07.04.2021,  18:57:34 | 0 comentarii | 149 vizualizari
Cum au înfrânt liberalii la Petroșani în 1930
de Marian BOBOC

Primar PNȚ

Fiind oraș, în 1930 la Petroșani alegerile sunt programate la altă dată față de cele din comune, la 16 martie. Din totalul de 4.336 de cetățeni înscriși pe listele electorale se prezintă la vot 3.158. Dintre aceștia, 1.818 votează lista „ciocanelor” a național-țărăniștilor în cartel cu maghiarii, 972 - lista liberalilor, 269 lista comuniștilor, 87 de voturi fiind anulate. Deci, PNL este înfrânt nu doar în comunele Văii, ci și în singurul oraș din Valea Jiului. De bucurie că a câștigat alegerile, învingătorii, „blocul național-țărănesc-social-democrat, maghiar și evreesc” organizează chiar la 17 martie, după numărarea voturilor, o atât de energică manifestație, încât este soldată cu „spargerea geamurilor la locuințele d-lor: director A. Popescu, ing. A. Braha, ing. V. Melenciuc, A. Șinca, Dr. R. Miocu, păr. prot. I. Duma și casinoului suboficianților”.

În articolul „Baraberii”, Dreptatea, oficiosul PNL Hunedoara, ia atitudine față de violențele la care au fost supuși fruntașii liberali din Petroșani: „Luni, 17 Martie a.c., s-a petrecut o scenă vrednică de vandalii barbari, s-au mai bine zis de baraberii din Petroșani. Naționaliștii, bucurați că au repurtat un succes efemer la alegerile comunale, au voit să sărbătorească cu un conduct cu toată frăția socialisto-comunisto-naționalistă. În frunte cu primarul Niciu, deputatul Mârza și, se spune (dar nu ne vine să credem), cu dl. Dr. Boeru, au plecat hoardele de manifestanți pe străzile Petroșaniului. Dar, vezi, când pleacă barabaerul, e și dracul cu el. Așa și acum, i-a îndemnat ca să aducă o nouă și neștearsă rușine partidului național. Au spart fereștile d-lui Mioc, inginer Popescu și Melenciuc, iar apoi au tăbărât asupra casei protopopului ortodox Duma, unde nu au lăsat nici o fereastră întreagă, băgând în groază familia numeroasă a d-lui protopop. Baraberii ar fi voit să spargă și fereștile bisericii ortodoxe, bag seama că și-or fi adus aminte, c-așa-i și în Rusia, dar atunci a venit poliția, care până atunci stătea liniștită. E o faptă rușinoasă, care nu se poate întâmpla decât sub naționaliști ca, pornind oamenii sub conducerea unui deputat și primar, să se ajungă la spargerea fereștilor adversarilor politici, e o faptă vrednică de gunoaiele orașelor și de baraberi, dar nicidecum de aceia care se cred conducătorii unui oraș. Nu se gândesc oare, preastimabilii, la zicala românească astăzi mie, mâine ție…?”.

Însă, liberalii petroșeneni nu sunt speriați de efuziunea postelectorală de mai înainte și făcut contestație. Cer 7 locuri în consiliu comunal, în loc de 6. La sfârșitul lunii mai, surpriză, contestația PNL Petroșani este admisă. Traian Rațiu, consilier PNȚ, e înlocuit de liberalul Teodor Munteanu, șeful Tipografie „Jiul Cultural”.

Situația numărului de mandate fiind clarificată, la 25 iunie orele 16, se constituie Consiliul comunal Petroșani. La ședință participă 11 consilieri ai blocului național-țărănesc-social-democrat-maghiar-evreiesc, 7 consilieri liberali și 5 consilieri de drept. La începutul ședinței, dr. Romulus Miocu, fost primar al Petroșaniului, citește o declarație: „Domnilor consilieri!/ În numele consilierilor aleși pe lista partidului național-liberal cer a se trece în procesul verbal al ședinței de azi următoarea declarație: Având în vedere faptul că noul Consiliu Comunal a fost ales și urmează să funcționeze pe temeiul unei legi de organizare administrativă care tinde să schimbe caracterul de stat unitar administrativ al României întregite; având în vedere haosul tot mai pronunțat cauzat în administrație de această lege, precum și împrejurarea că însăți plămăditorii acestei legi au fost nevoiți să declare până în cele din urmă că noua lege administrativă este inaplicabilă; consilierii aleși pe lista partidului național-liberal, consecvenți cu atitudinea partidului lor față de această lege, declară că participarea la această ședință de constituire, ca și la lucrările din viitor ale consiliului, însemnează protestarea lor hotărâtă împotriva legii administrative azi în ființă, după cum protestează cu aceeași energie contra abuzurilor și ilegalităților săvârșite înainte și după alegerile din Petroșani, care abuzuri și ilegalități au culminat cu atacarea caselor și spargerea ferestrelor cetățenilor pacinici de către manifestanți, în fruntea cărora se găseau tocmai aceia care trebuiau să vegheze la liniștea și ordinea publică în comună, dar cari nu și-au înțeles datoria și mai au pretenția și după cele petrecute să stea în fruntea comunei noastre. Domnilor Consilieri! Mânați de dragostea noastră pentru orașul Petroșani și în dorința noastră fierbinte de a promova întocmai ca și în trecut prin fapte, nu prin vorbe de clacă, prosperitatea comunei noastre, vom exercita cel mai riguros control asupra gestiunei din viitor a acestui consiliu, iar cât pentru trecutul apropiat, vom căuta să controlăm întreaga gestiune de la primărie, din momentul plecării noastre de la această primărie (15 ianuarie 1929 - n.a) și până în prezent, spre a dobândi toate elementele necesare pentru completa edificare a opiniei publice”.

Legea administrativă prevedea că primarul putea fi ales pe loc cu 2/3  din voturile exprimate de consilieri. Doar un vot i-a lipsit lui Ion Niciu pentru a fi proclamat ales pe loc ca primar al Petroșaniului. Acesta obține 15 voturi, din 16 câte avea nevoie. În acest caz, confirmarea sa se va face de către minister. În schimb, M. Brigner este mai norocos. Obținând sufragiile a 16 consilieri, Brigner e proclamat pe loc viceprimar. Dr. B. Halos, P. Gârboveanu și preotul Vereș sunt aleși în delegația permanentă a Consiliului comunal Petroșani. La următoarea ședință din 26 iulie s-au constituit comisiile de specialitate ale consiliului comunal. Avocații Mucu și Scaffer, consilieri liberali, anunță că PNL Petroșani a hotărât ca nici unul dintre cei 7 consilieri comunali să nu facă parte din comisii, aceștia menținându-se în expectativă și „exercitând doar dreptul de… supraveghere”. Și, într-adevăr, consilierii liberali se țin de cuvânt. Dau dovadă de vigilență în administrarea Petroșaniului. De exemplu, la ședința din 20 septembrie, Romulus Miocu și ceilalți 6 consilieri liberali arată că asfaltarea străzii principale se face ilegal (deoarece nu există acoperire bugetară pentru acestea), că schimbarea destinației a 3 milioane de lei bugetați pentru construcția noului local al primăriei (idee din timpul primariatului lui Miocu) constituie un act grav de încălcare a legii ș.a.m.d.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter