06.04.2021,  20:14:57 | 0 comentarii | 121 vizualizari
Alegerile comunale din februarie 1930 / Cum au înfrânt liberalii la alegerile comunale
de Marian BOBOC

74 de voturi pentru PNL la Vulcan

Cu ocazia alegerilor din 5 februarie pentru consiliul judeţean, au avut loc şi alegerile comunale şi, pentru prima dată în epoca interbelică, şi cele pentru primar.

La Vulcan, comitetul comunal al PNL a stabilit lista pentru alegerile comunale: Alexandru Papp (farmacist), R. Leheni (director şcolar), Ioan P. Ioan (subdirector administrativ), Stăbilă Haţegan, Ioan Danciu, Adalbert Bacs, Iosif Boldor, I. Balomiri, N. Stoia, ţăranii Petrileanu şi D. Albescu, muncitorii Stanciu şi S. Botici, Ludovic Deac, funcţionar. Însă, liberalii vulcăneni înregistrează o înfrângere de proporţie, fiind votaţi doar de… 74 de cetăţeni la consiliul comunal şi de 148 la primar. Cu 477 de voturi, comuniştii au câştigat alegerile comunale la Vulcan, urmaţi îndeaproape de social-democraţi cu 473 de voturi şi de naţional-ţărănişti cu 374 de voturi. Tot comuniştii au câştigat, cu 469 de voturi, şi alegerile pentru primar, succedaţi de social-democraţi cu 463 de voturi şi naţional-ţărănişti cu 382 de voturi. Prin urmare, consiliul comunal are următoarea componenţă: 7 comunişti, 6 social-democraţi şi 3 naţional-ţărănişti. Din cauza scorului electoral catastrofal înregistrat la aceste alegeri, organizaţia PNL Vulcan este ironizată în presa locală de un învăţător vulcănean. Papp, preşedintele PNL Vulcan, reacţionează. Însă scrisoarea sa de protest nu este publicată, „din lipsă de spaţiu”, redacţia considerând că învăţătorul vulcănean în articolul incriminat când a făcut „aluzie la inexistenţa organizaţiei partidului naţional liberal în Vulcan, şi-a întemeiat afirmaţiunea pe faptul că la ultimele alegeri comunale, partidul liberal din Vulcan a obţinut 74 voturi la o populaţie de 14.000 oameni, faţă de aproximativ 1.000 de voturi obţinute la Petroşani”. E drept că nu toţi cei 14.000 de vulcăneni aveau drept de vot.     

 

Înfrângere şi la Lupeni

Nici la Lupeni, liberalii nu ies prea bine din confruntarea electorală. Contabilizează la consiliul comunal doar 291 de voturi, faţă de 2.016 voturi ale naţional-ţărăniştilor (care au candidat în cartel cu minoritarii). La primar obţin doar 334 de voturi, lista naţional-ţărăniştilor şi a minorităţilor fiind votată de 2.014 alegători. De menţionat că la cele două secţii de votare din Lupeni (organizate la şcolile primare nr. 1 şi 2) au votat, în afară de lupeneni, şi locuitorii cu drept de vot din: Câmpu lui Neag, Uricani, Bărbătenii de Sus, Paroşeni, Dealul Babii şi Iscroni.  La 28 martie, noul consiliu comunal şi primarul A. Drăghici depun jurământul.

 

PNL pierde şi la Petrila

Liberalii pierd alegerile locale şi la Petrila, unde obţin doar 352 de voturi pentru consiliul comunal şi 354 de voturi pentru primar, comparativ cu PSD - 690 de voturi pentru consiliul comunal şi 655 pentru primar - şi cu PNŢ - 599 de voturi pentru consiliu şi 637 pentru primar. Consiliul comunal Petrila este format din: 9 social-democraţi şi 7 naţional-ţărănişti.

La 17 februarie sunt reluate alegerile comunale pentru primar, ajutor de primar şi casier. Liberalii petrileni pierd şi aceste alegeri, obţinând 376 de voturi pentru primar şi 245 de voturi pentru ajutorul de primar. Alegerile sunt câştigate la toate cele 3 categorii de PNŢ, cu 791 voturi pentru primar, 717 voturi pentru viceprimar şi 876 pentru casier, secondat de PSD cu 586 voturi pentru primar, 660 voturi pentru ajutor de primar şi 665 voturi pentru casier. Naţional-ţărăniştii sunt declaraţi oficial câştigătorii acestor alegeri.

 

Vulcan - primar PSD, ba nu PNŢ…

La Vulcan, alegerile sunt câştigate de PSD (572 de voturi pentru primar, 536 voturi pentru ajutor de primar şi 529 voturi pentru casier), secondaţi de comunişti (454 voturi - primar, 456 voturi - ajutor de primar şi 476 voturi casier), urmaţi de PNŢ (286 voturi pentru primar; 267 voturi pentru ajutor de primar; 245 voturi pentru casier), pe ultimul loc clasându-se PNL, care obţine doar 50 de voturi pentru primar, 54 pentru ajutor de primar şi 56 pentru casier. Social-democraţii sunt declaraţi aleşi pentru a conduce Primăria Vulcan, dar alegerile sunt contestate. În cele din urmă, primar este ales Ioan Baleia (PNŢ), iar Mogoş, ajutor de primar.

 

Livezeni - primar PNŢ

La Livezeni alegerile sunt câştigate pe linie de PNŢ: 445 voturi pentru consiliu, 458 voturi pentru primar, 445 voturi pentru ajutor de primar şi 437 voturi pentru casier. PNL obţine şi la Livezeni un rezultat slab: 69 voturi pentru consiliu, 66 pentru primar, 65 pentru ajutor de primar şi 70 pentru casier. Că, în acei ani ca de altfel şi în anii noştri, alegerile fără scandal erau ca nunta fără lăutari este dovedit şi de o scurtă relatare a unei întâmplări post-electorale: „(…) a treia zi după alegeri, la Livezeni, s-a întâmplat un mare scandal între partizanii d-lui primar Iosif Neag, de meserie pantofar. D-sa promisese că va da de băutură alegătorilor în cazul că va reuşi în alegeri. Şi s-a ţinut de cuvânt. În cârciuma d-lui I. Voinica a avut loc adălmaşul, care s-a terminat cu bătaie, în urma căreia mai mulţi ţărani s-au ales cu capetele sparte. Consiliul comunal Livezeni (şi cel din Dealul Babii) a fost instalat de I. Tocaci, pretorul plăşii Petroşani, în a doua săptămână a lunii aprilie”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter