07.12.2020,  20:21:26 | 1 comentariu | 393 vizualizari
Liberalii la alegerile parlamentare din mai 1926 în Hunedoara
de Marian BOBOC

În saloanele Clubului Liberal din Deva are loc, la 24 aprilie 1926, sub conducerea lui P. Piso, preşedintele PNL Hunedoara, adunarea Delegaţiei permanente a organizaţiei judeţului Hunedoara a Partidului Naţional Liberal. S-a discutat despre campania electorală şi despre chestiunea candidaturilor. Delegaţia permanentă a luat la cunoştinţă cu satisfacţie despre înscrierea în PNL a lui I. Vulcu, potent om de afaceri din Orăştie, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi vicepreşedinte al Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie din Ţară. Tot la această întrunire au fost cooptaţi în Delegaţia permanentă I. Vulcu, C. Sporea - directorul Şcolii Normale de învăţământ din Deva şi Mircea Oprea - primarul oraşului Deva.

În cele din urmă sunt aleşi candidaţii Partidului Naţional-Liberal la Cameră şi Senat.

Lista de deputaţi (a patra pe buletinul de vot): Alexandru Constantinescu, fost ministru al Agriculturii şi Domeniilor, preşedinte de onoare al organizaţiunii partidului din judeţ; Pompiliu Piso, fost deputat şi vice-preşedinte al Camerei Deputaţilor, preşedintele activ al organizaţiunii partidului din judeţ; Constantin Bursan, fost deputat de Hunedoara; Pr. Constantin Moldovan, fost deputat de Ilia; Pete P. Gârboviceanu, fost deputat de Haţeg; Ion Florian, fost deputat de Pui; D. (Mitiţă) Constantinescu, fost secretar General al Comitetului Agrar; Dr. Eugen Dunca, avocat, secretar general PNL Cluj, originar din Dobra; V. Greavu, institutor director la Hunedoara.

Lista de senatori (a treia pe buletinul de vot): Ion Panaitescu, fost senator de Deva-Ilia; Ion Vulcu, mare comerciant din Orăştie, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Hunedoara şi vicepreşedinte al Uniunii Camerelor de Comerţ şi Industrie din Ţară; General N. Constinescu, fost senator de Brad.

Semnul Partidului Naţional-Liberal la alegerile de deputaţi şi senatori din la alegerile din 1926 este I, o linie dreaptă verticală. Propaganda liberală explică simbolistica semnului, livrat electoratului, în mai multe „unităţi” de exprimare.

În varianta instant: „Votaţi linia dreaptă! Semnul voinţei neclintite, al drumului drept şi al siguranţei”.

În varianta medie: „Votaţi semnul I! Linia dreaptă, în picioare, semnul oamenilor care stau drept în faţa legii şi în viaţă care nu se apleacă în faţa necinstei şi a slăbiciunii, şi care luptă cu pieptul deschis şi mândri pentru binele Naţii”.

Şi în varianta mai elaborată: „Partidul Naţional Liberal şi-a ales ca semn electoral în viitoarele alegeri generale o linie dreaptă verticală. Pentru politica urmată de acest partid timp de 75 de ani, acest semn este simbolul drumului drept şi neşovăielnic pe care totdeauna l-a urmat, al dreptăţii sociale ce-a urmărit-o şi înfăptuit-o. Linia dreaptă, în picioare, simbolizează biruinţele sale, căpătate totdeauna fără compromisuri şi îngenunchieri şi situaţia lui actuală, când, în picioare, veghează la binele ţării, pe care voeşte s-o vadă pusă cât mai curând pe temeliile solide ale votului obştesc, izvor al aceleaşi dreptăţi pe care totdeauna a urmărit-o”.      

Judecând după rezultatul alegerilor, Valea Jiului, niciuna din cele 3 explicaţii ale semnului electoral nu a convins alegătorii la 25 mai. PNL obţine la Petroşani doar 269 de voturi (faţă de 282 - PSD, 419 - PNŢ şi 816 - guvernul), la Vulcan - 212 voturi (guvernul - 361, PNŢ - 451, PSD - 840), la Lupeni - 327 voturi (guvernul - 270; PNŢ - 611, PSD - 327), 

La Ruşi, în judeţul Hunedoara, au loc tragice incidente electorale, soldate cu morţi şi răniţi. Pentru ajutorarea familiilor celor morţi, redacţia oficiosului PNL Hunedoara, Dreptatea, deschide o listă de subscripţie publică.

Partidul Naţional Liberal pierde alegerile, intrând în opoziţie până la alegerile din iulie 1927, se formează guvernul Averescu.      


Comentarii articol (1 )

#1 Brindusan Sorin08.12.2020,  01:37:54
Nimic nou sub...soare!După 94 ani!Din istorie și greșeli mai învățăm?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter