30.10.2018,  18:23:09 | 0 comentarii | 659 vizualizari GALERIE:     FOTO    
ȘI A FOST 26 OCTOMBRIE. ȘI A FOST CENACLU...
de Marian BOBOC

Într-o scenografia autumnală, dar nu.... tomnatică, semnată Tic și Cristina, am citit vineri, 26 octombrie, în deschiderea ședinței Cenaclului BOEMA superba „Romanță veselă” de Luca Onul, un poem care rezona cu starea mea (noastră?) sufletească cenaclieră:

Și era o toamnă lungă,
Vai, ce toamnă mai era;
Stele se coceau în dungă
Șiroind din stea în stea.

Și era o toamnă tristă,
Vai, ce toamnă inventam;
Purtam îngeri în batistă
Și cu ei spre cer curgeam

Și era o toamnă mare
Fără pușcă și gonaci;
Trenuri dinspre Ilva-Mare
Deraiau de-atâția maci.

Și era o toamnă mică,
Merita să i te-nchini;
Trenuri dinspre Ilva-Mica
Deraiau de-atâția crini.

Și era o toamnă-n care,
Când eram mai derbedeu;
Turnam cerul în pahare
Bând la cot cu Dumnezeu.

După recitare i-am informat pe scriitori că, în ședința Consiliului Local Petroșani desfășurată chiar vineri, consilierii locali au votat alocarea unei sume de bani pentru editarea cărții de debut a unei scriitoare din Cenaclul BOEMA: Ionela ABLAI. Am înțeles că două bucăți consilieri cu pretenții literare - una bucată preoteasă și una bucată ALDE - au făcut ceva atmosferă deloc faină... Păcat, că și ei au numele iscălite pe cărți... Bine că proiectul a trecut și vom putea lansa cartea la cenaclu. Mulțumesc, în numele cenaclului din care face parte și Ionela Ablai, consilierilor (în special lui Valeriu Butulescu) și primarului Tiberiu Iacob-Ridzi.
După atâta introducere, am trecut la obiectul și subiectul ședinței cenacliere...
Băieți din Basarabia, studenți la Universitatea din Petroșani, au venit, la Localul „Românesc”, să o asculte pe compatrioata lor, Nicoleta Andoni. Juna poetă nu a avut emoții, citind ca la carte direct din „Ziarul Văii Jiului”, care i-a dedicat în ediția de vineri o pagină, consfințind astfel un debut literar. Poetul Ion Hirghiduș, profesorul Nicoletei, a prezentat-o cu multă căldură pe studenta sa. 
Apoi, a urmat profesorul Gheorghe Tereblecea. În local s-au așezat pe scaunele libere cuvintele rusești. Capetele noastre păreau samovare din care se ridicau aburii unei seri frumoase, aievea ceții dintr-un pământ mănos și îndepărtat. 
Tereblecea a citit în limba rusă. Întâi, Esenin, dintr-o carte cumpărată de el chiar din Moscova. Când a trecut la Pușkin, ziua intrase bine în seară. Ascultând traducerea dramaticului poem „Țiganii”, auditoriul s-a convins că literatura rusă nu e doar fascinantă, ci și.... lungă...
La sugestia poetului Constantin Cîmpeanu, profesorul Tereblecea a promis să revină la Cenaclul BOEMA cu noi traduceri din Esenin. Sperăm ca inspirația să se mute în traducător și să ne bucurăm cât mai curând de tălmăcirile sale.
Cum dar de dar se face dar, am suflat pe frunzele din teiul lui Eminescu (cu care m-a cadorisit prietenul și colegul Ghiță Olteanu) către 5 doamne și domnișoare. Nu știu dacă mi-au urmat sfatul și le-au pus sub pernă. Prin urmare, habar nu am dacă au fost în regulă cu visele...
Latura publică a ședinței s-a încheiat cu o prezentare de produse. Simona Cioploiu, fosta mea colegă de liceu, a intrat în posesia sticlei de M@, o licoare atinsă de magia inspirației, distilată în laboratoarele Boema. De ce Simona a fost fericita (mai ales după...) aleasă? Simplu. Ea este biochimistă (sună înspăimântător, dar chiar aceasta e meseria ei) și va încerca (în zadar....) să pătrundă secretul rețetei M@-ului, supranumit și „absintul boem”. Fiind vorba și de o distilare... alchimică, îi amintesc sensibilei biochimiste versurile: „Nu cerceta aceste legi/ Că ești nebun(ă), când le-nțelegi...”.
După consumarea laturii oficiale a întâlnirii s-a trecut la cea intimă. Unde artiștii, secondați cu brio de amfitrionul Aron Dumitrescu, și-au arătat dexteritatea, rod al multor zile și nopți de antrenament, de sacrificiu și... viciu, rezistând până când seara a fost dată pe gât de noapte până la ultima picătură.
Mulțumiri speciale doamnei Cristina de la bar, care și-a prelungit programul cu ore bune, ea fiind într-un fel o victimă a... boemei. Sperăm că nu se va înființa și o societate a victimelor boemei... Sau, Boemei...
Și-altădată, o s-o facem și mai lată...


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter