Vulcan / Nimic concret în privinţa spitalului
Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Interesantă ședința de îndată de ieri a Consiliului Local al municipiului Vulcan în care subiectul discuției l-a constituit „Propunerea privind modificarea și reorganizarea structurii organizatorice a Spitalului municipal Vulcan”. Ajuns acasă după mai bine de două ceasuri în care mi-am notat la greu diferitele puncte de vedere apărute pe marginea subiectului dezbătut, am cumpănit un pic înainte de a mă apuca de scris și am hotărât….
…să încep cu
șfârșitul. Vă veți da seama că am procedat bine, din moment ce ședința nu s-a soldat cu nici un rezultat. Sau, cum au fost cele câteva dintre ultimele cuvinte (din discuție, desigur) ale primarului Gheorghe Ile, „astăzi, nu vom lua nicio decizie, pentru că au fost multe discuții contradictorii” (?! – n.a.). De fapt, așa cum a clarificat problema președintele de ședință George Bălțatu, care-i jurist de profesie, oricare ar fi fost sfârșitul, cu o decizie sau ba, decizia în cauză nu ar fi putut să fie supusă votului consiliului local. Asta, fiindcă modificările intervenite în Legea 95 care reglementează funcționarea spitalelor nu le permite consiliilor locale să intervină în modificarea structurii organizatorice a unităților spitalicești. Aceasta fiind de datoria managerilor și, bănuiesc eu, a consiliilor de administrație.
Cred că, pentru
domnul dr. Cătălin Popa, cele mai bine de două ore petrecute în sala de ședințe nu au fost deloc comode. Bănuia, probabil, la ce se aștepta din moment ce, pentru a încheia cu bine partea a doua a procesului de acreditare a spitalului, a venit în fața consilierilor locali cu aceleași propuneri expuse în conferința de presă de joia trecută. Fie că va face un compartiment ATI care să-i servească Secției de Obstetrică-Ginecologie, fie că se renunță la forma de spitalizare continuă în această secție și se merge doar pe spitalizare de zi. Înfăptuirea primului deziderat este, pentru domnia sa, de durată și implică fonduri bănești considerabile. Și, în plus, nu ar mai exista timpul necesar.
Asta cu timpul
o vom mai lua în colimator, fiindcă era berechet din 2011 încoace. Domnul dr. Cătălin Popa este manager de cinci ani și nimeni nu l-ar fi oprit dacă ar fi vrut să înceapă ceva în privința asta Dar ce să te mai doară problema asta când, vorba unui bătrân consilier local cu care m-am dus spre casă, mai toată ziua stai în cabinet, iar la sfârșitul programului de lucru șoferul te duce acasă?
Primii care au sărit
cu tunul pe dr. Cătălin Popa au fost viceprimarul Cristian Merișanu și președintele de ședință George Bălțatu. Vicele a lovit mai ușor, lăsându-i colegului său plăcerea de a-l trimite la podea pe managerul spitalului. Merișanu a vrut să știe doar dacă, la începutul lui aprilie, în condițiile date, spitalul vulcănean va mai putea încheia contract de finanțare cu Casa Județeană de Sănătate. A primit un răspuns categoric de la doctorul Popa. Reorganizarea spitalului nu are nicio legătură cu contractarea, așa că „de la 1 aprilie, spitalul va contracta fiind în proces de acreditare. Spitalul trebuie să fie o unitate aflată în proces de acreditare”. Cristian Merișanu a insistat: „Sunteți sigur că, de la 1 aprilie, veți avea contract?”. „Din punct de vedere legal, da!”, a venit răspunsul.
Spre deosebire
de Cristian Merișanu - pus la punct, pentru îndrăzneala lui, la sfârșit de tot de către Gheorghe Ile -, consilierul local George Bălțatu a adus argumente scoase direct textele de lege cu care-și blindase laptopul pe care-l avea în față. Plimbat și prins în mrejele mai multor articole, articolașe, aliniate, paragrafe și alte din astea, doctorul Cătălin Popa a trebuit să apeleze de câteva ori la sprijinul doamnei consilier juridic al spitalului. „Dumneavoastră aveți interpretarea dumneavoastră, iar eu pe a mea! Vreți să duceți lucrurile în derizoriu în ceea ce mă privește”, a recunoscut dumnealui superioritatea lui George Bălțatu în duelul juridic verbal la care fusese provocat.
Puncte de vedere
interesante au avut și alți consilieri loali – le voi prezenta, dar nu acum, fiindcă ar trebui să mă lungesc de nu se poate -, iar ideea de bază care s-a reținut din cuvântul domniilor lor a fost aceea că Vulcanul nu trebuie să rămână fără maternitate. Este o rușine pentru Vulcan că doar optsprezece femei au născut, anul trecut, la unitatea spitalicească vulcăneană, iar cam 260, sper să fi înțeles bine, au adus copii pe lume în alte localități. Păi, astfel cum putem să mai vorbim despre creșterea natalității în municipiul de la poalele Vâlcanului? În tot acest răstimp, Gheorghe Ile nu a scos o vorbă. Dar și când a scos…
…primele cuvinte
i-au fost adresate (încă) subalternului său Cristian Merișanu. Pe care l-a acuzat că, timp de șapte ani, nu a avut treabă cu subiectul acesta legat de problemele spitalului și că, iată, în acest an de grație al alegerilor locale, îl doare la greu soarta acestuia. „Sunt niște lucruri pe care nu vrem să le dăm în vileag, l-a atenționat el pe Merișanu. Nu ridicați tonul, că nimeni nu se sperie!”. Primarul a vorbit, apoi, despre planul privind amenajarea unui compartiment ATI și a unei săli de operație la etajul al doilea al clădirii ambulatoriului aflat în curs de modernizare. În care, cu timpul vor fi efectuate și alte genuri de intervenții chirurgicale în afara celor specifice Serviciului de Obstetrică Ginecologie. Legătura dintre secție și spital va fi realizată printr-un tunel de sticlă menit să-i ferească pe bolnavi de contactul cu exteriorul.
Concluzia din spusele
lui Ile ar fi aceea că, momentan, nu trebuie discutată problema tehnică, ci „să ne pregătim pentru treapta a doua de acreditare și să realizăm ceea ce trebuie… Altfel, (ANMCS – n.a.) nu ne va da voie să mergem mai departe”. Mai mult, Ile le-a propus consilierului local din comisia de sănătate, managerului spitalului și directorului medical ca, joi, să tragă o fugă la spitalele din Brad și Orăștie. Ca să vadă cu ochii lor cum secțiile ATI din spitalele respective funcționează cu câte un singur medic de specialitate. Rămâne de văzut dacă cei vizați, cărora li se poate alătura încă o persoană, a menționat Gheorghe Ile, îi vor accepta invitația. Dacă aș fi fost și eu unul dintre domniile lor, pe bune că aș fi zis că merg. Mai ales că primarul a promis că totul se face pe banii lui. Or, mai rar o asemenea ocazie!
Comentarii articol (3 )
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
