19.09.2021,  17:25:41 | 0 comentarii | 595 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Caz singular până acum: Ciupercărie la composesorat
Booking.com
de Gheorghe OLTEANU

Indiscutabil, în țară există sute, dacă nu chiar mii de ciupercării, dar, cu toate astea, pare-se că nu găsești una care să fi fost proiectată, construită și pregătită să intre în producție ca proprietate a unui composesorat. Așa cum este Ciupercăria 818 Valea de Brazi, la a cărei inaugurare am participat în după amiaza zilei de joi, 16 septembrie.

 

Dacă ar fi să

reproduc spusele domnului Nicușor Cosma Stoi, de 21 de ani președinte al Composesoratului 818 Valea de Brazi, în ziua aceasta a fost botezul celui de-al treilea copil al domniei sale: ciupercăria. A rostit vorbele acestea cu vizibilă emoție, fiindcă, până să se ajungă la acest moment, a fost nevoie de multă muncă și, îndeosebi, de sprijinul tuturor membrilor composesoratului. Din 2017, la faza de proiect, și până în mai 2018, când a început efectiv construcția investiției, i-a simțit mereu alături de el pe vicepreședinții Vasile Pătrășcoiu și venerabilul Nicolae Stoi de 90 de ani, dar și pe [R1] [R2] [R3] Ionașcu Constantin, Nădrag Constantin, Moldovan Ciprian, Todea Cornel, Barb Gheorghe și Nădrag Ioan, ca să-i amintesc doar pe câțiva membri din consiliul de administrație al composeroratului.

 

La Ciupercăria 818 Valea de Brazi,

investiție în valoare de  983.000 de euro, din care 700.000 sunt bani europeni, iar restul o constituie cofinanțarea composesoratului, ajungi imediat cum o iei pe drumul care se face pe lângă biserică. De fapt, de pe șosea, dacă te uiți la dreapta, este imposibil să nu zărești clădirea alba pe care scrie, cu litere mari, “CIUPERCĂRIE”. La ora 14.00, ora programată pentru începerea festivității, în curte se adunaseră o bună parte dintre cei peste trei sute de membri ai composesoratului, domnul Mitrache, directorul echipei de consultanți, alături  specialiști care au proiectat investiția, primarul Dănuț Buhăescu, vicele Corneliu Braia, împreună cu câțiva consilieri uricăneni, domnul Ion Ionescu de la APIA, șefi de ocoale silvice. Și, firește, domnul Emil Părău, administratorul SC Comexim R Lupeni, societatea care a ridicat construcția.

 

Ciupercăria 818 Valea de Brazi

este compusă din cinci camere de cultură, trei holuri tehnologice și o sală de procesare. Joia trecută s-a inaugurat construcția, urmând ca, în scurt timp, să apară și dotarea tehnică necesară: rafturi de cultură,  mașina frigorifică, stivuitoare, elevatoare etc. Achiziționarea acestora se face tot pe bani europeni și prin cofinanțarea beneficiarului investiției. Vor fi patru cicluri de producție pe an – ciuperci de soiurile Champignon și Pleorotus (burete de fag) – în cantitate de 121 de tone. Prima “șarjă” va fi undeva în cursul lunii noiembrie și se va ridica la 20 de tone de ciuperci. Tot ce se va produce și procesa va fi vândut, de beneficiile acestei activități urmând să se bucure toți membrii composesoratului.

 

Festivitatea a început cu

tăierea panglicii, urmată de o slujbă religioasă săvârșită de părintele protopop Petrache Crețu, având-i alături pe tinerii preoți Florin Gherghina și Florin Olariu. A fost dezvelită și sfințită o placă comemorativă care amintește de acest moment, după care preoții au trecut la sfințirea și binecuvântarea încăperilor. Cuvântarea domnului Nicușor Cosma Stoi a fost emoționantă. Dumnealui i-a mulțumit bunului Dumnezeu că i-a dat putere de muncă și sănătate și că, sprijinit de colaboratori, a reușit să ducă la bun sfârșit ceea ce și-a propus.

 

Primarul Dănuț Buhăescu

i-a felicitat sincer pe cei de la Composesoratul 818 Valea de Brazi pentru investiția privată pe care au realizat-o. A subliniat faptul că e destul de greu să întocmești un proiect pe bani europeni care să fie acceptat la finanțare și tocmai de aceea cei care au parcurs acest drum merită toată stima și considerația. Este un pas mare al comunității care de acum încolo trăiește într-o localitate recunoscută, de curând, ca fiind stațiune turistică, a mărturisit primarul. După vizitarea încăperilor noii ciupercării, participanții la eveniment au fost invitați la o agapă, în timpul căreia copii îmbrăcați în port popular au susținut un frumos program artistic de muzică și dansuri specifice locului.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal


* * *
* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter