică în 30, expiră termenul de plată pentru lunile aprilie, mai şi iunie. La 30 septembrie trebuie deja să fie achitată taxa pentru iulie, august şi septembrie.
În fine, nu este recomandat ca ultima zi a anului, 31 decembrie, să vă prindă cu gunoiul neplătit pe lunile octombrie, noiembrie şi decembrie. În cazul persoanelor fizice, termenele de plată vor deveni scadente în 30 de zile de la expirarea fiecărui trimestru. 30 aprilie pentru lunile ianuarie, februarie, martie; 30 iulie pentru lunile aprilie, mai, iunie; 30 octombrie pentru iulie, august şi septembrie, şi, în fine, 30 ianuarie pentru lunile octombrie, noiembrie şi decembrie.
„Neplata taxei la termenele stabilite – este specificat în modificare – atrage după sine calculul şi plata majorărilor de întârziere în cuantumul şi condiţiile prevăzute la art.183, alin.(2) din Legea nr.207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală, respectiv 1 la sută din cuantumul obligaţiei fiscale principale neachitate la termen, calculată pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate, inclusiv”. 
 
Deşi, în modificare a adusă în discuţie,
este specificat cât se poate de clar că „Persoanele fizice care locuiesc pe raza municipiului Vulcan şi persoanele juridice care au sediul, punct de lucru sau desfăşoară activităţi comerciale în municipiul Vulcan sunt obligate la plata taxei speciale de salubrizare stabilită prin hotărârea consiliului local”, actuala conducere a administraţiei publice vulcănene face în continuare o discriminare mare cât de la pământ la cer. În mod special, consilierii locali îmi sunt martori, l-am întrebat pe primarul Gheorghe Ile dacă-i mai tolerează, în continuare, pe cei aproape zece mii de vulcăneni învăţaţi de ani buni să nu plătească taxa de gunoi. Din considerente de sărăcie, le-a plâns pe umeri Ile, atunci când a fost întrebat despre motivul pentru care li se acceptă acest nărav. 
 
Mai mult decât asta,
un domn consilier local a încercat să mă facă să înţeleg că oamenii aceştia, neavând niciun venit stabil – muncesc cu ziua, culeg fructe de pădure, duc fier vechi etc. – nu pot plăti gunoiul. Dar bine că au bani de ţigări, băutură sau pentru plata abonamentului telefonului mobil, mi-a sărit în ajutor un coleg al domniei sale. Pe de altă parte, s-a văzut că primarului nu-i pasă deloc de persoanele cu handicap, scutite, până anul trecut, de la plata gunoiului menajer. Întrebat în mod expres de către consilierul local Ion Tilea de ce aceste persoane nu ar putea fi exceptate de la taxa specială de salubrizare, Gheorghe Ile a replicat sarcastic: „Fiindcă fac gunoi!”. Răspuns din care se vede clar că mai aproape de suflet îi sunt cei zece mii de la care - lăsându-le în plata Domnului taxa de gunoi - are asigurat votul la alegerile locale.

Comentarii articol (2 )

#1 nicusor07.04.2017,  02:10:23
INTERESANT ! Interesant CUM (???) o HCL modifica (???) TERMENELE de plata a taxelor si impozitelor locale, STABILITE PRIN LEGE ! Poate, ca act normativ, o HCL sa modifice O LEGE ? Ai trecut-o la Taxe si impozite locale ,urmeaza procedura platii acestora, dictata prin LEGE si o HCL ma indoiesc ca poate modifica LEGEA. Accept orice opinie contrara, bazata pe prevederi legale in vigoare si tinand cont de ierarhia actelor normative. Ne vom trezi ca maine sau poimane Consiliul local Vulcan va modifica...Constitutia. Sau vor sa modifice, la pachet, intregul Cod Fiscal si Codul de Procedura fiscala ? Si daca vor si ...pot (???) nici Parlamentul nu poate produce modificarea acestora decat cu multe luni calendaristice inainte si DUPA luarea in dezbatere publica.. Nu se mai aplica legea UNITAR in Romania ?? Ca nu mai este decat un pas. Poate ma insel eu. Astept replica.
#2 pds29.01.2018,  20:52:45
Au inceput strangerea de semnaturi sa dam in judecata primaria pentru incompetenta


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter